x

Turracher Höhe – a szerethető síparadicsom

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Turracher Höhe – a szerethető síparadicsom

Feltöltve: 2014-02-12

Közel 20 év alatt bejártam már Ausztria számos régióját, csúsztam a leghosszabb pályán, a legnagyobb pályarendszeren, a legtöbb felvonót produkáló terepen, a legmagasabb hegyen, a legnagyobb, legnaposabb, legnépszerűbb legleglegeken…

Közel 20 év alatt bejártam már Ausztria számos régióját, csúsztam a leghosszabb pályán, a legnagyobb pályarendszeren, a legtöbb felvonót produkáló terepen, a legmagasabb hegyen, a legnagyob, legnaposabb, legnépszerűbb legleglegeken… És arra a felismerésre jutottam, hogy - hasonlóan a műszaki cikkeink és az agyunk kapacitásához – töredékét sem használom ki az adottságoknak. Miért? Mert élvezetből járok síelni, nem bizonyítási kényszerből. A Turracher Höhén eltöltött néhány nap alatt jöttem rá, hogy a személyes igényeken innen és a marketingen túl mi az, ami egy igazán jó sízéshez kell.

1. Megfelelő mennyiségű és minőségű hó


Nem ez az első tél, ami osztrák szomszédainkkal is szűkmarkúan bánik havazás tekintetében, így csúnya meglepetések érhetnek bennünket, ha rutinból választunk desztinációt. Utunk alkalmával szomorúan konstatáltuk, hogy Murauig egyáltalán nem volt havas táj, az ismert és közeli pályákra keskeny sávot vontak a hóágyúk, amit az igazán elszántak barna foltosra csúszkáltak. Elhagyva honfitársaink népszerű terepét, lassan fehéredett a horizont, majd egy óra autózásra feltárult a hófödte Turracher Höhe. Soha nem volt még gondjuk az időjárással, minden szezonban közel fél éven át lehet síelni.

2. Megfelelő mennyiségű, és hosszúságú, gondozott sípálya


Persze kinek mi a megfelelő. Napi 4-5 óra csúszáshoz ez a 38 km-nyi pálya tökéletes, változatos, kicsit sem unalmas. Kényelmesen szélesek a pályák, körbejárható a teljes terep. Egyetlen részen sem fordul elő, hogy mérsékelt kompetenciájú társaságok az útszűkületben összevárják egymást, akadályozva a többiek haladását. Nekem 3 nap kellett, hogy kiismerjem a pályarendszert. Szeretnék egyszer annyi időt tölteni Turracher Höhén, hogy megunjam az élménypályával együtt, ami a szezon újdonsága sízők számára, hogy ne csak funpark legyen. Szépen épített dimbek-dombok meghódításával pörgethetjük az adrenalint, ha egysíkúvá válna a szlalom vagy a lesiklás.

3. Színvonalas felvonók


Szeretem én a francia Alpok szemtelenül széles, szűzhavas, soha véget nem érő pályáit… de számos helyen középkorú, csotrogány, tető nélküli libegőkön, kijegesedett vagy vízes üléseken, ordas szélviharban kell felvonózni kilométereken át. Turracher Höhe elkényeztet a felvonók terén. 14 felvonójából 4 db hatszemélyes függőszékes, plexi tetővel és fűtött ülésekkel, 1 db nyolcszemélyes kabinos és 9 db a húzólift.

4. Hütték

Csúszás előtt, csúszás után és csúszás helyett. Elmaradhatatlan forró italos vagy életmentő élmények. Itt ennél sokkal többről van szó: 17 vendéglátó egység várja a betérőket, mindegyiknek saját specialitása van. Ritka, hogy a hegyen találjuk meg a gasztronómia csúcsát, de itt ez is lehetséges. A legmagasabb színvonalú és a legkedvesebb kuckó mind megtalálható a palettán.


A Kornock kemencés sültjei óriás adagokkal, a Nockalm házi rétesekkel, a Sonnalm raclettel csábít, de az Alpenrose házi kakaója sem gyenge. Mindenhol büntet a cirbolya snapsz (állítólag a helyi cirbolya fenyő tobozát használják a készítéshez), 38 fokos, enyhén rózsaszín, kicsit körömlakkos érzetű a szájban, csak nem édes. Megítélésében a véleményem nem mérvadó, de a hatását megerősítem: kifejezetten vidáman lehet tőle karcintani a havat. Ki kell próbálni, 1681 óta Karinthia emblematikus itala. Gőzgombóc és sültkrumpli imádóknak sem kell aggódni, mindkettő van.

