" />
x

Valami történhet vízumügyben, de az is leghamarabb 2008-ban

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Valami történhet vízumügyben, de az is leghamarabb 2008-ban

Feltöltve: 2007-07-12

Ha az amerikai kongresszus még az idén elfogadja a törvényi változásokat, 2008-ban "történhet valami" vízumügyben.

A washingtoni törvényhozók valóban a vízumkényszer eltörlésén gondolkoznak, kár, hogy a más nemzetbiztonsági kérdésekkel is foglalkozó törvénycsomagot Bush várhatóan megvétózza.

Optimális esetben az amerikai kongresszus még nyáron elfogadhatja a vízumkérdésről is szóló előterjesztést, 2008-ban pedig "valami történhet" a kérdésben, próbált bíztatót mondani az amerikai beutazási nehézségekről budapesti látogatásán Daniel Fried amerikai külügyminiszter-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy eszerint 2008-ban megállapodás születhet Magyarország vízummentességéről, már kitérően válaszolt. "Mindenekelőtt a kongresszusnak el kell fogadnia a tervezetet" - mondta.

A vízummentesség rendszeresen visszatérő kérdés Magyarország és az Egyesült Államok viszonyában. Az ügyben már az EU is megpróbált nyomást gyakorolni az amerikaiakra, akik így megkülönböztetik az EU tagállamait. Magyarországi látogatásán Bushból is megpróbált ígéretet kicsikarni a külügyi tárca.

Ugyanakkor a vízumügy nem elnöki hatáskör, a döntés kizárólag a törvényhozókon múlik. Az amerikaiak fő kifogása, hogy az elutasított magyar vízumkérelmek aránya még mindig bőven meghaladja az elvárt három százalékot.

Hivatalos adatot az amerikaiak nem adnak a visszautasítások arányáról. Pár éve rendszeresen húsz százalékos arányt, újabban tíz százalék körülit emlegetnek.

A kongresszus elé valóban beterjesztettek egy tervezetet, amiben az amerikaiakkal szövetséges kelet-európai országokkal szembeni vízumkényszer eltörlését javasolják. A Washington Post szerint azonban mindezt egy olyan, nemzetbiztonsági kérdéseket általában érintő törvénycsomagban, amit Bush más okokból ugyan, de valószínűleg megvétóz majd.

index


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu