x

Szegedi virológus professzor és egy budapesti tüdőgyógyász mondja el a véleményét

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Szegedi virológus professzor és egy budapesti tüdőgyógyász mondja el a véleményét

Feltöltve: 2020-03-28

Várdi Katalin tüdőgyógyász nem ért egyet azzal, hogy maszkot csak betegeknek kell hordania, sőt szerinte a kesztyű és a sapka viselése is elengedhetetlen a koronavírus elleni védekezéshez.

A koronavírus nem egyszerű tüdőgyulladást okoz, hanem a beteg immunrendszerét is megváltoztatja: maga a szervezet bomlik fel és kezd el másképp viselkedni – mondta a hvg.hu-nak Várdi Katalin tüdőgyógyász.

Milyen praktikus tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha oda akarunk figyelni az egészségünkre?

Most nem az a lényeg, hogy én ki vagyok, hanem az emberiség érdekét kell nézni, el kell felejteni az egyéni szempontokat” – mondta. Várdi Katalin szerint ennek megfelelően be kell látni, hogy az izoláció nemcsak saját magunk, hanem az egész közösség érdeke. És bár a magyar hatóságok folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy maszkot csak a betegeknek kell hordani, a tüdőgyógyász ezzel egyáltalán nem ért egyet. „Az egészségügyi kormányzat valószínűleg azért próbálja meg lebeszélni az egészséges embereket a maszkhasználatról, hogy maradjon tartalék. A valóság az, hogy mindenkinek érdemes maszkot és kesztyűt hordania, ha kimegy az utcára, mert a tünetmentes emberek ugyanúgy képesek másokat megbetegíteni. A maszk viselése nem más, mint egy komoly, kiterjesztett izoláció, amivel a megszokott családi környezetünkön kívül élőket és magunkat is védeni tudjuk” – mondta.

Várdi Katalin szerint azt is fontos tudni, hogy minden maszknak van egy használati ideje, amit be kell tartani. Ha pedig nem tudtunk sehol beszerezni, már az is sokat számít, ha sálat teszünk az arcunk elé, de figyeljünk rá, hogy az orrunkat is takarjuk el vele. Amikor hazaérünk, a maszkot úgy vegyük le, hogy ne érjünk az arcunkhoz. A levett maszkot tegyük egy kis zacskóba, majd dobjuk a kukába, amit – ha van rá lehetőség – a lakáson kívül tároljunk. Ha nem gumiból készült kesztyűt viselünk az utcán, akkor a legjobb, ha azt is azonnal kimossuk, negyven vagy hatvan fokon. Érdemes sapkát is húzni, hiszen a haj is lehet a fertőzés forrása, ezzel megelőzhetjük, hogy az arcunkba lógjon. Ilyenkor természetesen a sapkát is ki kell mosni – sorolta a teendőket a pulmonológus.

A tüdőgyógyász kiemelte, hogy a vírus eddigi működéséről már szerencsére vannak tapasztalatok, így a statisztikák alapján azt is tudni lehet, hogy a gyerekek kifejezetten aktívan tudják terjeszteni a fertőzést, miközben rájuk kevésbé veszélyes. Az is egyértelmű, hogy a 65 év feletti populációnak korosztályos okokból gyengébb az immunrendszere, a szívműködésük is romlik, ezért sokkal erősebben ki vannak téve a betegségnek. Nekik ezért tényleg otthon kell maradniuk, és hiába a tavasz, a fiatalabb korosztálynak is meg kell értenie, hogy nemcsak magukat, hanem a családtagjaikat is kockázatnak teszik ki, ha közösségbe járnak - mondta a szakember.

Tüdőgyógyászként a szakember még két önmegfigyeléses módszert ajánl, ha enyhe tüneteket észlelnénk magunkon.

• Mérjük meg, hogy egy perc alatt hányszor veszünk levegőt (ehhez elég, ha fél percig mérjük a levegővételek számát és azt szorozzuk be kettővel). A normál érték 12-16 között van, ha ez felmegy 18-20-ra, az azt jelenti, hogy egy levegővételnél nem jut a tüdőnkbe elég oxigén. Ez esetben érdemes orvosi segítséget kérni.
• Naponta megmérhetjük azt is, mennyi ideig tudjuk akaratlagosan visszatartani a levegővételt. Vegyünk egy mély levegőt, és ha a szokásos 30 másodperc helyett csak 10 másodpercig bírjuk, szintén siessünk az orvoshoz.
Aki teheti, annak érdemes beszereznie egy szaturáció (véroxigénszint) mérőt is, itt akkor kell orvoshoz menni, ha az érték 90 alá megy. A 100 feletti magas pulzus – ha azt más nem indokolja – szintén figyelmeztető jel – mondta a tüdőgyógyász a Hvg.hu-nak.

Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór. Azért félünk tőle ennyire, mert nem ismerjük, de könnyen lehet, hogy itt marad és meg kell majd tanulnunk együtt élni vele – állítja a szegedi virológus professzor, Duda Ernő a szeged.hu-nak.

Mennyire fertőző és mennyire halálos a koronavírus?

A koronavírus nagyjából annyira fertőző, mint a szezonális influenza, és tízszer kevésbé, mint a kanyaró, de elmarad a mumpsz vagy a szamárköhögés fertőzőképességétől is. Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség száz százalékos, a fekete himlő közel 30 százalékos arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, valamint az új vírus 2-3 százalékkal.

A koronavírus-fertőzés leginkább a szívelégtelenségben, keringési betegségekben, a TBC-ben szenvedőkre, valamint a kemoterápiában részt vevő daganatos betegekre, a szervátültetettekre és az immunhiányos betegekre nézve lehet igazán veszélyes. A fertőzöttek felderítésében viszont lehet, hogy hibát követtek el a hivatalos szervek, sokkal hamarabb kellett volna jóval több tesztet elvégezni. Mindenkit ellenőrizni kellett volna, aki csak a betegség legkisebb tünetét mutatta.

Hogyan lassítható a vírus terjedése?

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg nincs hatékony vakcina, addig a tömeges szűrés és az érintettek elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését. Ezért az elkövetkezendő napokban, hetekben minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik. Mindenekelőtt a gyanús esetekben a vírus tesztelése, és a betegek elkülönítése lenne a legfontosabb feladat.

Hogyan védekezhetünk?

A megelőzés szempontjából most kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén. Se a kígyóháj, se a medvezsír, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya, se az égig érő vascsicsergő nem segít. Nem szabad elhinni a világhálón keringő mindenféle biztosnak mondott tippet. Aki pedig betegnek érzi magát, az maradjon otthon. Ha nem lázas, ha tüsszög, biztos nem koronavírusos, mégse menjen orvoshoz, mert ott is elkaphatja. Ha magas láza van, köhög, és nem kap levegőt, hívja fel az orvost, ő majd intézkedik. Semmiképp ne menjen emberek közé mondta Duda Ernő virológus a szeged.hu-nak.