5. Helyi közlekedés

A kocsi nyugodtan pihenhet itt tartózkodásunk alatt. Maximum boltkórosoknak lesz rá szüksége, ugyanis a faluban nincs bevásárlóközpont, sőt, kisebb élelmiszer üzlet sem. Annyira jó! Ezért van ennyi vendéglátóhely, kávézó, hogy kiszolgáljon mindenkit. Mivel a hegyek körbeölelik a tavat, és mindkét oldalon vannak pályák, a befagyott tavon egy Taxinak nevezett helyes kis járgány (a mezőgazdasági gépek mercédesze) húzza át egyik partról a másikra a sízőket.


Le se kell csatolni. Ez is és a síbusz is ingyenes – ha sikerült elkavarodni a 38 km-nyi pályarendszeren. Soha ne becsüljük magunkat túl sokra, különösen nem az elején. Jól jön az a busz… Számos pályaszállás van, így ha képben vagyunk, könnyen hazáig csúszhatunk.

6. Attrakciók


Turracher Höhe azt hiszem, mindent kihoz a télből. Tó jegén korcsolyázás, sífutás, vezetett hótalpas túrák, óriás bobpálya, gyalogtúra útvonalak, éjszakai szánkózás, jégkorong hajító játék (bármi is legyen az, ezt nem próbáltam ki), óriás ametiszt kiállítás. Wellness, kültéri medence a tóban.

7. Ingyenes extrák – hegyi lakáj


Ez a Turracher Höhe specialitása. Sehol máshol nincs ilyen. Komornyik öltözetben parádézva néhányan a pályán vezetik az erre igényt tartó sízőket, bejárva velük a terepet. Néhányan pedig egy Mercedes hómobillal járnak, amit egyszercsak hegyi bárrá varázsolnak, és ingyenesen pezsgőt (helyi proseccót) osztanak a felnőtteknek, cukorkát vagy biofagyit a gyerekeknek. Előbbit szigorúan üvegpohárból. Hatalmas élmény. És sose fogy el. Ezt még biztosan nem fedezték fel honfitársaink.

8. Sötétedés után


Scootert bömböltető, síruhában roggyantós, klasszik après ski helyet nem láttam, mondjuk nem is kerestem vadul, mert a színvonalas alternatívák elvonták a figyelmem. A város méltán büszke a Schlosshotel Seewirt 14 Gault Millau pontos éttermére. Hagyományos fogásai mellett káprázatos ételek, minőség, látvány és kiszolgálás a jutalma annak, aki áldoz a kulináris gyönyörökre. Pazar kacsát kaptam, előtte ínyenc falatkákkal, utána csokis pizzával - ami elsőre ostobán hangzik, de mennyei.

A kreativitás az ételben öltött testet, nem a névadásban. Társaságnak, családnak szívből ajánlom a Sonnalm raclettjét. Nem a büdössajtos svájci típus, hanem az asztal közepén sütős kisserpenyős. Szépen előkészített húsok, köretek közösségi sistergetése, amolyan Teflon tábortűz-fíling. Igazából akkor se nyúlsz mellé, ha a szállás félpanzióját választod, majd végelgyengülésben elnyúlsz az ágyon, távirányítóval a kézben ámulattal nézve az osztrák-német pokultúra soha el nem múló, muzsikatévés báját. Dj Ötzi forevör!

9. Amiről minden síző álmodik


Ha soha nem vágytál még arra, hogy a gyönyörűen ratrakolt pályán TE és csakis TE csússz le elsőként, ívet húzva a barázdákba – akkor keresd fel a pszichiátered, mert rossz a gyógyszered. Minden más esetben itt az idő, hogy befizess a reggeli trilógiára! Ezt az élvezetet semmilyen szempontból nem adják ingyen, kíván némi áldozatot anyagi és fizikai téren, de felejthetetlen élmény. Ráadásul megismételhető! Hajnalban kell kelni, majd hótalppal felvezetnek az egyik pálya tetejére. Közben gyönyörködsz a napfelkeltében, és rettenetesen éhes leszel.

Mire lefotózod a pirkadatot, az Almzeit hüttében már el is készítették a reggelidet. Kényelmesen magadévá teszed, engedelmeskedsz a kávé vízhajtó hatásának, kézmosás után bekened az arcod a mosdóban kihelyezett fényvédő faktoros krémmel, felöltözöl, és még mielőtt beindulnak a felvonók, lecsúszol a pályán. Elsőként. Pont olyan érzés, mint ahogy elképzeled!

Ebből a 9 pontból már 3-4 is elég ahhoz, hogy az ember útnak induljon. De miért elégednél meg ennyivel? Miért ne néznéd meg, hogy milyen az élet Murau után, Turracher Höhe mesebeli síparadicsomában, a cirbolya fenyők hazájában, ahol minden megvan, ami ahhoz kell, hogy jól érezd magad, sőt, annál sokkal több is. Nem a legnagyobb, nem a legmagasabb, nem a leghosszabb, nem a legdrágább – de a legszínvonalasabb és a legszerethetőbb. Szívből ajánlom!