x

Párlatházasítás és csokirulett

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Párlatházasítás és csokirulett

Feltöltve: 2013-08-01

Ha azon gondolkozik, elmenjen-e az őszi budapesti pálinkafesztiválra, segítünk dönteni. Elmeséljük, milyen volt a tavaszi.

Minek is viszik vissza a pálinkafesztivált a belvárosba, mikor a várban olyan jó helyen van, és már mindenki megszokta. Erre gondoltam, míg az Erzsébet tér felé poroszkáltam. De nagyon gyorsan eszembe jutott, milyen kellemetlen a várbeli macskaköveket taposni akár még törpetűsarkú cipőben is.
Kellett nézelődni egy kicsit, mire megtaláltam a valaha volt buszpályaudvar mögött a fesztivál bejáratát, de meg lett. Rögtön a Rákóczi pálinkaház és Csokoládé múzeum óriáskereke elé keveredtem, meg is hajtottam, nyertem is egy szem szilvapálinkás bonbont.
Szemben a Lady Lavender Csokoládémanufaktúra kínálta medvehagymapárlatos-juhsajtos és répapárlatos-narancsos csokibonbonjait, sőt zelleres-almásat, céklásat, spárgásat, zöldborsópüréset is. Könnyű kitalálni, hogy a Brill Pálinkaház sokszoros díjnyertes zöldségpárlatatait burkolták csokoládéköntösbe, és azokkal nem lehet melléfogni. Évek óta tanúi vagyunk annak, hogy a cukrászok-szakácsok a zöldségek irányában feszegetik a határokat a desszertekkel kapcsolatban. Belgiumból jönnek a hagymás csokibonbonok, a répát, a céklát pedig a tortában már önként dalolva esszük.

A meggy az idei év országpálinkája

Az idei pálinkafesztiválon 25 pálinkaház több mint 400 pálinkáját kóstolhatták meg a fesztiválozók köztük az idei International Spirits Awards-on ezüstérmes Panyolai Birs Pálinkát, a Tokaj-Hegyaljai Pálinkamanufaktúra gourmet likőrjét, amely 27 féle gyógynövényből és prémium szőlőpálinkából készült, a Destillatán aranyérmes magyar irsai olivéreket és az ország idei pálinkáját, a meggypálinkát, amelyet tizenkét pálinkaház nedűiből vakkóstolással blendeltek a pálinkaházak főzőmesterei hónapokkal ezelőtt. A tüzes, mégis üde, illatos-gyümölcsös országpálinkában vadmeggy és cigánymeggy pálinkák is szerepelnek. A fesztiválon elfogyott belőle 1000 palack, a maradék ötszázat a tér sarkán álló pálinkashopban árusítják.
Az idei pálinkafesztivál különlegessége, hogy mozgó blendelőn pálinkát lehetett házasítani a Rézangyal pavilonjában. Maros Róbert, a pálinkafesztivál tulajdonosa elmondta, hogy a vendéglátóiparban dolgozóknak rendszeresen tartanak pálinkatréningeket, s ezek egyik tananyaga a pálinkablendelés, amellyel most bárki megpróbálkozhat. Klassszikus kisüstit, illatos beszterceit, egy neutrálisabb szilvapálinkát és egy vörös szilvapálinkát és tisztított vizet kapott minden pálinkaszakértő, és egy táblázat segítségével adagolhatta ízlés szerint a mennyiségeket. A kész pálinkákat 2,5 decis üvegben vihették haza a kísérletező kedvűek (csaknem százan), akik diplomát is kaptak az új szakmájukról.

Fiatalos pálinkák

Az idei pálinkafesztiválra húszezren látogattak el, mégis most először tudtam nyugodtan megnézni, meghallgatni két koncertet is. Nem volt hangzavar, tülekedés, zavaró helyen lévő bódé, a zöld gyepen békésen álldogálva a tulipános poharammal, hallgathattam meg a ghanai-magyar Senát, aki maga is olyan, mint egy tüzes 50 fokos meggypálinka. Péterfy Bori koncertjére is maradtam, de ő, ha ital lenne, inkább pezsgő, vagy valami vad, titkos koktél lenne. A zöldségpárlatos desszertek mellett a ’fiatalos’ pálinkák hoztak újdonságot a kínálatba.
Vértes Tibor, az Agárdi pálinkaház tulajdonosa a 40 és 50 fokos házasított pálinkákból álló WaxXX sorozattal állt elő, amelyről úgy gondolja, a romkocsmák kedvenc itala lehet. Az alma-málna duót én is megkóstoltam, és megállapítottam, hogy a hőfokkal továbbra is gondok vannak a fesztiválon. Hol nagyon hidegek a pálinkák, hol nagyon langyosak. (Tudjuk, hogy nem szabad hűteni, de azért a meleg pálinka nem kellemes.) Végül 55 fokos, boldogkőváraljai gönczi barackpálinkát kóstoltam, egy odavalósi társaság jóvoltából. Hát mit mondjak, állta versenyt a legjobb díjazott tételekkel. Egyébként a Bestillónál főzték.

Kacsatepertő és korhely zsíroskenyér

Idén a fesztivál gasztronómiai büszkesége, a meggylekvárban sült marhapofa iránt érdeklődtem, amikor valaki odalépett, megkérdezte, van-e poharam, és megkínált a saját pálinkájával, amely háromféle körtéből készült a Márkházi pálinkaházban. És megint csak valami csodát kortyolgathattam tiszta gyümölcsökből, mértéktartóan élve a körtehéj kesernyés zamataival.
A gasztronómiai kínálatban megszokottak már a nagykőrösi sajtok, de egész teknőnyi kacsatepertőt errefelé még senki sem látott, viszont bárki, aki elhaladt mellette, kóstolt belőle. Én is eszegettem. Omlós volt, ropogós volt, és friss, se sok, se kevés sóval.
Ősszel a Várban a Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválon megint találkozunk. Akkor a rum lesz a fesztivál díszvendége, és az azt kísérő karibi ételek.