x

Toulouse: minden benne van, amit szeretnél

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Toulouse: minden benne van, amit szeretnél

Feltöltve: 2019-11-13

Minden turista álma: rengeteg látnivaló, sok étterem, érdekes épületek, jó borok, finom ételek, új ízek, roskadásig megrakott üzletek - mindez egy gyalogos- és kerékpárosbarát helyen.

Toulouse a rózsaszín város valójában nem is rózsaszín, inkább téglavörös, hiszen valamennyi épület homlokzata téglaberakásos, de ez egyáltalán ne tántorítson el senkit attól, hogy felfedezze ezt a lüktető, izgalmas, délnyugat-francia metropoliszt. Mi, ott jártunk után, kapásból 10 jó okot tudunk felsorolni, miért érdemes még az idén elutazni ide.

Fedezd fel a várost!

A Földközi-tengertől másfél, a Pireneusoktól és a spanyol határtól mindössze egy órányira fekszik a franciák rózsaszín városa. Toulouse így egyszerre spanyol, olasz és közben mégis vérbeli dél-francia település. Imádnivalók szépen felújított, középkori utcácskái vagy a meseszép Canal du Midi csatorna, amely az Unesco Világörökség része is.
Még élvezetesebb, ha a várost és a csatornákat hajóval járjuk be a "Les Bateaux Toulousains" fedélzetén, így alaposabban megismerhetjük történelmét, állat- és növényvilágát. Télen átugorhatunk a vadregényes Pireneusokba síelni, nyáron viszont - miután kiveséztük a várost - leruccanhatunk a tengerhez, hiszen vonattal nagyon közel van, ráadásul útba esik Carcassonne középkori erődvárosa, amely 53 tornyával káprázatos, mesébe illő látványt nyújt.

Ezeket a látnivalókat se hagyd ki Toulouse-ban:

- A Place du Capitole, a város szíve és legnagyobb tere, ahol a Városháza csodálatos épülete is áll. Ez az a tér, ahol kötelező megpihenni egy kávéra. - A Saint-Sernin Bazilika az egyik legszebb búcsújáró templom a Santiago de Compostelába vezető zarándokúton, egyúttal Európa legnagyobb román stílusú temploma. - Place Dupuy tér különlegessége a kisvárosi atmoszféra, ami felér egy időutazással. A teret régi kávézók ölelik körbe, amelyeknek kellemes teraszán észrevétlenül repül az idő.
- A Garonne rakpartja: a Henri-Martin sétány, a Filtres mező és a Raymond-VI park

ÚtiSúgó TIPP:
Ha az időpont kiválasztásában rugalmas vagy, a Ryanair honlapján olcsón hozzájuthatsz egy oda-vissza jegyhez, akár 15 000 Ft-ból kijön a retúrjegy.

Ha a város szívében szeretnétek megszállni, közel minden látványossághoz, a bevásárló- és sétálóutcákhoz és a történelmi belvároshoz ezt a háromcsillagos, kedves és barátságos szállodát ajánljuk: Hotel Saint Claire***. Itt tudsz szobát foglalni: Hotel Saint Claire***

Tudtad? Itt gyártják az Airbus-okat!

A város határában áll az Airbus repülőgépgyára, ettől nem messze pedig a híres Aeroscopia múzeum, amelyet a repülőgép gyártás történetének szenteltek, és ahol hatalmas utasszállítók, sport-repülőgépek, katonai és mezőgazdasági repülőket állítottak ki, bár az igazi nagy durranást az itt kiállított két eredeti Concorde repülőgép jelentik, amelyek belsejébe be is lehet sétálni.
A giga méretű hangárban egy akkora Super Guppy Airbus teherszállító is helyet kapott, amelynek belsejét és mechanikáját a törzsét kettészelve csodálhatjuk meg. Itt nem csak a gyerekek álla esik le, de még a felnőttnek lélegzete is elakad, garantált szájtátós élmény gyerekkel és nélkülük is.

Cité de’l Espace, az űrváros Garantált élményt nyújt a város szélén felépített űrváros, ahol planetárium, IMAX mozi, interaktív kiállítás, egy életnagyságú űrhajó és a Mir űrállomás pontos mása található, a gyerekeket egy számukra kialakított planetárium, a Stellarium várja.

Kóstolj bele Toulouse-ba!

Nem csak azért, mert lépten-nyomon ínycsiklandóbbnál-ínycsiklandóbb éttermek és francia bisztrók csábítanak egy jó ebédre vagy vacsorára, mindezt egymással versengve megfizethető áron, hanem mert a franciák tényleg jól főznek. Az egyik kötelező hely – ráadásul rögtön a sétáló utcák bejáratánál, nem messze a Jean D’Arc metróállomástól nyílt (Toulouse egyik központi része a belvárosban) – a Salon de thé Sandyan bisztró, amellyel Yannick Delpech Michelin-csillagos séf gyermekkori álma valósult meg.
A különleges desszertek mellett híres ebédmenüje a Bento menü, amit mi is kipróbáltunk. A hely különlegessége, hogy ételek és a sütemények helyben készülnek, csakis szezonális, friss alapanyagokból főznek, illetve kíméletes eljárással dolgozzák fel azokat, hogy a legtöbb értékes ásványi anyag és vitamin bennük maradjon, emellett a legfinomabb, legizgalmasabb ízhatásokat érjék el.

TIPP: Vacsorázz a Brasserie les beaux arts-ban, a folyóparton!

