x

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Újra hallat magáról az Etna

Feltöltve: 2007-05-09

Szombat éjjel először 3 óra 50 perckor földrengések jelezték, majd a vulkán északi oldalán néhány helyen feltörő láva egyértelművé tette: az Etna ismét felébredt.

Az Etna, Európa legmagasabb vulkánjának három központi krátere több mint háromezer méter tengerszint feletti magasságban található, ám lejtőin ennél jóval lejjebb is találunk vulkáni kúpokat. A vulkán utoljára 2001 júliusában rémítette meg a szicíliaiakat, ám a mostani még erősebb kitörésnek ígérkezik.

A láva egyelőre nem fenyeget lakott településeket, viszont várhatóan komoly károkat okoz a vulkán északi oldalán elterülő síparadicsomban. Két szálloda a hatalmas hőtől még azelőtt lángra kapott, hogy elérte volna őket a lávafolyam. A szálloda vendégei még idejében elmenekültek, s ugyanezt tették az Etna tevékenységeit megfigyelő vulkanológusok.

A kitörés még koránt sincs enyhülőben, a vulkán oldalán kilenc vulkáni kúp, úgynevezett parazitakráter ontja magából a forró lávát.

A kilövellt hamu hatalmas fekete felhőként tornyosul a vulkán fölött, s még Siracusából, illetve Taorminából is látható. A láva a központi kráterből több száz méternyi magasságba szökik fel.

A hatóságok négy helikoptere folyamatosan pásztázza a környéket, ugyanakkor már elkezdték megtisztítani az utak a hamutól.

Egy hegyi faluba, Zafferana Etnae-be egy mára tervezett ünnepség miatt korábban számos turista érkezett, ám az események miatt a falu vezetése azonnal elrendelte a vendégek hazatérését.

origo


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu