x

Szilvacibere és lekváros derelye

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Szilvacibere és lekváros derelye

Feltöltve: 2013-09-06

Nem hiába rágódtam azon annyit, hogy milyenek lehet a Móricz novellákban szereplő cibere, a kisnyéki szilváskert újonnan épített kemencéje körül megkóstolhattam.

Az év legforróbb napján vágtunk neki az útnak, amikor mindenkit lassabb haladásra intettek. Mi ezt be is tartottuk, így a szilvaszüret protokolláris részéből szinte csak annyi maradt, hogy nagyon jó hőmérsékletű Békési szilvapálinkákkal koccintottunk, és lefotóztuk Bognár Lajos helyettes államtitkárt, amint éppen szilvát szed a kis kosarába.

Aztán egy lovaskocsi elvitt minket a szilváskert másik sarkába, ahol láthattuk, hogyan zajlik a szüret rázógéppel. Majd vissza a szilváskert szélébe, ahol Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa, egyetemi tanár, több pálinkás szakkönyv szerzője elmagyarázta, hogy milyen szilvákat kell szednünk: érettet, egészségeset. A dolgunkat a forróság mellett csupán az nehezítette, hogy a veres szilva éppen csak érni kezdett a roskadozó fákon. Békési Zoltán is megerősítette közben, hogy az idén rekord szilvatermés várható.

Szedtünk szilvát a konténerbe is – az ebből készült pálinkát majd elküldik nekünk –, meg a kosárkánkba is, amit ajándékba kaptunk a gyümölccsel együtt. (Hat üveg lekvárt főztem belőle.) A veres szilva gyönyörű: orgonalila, bíbor, a belőle főtt lekvárnak olyan Hello Kitty színe van, és bizony, némiképp elősegíti az emésztést is. A szemek viaszosak, Békési Zoltán szerint ez a gyümölcsviasz a legjobb kézápoló.

Látványgyúrás nyolc tojásból

Mire visszaértünk, a kemence körül már nagy volt a sürgölődés, készült a szilvakrém-levesünk, a régi ciberék úriasabb, ezredforduló utáni változata. Az alap azért megmaradt. Magjával, héjával együtt főzik a szilvát, cukor nélkül. Amikor szétfőtt, átpasszírozzák, hogy a mag és az esetleg szét nem főtt héjdarabkák ne zavarják a majdani élvezetet. Néhány szem szilvát kimagozva belefőznek még a levesbe, aztán mehet rá a pirított mandula és a tejszínhab. A színe gyönyörű bíbor, az íze fanyarkás, különösen jól esik az izzasztó 40 fokban.

Szilvanektárt is kap, aki kér, egy hűtőautóból veszik elő. A második fogás a Békési Zoltán által elejtett 70 kilós „vadmalac”, megsütve az újonnan épített kemencében. Forgatott krumplival (ez a farmer krumpli alföldi neve) és persze szilvaciberével is kaptunk hozzá, mert a vadsültekhez a fanyarkás, pirosas gyümölcsszósz mindig beválik. Közben egy idősebb hölgy már nyújtotta az árnyékban a szilvalekváros derelyéhez való tésztát. Egy kiló liszthez nyolc tojást adott egy csipet sót, kéttojásnyi vizet. Előző nap este érdemes összeállítani a tésztát, hogy a lisztet jól átjárja a tojás, és másnap kezdődhessen a türelemjáték. A tésztát ugyanis addig kell nyújtani, amíg átlátszó nem lesz.

A hölgynek már a fesztiváli „látványgyúrásban” is óriási tapasztalata van. Szép szabályosan oda pöttyintgeti a lekvárdarabkákat a tészta egyik felére. A másik felét ráhajtja, s aztán a derelyeszaggatóval megint csak szabályos rombuszokat vág, és alaposan összenyomkodja végeket, hogy összeforrjon, ami összetartozik. A friss tészta nem fő sokáig: ha feljön a forró víz tetejére, akkor már megfőtt, mehet a pirított morzsába. Szilvafákat fogadunk örökbe

Egy kis pálinkával lazítunk az ebéden, aztán már sorakozunk is, mert van még itt dolgunk: aki akar, a 27 hektáros szilváskertben örökbe fogadhat egy sorszámozott veres szilvafát, és erről oklevél is készül. Az örökbefogadott fát látogathatja, gondozhatja, terméséből pálinkát főzethet a Békési pálinkacentrumban, de le is szedheti, ha megérett, főzhet belőle lekvárt. Nekem is lett fám, és mint szilvafa-nevelőszülő, kaptam ajándékba egy üveg békési szilvaciberét is.

Közben értesültem egy friss pálinkás hírről: a Szamos Marcipán csokoládéiskolát indított, ahol korpuszos bonbonokat készítenek „a diákok”, többnyire céges csapatépítő tréningek résztvevői, akik ilyenkor békési pálinkát töltenek a csokikba. Ez sem lehet rossz mulatság. Kosarakkal, szilvával, ciberével megpakolva indultunk hazafelé, néztek is minket a metrón.