x

Ős­vi­lági Pom­peji Ipoly­tar­nó­con

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ős­vi­lági Pom­peji Ipoly­tar­nó­con

Feltöltve: 2019-08-10

23 mil­lió éves igaz mese cá­pák­kal, kro­ko­di­lok­kal és fe­ne­va­dak­kal.

A magyar-szlovák határ mellett, az Ipoly folyó mentén bukkant napvilágra Európa egyik legkülönlegesebb ősmaradvány lelőhelye. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található ipolytarnóci ősvilágot vulkáni katasztrófa temette be egykor. Közel 18 millió éves álmából még ébredezik, lassan fedi fel különleges kincseit a kutatók és a látogatók előtt. A geológiai tanösvény, a lombkoronaösvény, a kősziklaösvény, a bükkábrányi fák, a kőzetpark és a miocén erdő bejárása után a látogatók részt vehetnek egy négydimenziós szimulációs időutazásban is.

Cápák paradicsoma
Hihetetlen, de 23 millió évvel ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott a Bükkben, amerre járunk cápák birodalma volt a nyílt víz, az öböl, a part szegélye. Homoki tigriscápák, szirti cápák, tüskés cápák, világítócápák, koboldcápák maradványai kerültek elő a tengeri üledékből. A sokkal később itt élt a homokkőrétegből előkerült tengeri cápafogakat megkövesedett madárnyelveknek vélték, a helybéli gyerekek így árusították az idelátogatóknak. A geológiai tanösvényt járva átkelhetünk egy olyan homokkő szakaszon, ahol egymás hegyén-hátán hevernek most is a nevezetes „madárnyelvek”.

Megkövesedett óriáserdő
A tengerből a partra érve óriásfák földjén járunk. Ipolytarnóc nevét először a közel 100 hosszúságúra becsült, megkövesedett famatuzsálem tett híressé. A megkövesedett óriásfenyő egykor a Borókás-árok két oldalát kőhídként kötötte össze. A helyiek Gyurtyánkő-lóczának nevezték el, és legendát szőttek egy mágusról, aki megdermesztette a fát, amely azonban máig teljesíti annak a kívánságát, aki tiszta szívvel tud kérni, miközben megérinti a megkövült fatörzset. De több hasonló átkovásodott fát is láthatunk a tanösvényen.
Ez a megkövült erdő több szintes esőerdőre utal, és olyan meleg klímára, mintha a Kanári-szigeteken járnánk.

Medvekutya és a tarnóci bestia
A Borókás-árok geológiai tanösvényén negyven gerinces állatfaj jelenlétét sikerült kimutatni az egykori ősvilágból. A lábnyomokat, lenyomatokat, amelyek több agyagos homokrétegben maradtak fenn, gyorsan betemette a következő, és mindegyik réteg hamar átitatódott kovasavval, ezért cementálódott. Így maradtak meg a krokodilfélék és varánuszszerű gyíkok nyomai. Ők uralhatták egykor a tengerpartot.
A száraz részeken tülök nélküli orrszarvú családok és páros ujjú patások élhettek. A macskaszerű, ál-kardfogú nimravidok az itteni vérengző ragadozók lehettek. De rajtuk is túltett a rettentő medvekutya. A tanösvényen látható néhány, itt élt ősvilági állat rekonstruált, életnagyságú figurája. Köztük a legrémületesebb a tőrszerű fogakkal vicsorgó tarnóci bestia.

Séta a fák koronája között
Az élő fák lombjai közt sétálhat az a látogató, aki felkapaszkodik a kilátóba, és onnan a több emelet magasan húzódó lombsétányon ballag át. Gólyafészkes, sodronycsúszdás játszótér is kiegészíti a kínálatot. Egy nap nem is elég, hogy minden látnivalót megnézzünk. Itt találhatsz szálláslehetőségek a közelben.

Varga Klára