x

Svájc: a szárazföldi sziget

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Svájc: a szárazföldi sziget

Feltöltve: 2015-08-28

Itt minden olyan, mint a világ más részein, csak éppen sajátos módon működnek a dolgok. Ettől izgalmas Svájcban barangolni. Persze akkor a legjobb, ha van elegendő időnk felfedezni a finomságokat is.

Természetesen mindenki először az alpesi síterepekre meg nagyvárosokra gondol: megnézi Lausanne-t, Luganót, Zürichet, ellátogat Genfbe, talán még a fővárosba, Bernbe is – de az igazi Svájc-élményt másutt élhetjük át.

A szálláshelyek között a patinás városi szálloda, a csúcskategóriás berni Schweizerhof megőrizte is 19. századi arculatát, belsejében viszont a mai kényelmet, a legapróbb részletekre és igényekre érzékeny szolgáltatásokat és valódi, de nem hivalkodó luxust találunk. Ugyanez a figyelem tapasztalható a szállodaként működő alpesi faházak (chalet-ek) belsejében is: a megőrzött gerendafalak mögött lenyűgöző panorámájú a fürdőszoba is – felújított vagy újraálmodott faborítással.

De hogyan jutunk Svájcba, és hogyan találjuk meg a nem szokványos megnéznivalókat?

Naponta két közvetlen vonatjárat visz el Budapestről Zürichbe, és onnan tovább a kiválasztott – alpesi vagy városi úti célunkhoz, és akárhova érkezünk is, már nem kizárólag prospektushalmok segítenek, hiszen már a pályaudvaron felhívják a figyelmünket a letölthető turisztikai, közlekedési applikációkra, így már a legkisebb településre is elvezet az okostelefon.

Ha körutazást tervez valaki, a vonatjegy érvényes (lehet) minden közlekedési eszközre városban és falun, beleértve a postajáratokat is. Kipróbálhatunk egy roppant kényelmes szolgáltatást: a szállodai kijelentkezéskor megadjuk a következő célállomást és szálláshelyet – így este már a szobánkban vár minket a csomag.

Az apró déli falvak egyikében készül a világhírű Breitling óra. Kézműves termék, luxuscikk, és az üzem is olyan benyomást kelt, mint egy precíziós óraszerkezet. Kívülről alpesi ház, szállodaszerű folyosóin kortárs festmények kiállítása, az onnan nyíló helyiségek akár egy junior suite méretét sem nagyon érik el, bent négy-hat órás műszerész ül az ergonomikus pultok előtt, fülükben zene szól, és zavartalanul dolgoznak.

Ha nem is tanuljuk el az óragyártás fortélyait, megismerhetjük a sajtok világát. Gstaad – amit jobbára csak síterepeiről szoktak ismerni – különlegessége az a föld alatti raktár, amelyben a világ háromezer sajtját tárolják – sőt meg is kóstolható néhány helyi fajta, de beavatnak a sajtkészítés tudományába is.

A Genfi-tó partján hasonló az élmény. A különleges mikroklímájú vidéken kiváló borokat készítenek. Egy családi háznak tűnő épületben többszörös Gault-Millau sapkás étterem működik, a ház bora kiváló (100-150 ezer palackkal jut belőle a kínai piacra) – a gazda pedig szinte ki sem mozdul innen, mert nem kedveli a városi nyüzsgést. Inkább elégedetten csodálja teraszáról az itteni hegyeket és a pálmákat. Svájci.