A Brasserie les beaux arts étterem azért kihagyhatatlan, mert legfinomabb dél-nyugat francia konyhát viszi a környéken, nagyon hangulatos a terasza, amely a folyóparton épült, és ahol ülve egyszerre csodálhatjuk a Garonne folyót, a túlpartot és az elénk tálalt gasztronómiai csodákat.
Figyelem, ez nem a város legolcsóbb helye, viszont valódi kulináris élményben lehet itt részünk, miközben egyre jobban feltárulnak előttünk a francia konyha rejtelmei. A háromfogásos (előétel, főétel és desszert) vacsoramenü 40 euróba kerül személyenként, de persze választhatunk á la carte is az étlapról, például friss osztrigát, ami itt is (mint egész Franciaországban) nagyon népszerű, még vacsorára is.
Szintén jó választás akár egy gyors ebédre vagy vacsorára a La Gourmandine bisztró a Victor Hugo téren, ahol már 14 euróért is találunk gourmet fogásokat. Természetesen itt is mindig kifogástalan minőségű ételt és italt tesznek a vendégek elé, és a bor miatt sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

Fald fel Toulouse-t a helyi piacon!

Nincs itt megfelelőbb hely közel kerülni egy nemzet ízvilágához, mint helyi piac, ahol autentikus forrásból kóstolhatjuk a legkedveltebb alapanyagokat és termékeket. Ebben segít a „Taste of Toulouse” vagyis a Toulouse ízei piactúra a bájos Jessica Hammer angol nyelvű vezetésével.
Jessica kalauzolásában az ízek világában olyan élményben lehet részünk a belvárosi Victor Hugo piacon, amelyet csakhamar nem felejtünk el, miközben rengeteg új dolgot tanulhatunk a francia gasztronómiáról.
Első állomásunk egy hamisítatlan francia pékség, ahol nem csak kívül ropogós, belül puha baguette-et kapunk kóstolóba, hanem azt is megtudjuk, hogy a croissant nem is francia, hanem osztrák találmány. Az, hogy a kacsamáj mennyire finom zsírjában sütve, grillezve vagy pástétomként, a franciák is tudják, ezért itt is nagy keletje és becsülete van neki. Mi is megállunk egy hentespultnál, hogy belekóstoljunk a szájban krémesen szétolvadó kacsamájba.

De kötelező kipróbálni még a helyi és a szomszédos spanyol befolyás hatására készült disznókolbászokat is, majd betérünk egy igazi francia sajtboltba, ami választékát tekintve a sajtimádók Mekkája lehetne. Kóstolunk nyers kecsketejből készült sajtot, ez a Crottin de Justine, ami a Toulouse-hoz közeli rétekről való, Comté Réserve sajtot, ami nyers tehéntejből sajtolnak és a bolt saját specialitása.
Azt is megtudjuk, hogy ez a sajt azért annyira különleges, mert kizárólag a tehenek nyáron fejt tejéből készül, akkor, amikor a legdúsabbak a legelők. De mutatnak még L'Hountacam nevű nyers juhsajtot a Toulouse-tól délnyugatra lévő Magas-Pireneusokból , és adnak kóstolót a Fourme d'Ambert nevű kéksajtból is.
Ennyi sajt után jöhet az édesség, ezért a szemközti csokoládészalonban fordulunk be, ahol meg az édesszájúak érezhetik magukat a mennyországban a különféle ízesítésű és formájú csokoládék, pralinék és bonbonok világában. Visszatérve a piacra a túrát egy-egy pohár jóféle habzó- és helyi vörösborral koronázzuk meg.

Utazz a Minotaurusz hátán a Halle de la Machine múzeumban!

Kenyér katapult, feketerigó inga, bortöltő gép, légi borsőrlő, lépegető óriáspók, gépzene – ezek a furcsaságok mind megtalálhatók a gépek múzeumában, a Halle de la Machine-ban, amelyet a város peremén hoztak létre. Itt valamennyi kiállított „műtárgy” a múzeum gépészei segítségével életre kel, mozog, rezeg, zörög, csörög, csikorog, nyikorog, lő, füstöl vagy ég.
Az igazi szenzáció mégis a gigantikus méretű, mozgó Minotaurusz, amelyet kifejezetten a város számára készítettek, és itt a La Halle de la Machine-ban kapott helyet. Az egyedülálló gépészeti szerkezet akár 50 embert is képes a hátán szállítani a városban zajló fesztiválok közönségéből, de erre óránként a múzeum hatalmas udvarán is van lehetőség.

TIPP: Toulouse Pass kártya

A Toulouse Pass kártya segítségével ingyenesen térhetünk be a belvárosi múzeumokba, egy vezetett belvárosi túra is jár hozzá a helyi idegenforgalmi iroda jóvoltából, és szabadon utazhatunk vele valamennyi tömegközlekedési eszközön: metrón, villamoson, buszon, illetve reptéri transzfer is van benne. Az ára: 18 euró / 24 óra, 28 euró / 48 óra, 35 euró / 72 óra.

Toulouse, a bevásárló paradicsom

Ha korábban Bécsbe ugrottunk ki megvenni a következő szezon ruhadarabjait, most már bátran gondolkodhatunk Toulouse-ban is. Nem csak azért mert a város számos híres divatmárka születési helye, hanem mert a legmenőbb darabokhoz juthatunk hozzá nagyon olcsón.
A Rues d’Alsace-Lorraine és a Saint-Rome nagy márkái a legtrendibb öltözékekkel, kiegészítőkkel és kozmetikumokkal felszerelve várják a bevásárló turistákat. Ha kifinomultabb darabokat szeretnénk a ruhásszekrénybe, ott a Rues des Arts, a Boulbonne és a Croix-Baragnon, valamint a Place Victor-Hugo vagy a Place Saint-Georges tér, ahol az haute couture legnagyobb neveinek alkotásait találjuk.

A fantasztikus programokért köszönet Toulouse Idegenforgalmi Hivatalának!

Pozsonyi Annamária