x

Pálinkázás Szabolcs-Szatmár-Beregben

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Pálinkázás Szabolcs-Szatmár-Beregben

Feltöltve: 2011-03-10

Magyarország tesztpálinkája – legyen békési vagy szatmári – máig a szilvapálinka. Vagyis – amiképp azt szemfüles kóstolómesterek az elmúlt években megfigyelték – a pálinkaházakban, a gazdag pálinkakínálattal rendelkező éttermekben, kocsmákban a kissé bizalmatlan (férfi)vendég többnyire kikér először is négy cent szilvapálinkát, s ha az ízlik neki, akkor a számára szokatlanabb gyümölcsök tüzes levét is bizalommal, jóízűen kortyolja.

Aki a szilvát szereti

Az Észak-Alföldön a Tisza és a Szamos ölelésében elterülő Szabolcs-Szatmár-Beregi térségen át Szilva(kör)út) vezet – Vásárosnaményból Vásárosnaményba, a naményi szilvapálinkák városába, útba ejtve olyan állomásokat, mint a penyigei Lekvárium ( lekvármúzeum), a tarpai Szatmár-Bereg Pálinkaház vagy a panyolai Elixír Pálinkaház.
A szatmári szilvapálinka – amely eredetvédett pálinkáink egyike – helyben termett penyigei, más néven nemtudom szilvából és besztercei szilvából készülhet a jogszabályok szerint. A penyigei igénytelen, aprószemű fajta, de lédús és édes, a Tisza áradásos területein burjánzó, régi-régi korok hangulatát idéző vadregényes dzsungelgyümölcsösökben terem. A belőle készült szatmári pálinka lekváros ízű az érett, édes gyümölcstől, marcipános ízű a gyümölcscefrében hagyott magoktól, és szikár, férfias, karakteres a tölgyfahordós érleléstől. Szatmári szilvapálinkát Nyíregyházától tizenegy kilométerre Érpatakon a Zsindelyes pálinkafőzde kóstolóházában is kapunk.

Mennyi alma, üstbe vele!

A szatmári szilvapálinka mellett a helyi hagyományokat szintén felértékelő szabolcsi almapálinka és az újfehértói fürtösmeggy pálinka is összeköti egymással a térség pálinkafőzdéit. Sérülékenysége miatt az egyébként pompás zamatú, illatos jonatán alma kiszorult a világpiacról, de Szabolcsban tartja magát, különösen pálinkaalapanyagként, bár az eredetvédett szabolcsi almapálinkának a Jonagold, az Idared, a Golden és a Red Delicious is megengedett szereplői.

Meggyből munkavédelmi ital

Az újfehértói fürtöságyasmeggy fajta helyi nemesítés eredménye. Az eredetvédett újfehértói meggypálinkába a fenti gyümölcsön kívül gyönyörű vörös színt adó debreceni bőtermő meggy is kerülhet. A meggypálinka régen, a paraszti világban a legkorábban elkészült „munkavédelmi” ital volt, aratópálinka, inkább rengeteg készült belőle, mint jó minőség. A térség prémiumpálinkásainak érdeme, hogy előkelő, illemtudó, világszínvonalú ital született belőle az ezredforduló után. Az egyébként is erős mezőnyből a Zsindelyes fürtös ágyasmeggy pálinkája emelkedik ki rubintos színével, tavaszias, virágos, citrusos zamataival, gyengéd marcipánosságával, és a díjesővel, amellyel az elmúlt években fogadták a különféle versenyeken.

Kóstolóházak világa

A térség pálinkásai előszeretettel készítenek biopálinkákat kerti gyümölcsökből és arborétumokban, nemzeti parkokban termett vadgyümölcsökből, bodzából, kökényből, vadkörtéből, vadalmából egyaránt. Közös jellemző az is, hogy errefelé minden kóstolóház saját lekvárokat (olykor gyümölcseceteket is) árul. A szilvalekvárok egységesen száz százalék szilvából készülnek, a birsbe, a barackba, a meggybe már jut egy kis (15 százalék) cukor, vagy némi akácméz, a kerekdedebb ízek érdekében.
Szabolcs-Szatmár-Bereg kóstolóházai régi-régi, gondosan felújított parasztházak, messzire visszajutunk velük az időben. Móricz- regények, Jókai-regények világába csöppenünk egy szempillantás alatt. Különösen, mivel a helyiek az épületek mellett sok régi tárgyat megőriztek a régi paraszti kultúrából, s ezekkel díszítik a vendéglátás tereit. A százötven évnél is idősebb panyolai Elixir kóstolóház páratlan fekvésével hívja fel magára a figyelmet: az Öreg-Túron, vízi úton megközelíthető. A táj kóstolóházai szívesen kínálják a sok generációs helyi receptek szerint készült tiszai halászlét, töltött káposztát, káposztás paszulyt csülökkel, kötött tésztalevest, kemencés sülteket, s szilvalekváros desszert: mocskostészta, szilvalekváros fánk, barátfüle és társai nélkül sem szívesen eresztik útjára a vendéget.

Varga Klára
  • 
  • 
  • 
  • 
  •