x

Svájci ízelítő: indul a szezon

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Svájci ízelítő: indul a szezon

Feltöltve: 2009-10-21

Svájc nem is olyan drága, mint általában gondolják, és aki ide utazik, az Alpok csúcsai között felejthetetlen élményeket élhet át, a síszezon pedig október 17-én elkezdődött.

align=left Mint Urs Weber, a Schweiz Tourismus magyarországi menedzsere elmondta, 2005 óta 40 százalékkal nőtt a Svájcba látogató magyarok száma. Hogy mit szeretnek a legjobban, azt nehéz megmondani; a kínálat annyira bőséges, hogy nagyon nehéz csak néhány elemet kiragadni belőle. Próbáljuk meg mégis: kóstoljanak bele Svájcba!

Téli sport extrákkal

Ha Svájc, akkor síelés. Kiválóan felszerelt, jól karbantartott sípályák egész sora várja a vendégeket hangulatos hüttékkel, finom ételekkel és italokkal. Közép-Svájc legnagyobb síparadicsoma az Engelbert-Titlis, ahol májusig van síelésre alkalmas hó. A Titlis-től Engelbertig tart az Alpok leghosszabb, 12 kilométeres lesiklópályája, amelynek 2 kilométeres a szintkülönbség.
align=left Az Engadin (St. Moritz) síkörzetben 56 síparadicsomot és 350 kilométernyi sípályát kínál. Nem is akármilyeneket: Svájc leghosszabb kivilágított sípályáján, a Corvatsch-on például a teliholdas síprogramon, a Snow Night-on vehet részt, a „Glüne Plaina”-n pedig a kezeletlen havon lehet lesiklani a hegyoldalon hajnalban. A Valais régió központjában fekvő Nendaz-Veysonnaz-ban az egészen különleges „4 völgy” sírégióban 412 kilométer sípálya található.

A legtöbb pálya a megszokott pályák mellett különlegességek egész sorát kínálja. Chateau-d’Oex-ben például tavaly készült el „La Braye”-nál a Highlands Snow Park, amely különféle ugratókat kínál. Leukerbadban 36 fokos fürdőből lehet mozifilmeket nézni. Engelbertben showműsorokat élvezhetnek a síelők, Leysin-ben pedig be lehet ülni abba a forgó étterembe, amely 90 perc alatt tesz egy fordulatot, miközben – többek között – a Mount Blanc panorámájában lehet gyönyörködni. Az étterem különlegessége még, hogy kizárólag napenergia hajtja. A Berneuse csúcsán igluban lehet elfogyasztani egy raclette-vacsorát vagy egy fondüt.

Síelés helyett

align=left Íme a legújabb divathóbort azoknak a sportos vendégeknek, akik szívesen kipróbálnának a síelés mellett valami mást is: first flyers. Az adrenalinszintet állítólag az egekbe emelő sport lényege, hogy a vendéget az övéhez erősített karabineren keresztül először felviszik körülbelül 800 méter magasba, ahonnan egy drótkötélpályán leszáguld, akár több mint 80 kilométeres sebességgel is. Egyszerre négyen is „repülhetnek”, így az attrakcióból családi programot is lehet csinálni. Les Diablerets-ben a 7,2 kilométeres szánkópálya garantálja a 45 perc tiszta élvezetet. Locarnó-ban pedig december 3-tól jégpálya várja a vendégeket. Még néhány a Ticino által kínált extrém sportolási lehetőségekből: siklóernyőzés, ejtőernyőzés, hegymászás. A legbátrabbak levethetik magukat a Verzasca gát tetejéről 220 méter magasból ahogyan James Bond tette az Aranyszem cím filmben.

align=left Aki a kevésbé mozgalmas időtöltéseket kedveli, annak azt javasolják, üljön fel a több, mint száz éves Muottas Muragl-hegyi siklóvasútra, amely Engadin legcsodálatosabb kilátójára visz fel. Miközben a felnőttek üdítőt iszogatva a kilátásban gyönyörködnek, a gyerekek kitombolhatják magukat a játszótéren. Érdemes felkeresni Európa legmagasabban – több, mint 3500 méteren – fekvő vasútállomását a Jungfrau közelében. A világ leglassúbb expresszvonata a Gleccser-expressz St.Moritz/Davos-ból indul és Zermattba tart. Miközben 291 hídon és viadukton, 91 alagúton és hét völgyön megy át, azt utasok gyönyörködhetnek a vadregényes tájban: havas csúcsok, dörgő vízesések, meredek sziklaperemek váltják egymást, és eközben a korhű étkezőkocsiban megízlelhetik a frissen készült svájci specialitásokat is.

A szezon egyik leglátványosabb programja a Jungfrau régió csillagéjszakája lesz. November 21-én többek között Stefan Mross, a Klostertaler együttes, az Oesch’s die Dritten jódliegyüttes és Helmut Lotti lép fel az Interlaken Höhematte parkjában.

Shoppingolni jó!

align=left És aki elszakadnak a hegyektől – már amennyire ez Svájcban lehetséges -, annak Urs Weber a férfiak haragját is bevállalva ajánlja a shoppingolást. Genf például fényekkel díszített fáival egész decemberben olyan, mint egy óriási nyitott művészeti galériává változik. Vásárlás után érdemes kihasználni, hogy idén újra Genf az a svájci város, ahol a legtöbb nemzetközi díjjal elismert étterem található. A Domaine de Châteauvieux-nak például két csillagot kapott a Michelin tesztelőitől, és 20-ból 19 pontot a Gault-Millau-tól, az egy Michelin-csillaggal kitüntetett Le Chat Botté-t pedig pedig 18 pontra értékelte a Gault-Millau.

Persze shoppingolni nem csak Genfben lehet. Zürichben tartják Európa legnagyobb karácsonyi vásárát, és ugyancsak híres a montreaux-i, a baseli és a berni karácsonyi vásár. A montreaux-i érdekessége, hogy ugyanitt berendezik a Télapó fogadótermét is és Mesefesztivál is lesz.

Nem olyan drága

A repülőjegy nem drága az alpesi országba. A Swiss naponta indít járatokat Budapestről Zürichbe és Genfbe és heti négy gép közlekedik Bázelba. A Svájci Idegenforgalmi Iroda partnereként a légitársaság ingyen szállítja a sífelszerelést. Az ár sem megfizethetetlen: egy Genfbe szóló repülőjegy ára adókkal és illetékekkel együtt valamivel több, mint 16 ezer forint, és Bázelbe is kevesebb 30 ezer forintnál.

align=left A kalkuláció elkészítésénél azt sem szabad elfelejteni, hogy a svájci vendéglátók – ahogy a vásárlásoknál is említettük - a legkülönbözőbb kedvezményekkel csábítják a turistákat. A „Ski & Skyboard Special Top Hit” –tel például akár 30 százalékos kedvezményt is lehet kapni a szállásdíjból, sőt akár a síbérlet és a személyszállítás árából a felső-engandini régióban. December 31-ig a Genfi Idegenforgalmi & Konferenciaszervező Iroda is kedvezményes bevásárló hétvégét ajánl 99 svájci frankért, amely tartalmaz egy 66 frank értékű vásárlási utalványt is. Az ajánlatban benne van a kedvezményes árú szállás, a teljes közlekedési hálózatra érvényes Genfi Közlekedési Kártyát, valamint egy Genfről szóló információs csomagot.

Vámos Éva