x

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Nyár az Olympos árnyékában

Feltöltve: 2007-07-09

A három földnyelven fekvő Halkidiki hosszú, vékony ujjaival mélyen nyúlik be az Égei-tengerbe, amelynek vize nyáron a legkellemesebb. A félsziget nyugati partvidékének misztikus hátteret fest égbetörő csúcsaival a legendás Olympos, amelyet az év nagyobb részében hó borít.

A régió három félszigete, Kasszandra, Sithonia és Athosz Görögország egyik legtermékenyebb és legzöldebb területe. Itt a kopár, sziklás vidékek helyett végeláthatatlan szőlőültetvények, arany gabonamezők és ezüstös olívaligetek fogadják a látogatót. A partokat méregzöld fenyőerdők szegélyezik: lágy gyanta illatukat a tenger sós levegője hordja szét, megfűszerezve vele az egész környéket.

Halkidiki nem csak természeti szépségével, de gazdag és évezredes kultúrájával is vonzza a látogatókat. A legszebb ókori emlékeket Olyntos, Akanthos, Afythos, Potidea városaiban találhatjuk. A települések körül húzódó, még ma is látható városfalakat az eretriai hódítók emelték egykor.

A régmúltból fennmaradt, különösen érdekes emlékeket őriz az i.e. VI. században alapított kikötőváros,Akhantosz, Nea Roda, a Xerxész parancsára az Athosz félsziget földszorosánál megnyitott csatorna, vagy Potidaia i.e. I. századból fennmaradt csatornarendszere.

A Halkidiki félszigeten található Stagira - Arisztotelész szülővárosa - is, amely a központi bazilika és a török időkből megmaradt nyilvános fürdők romjai mellett a buja vegetáció, és a környéken található számos hidegvizű forrás miatt is kedvelt a turisták körében. A falu a bizánci időkben Siderokafsia („vasolvasztó kohó”) néven volt ismert, sok kohó romja még ma is látható az utak mentén.

A természeti látnivalók iránt érdeklődők számára lehet érdekes program Petralona és a lélegzetelállítóan szép cseppkőbarlang, amely a híres petralonai előember menedéke volt, mintegy 750 ezer évvel ezelőtt. A barlangban talált eszközök és a tűzre utaló nyomok a ma ismert legrégebbi leletek az archaikus korból.

A félszigetek déli részein hosszú fehér homokkal borított partszakaszon varázslatos homokdűnék, északon pedig sziklákkal szegélyezett parányi öblök találhatók. A lassan mélyülő tenger, a finom homokos strandok ideális üdülőhelyet jelenthetnek mindenki számára.

Utazás az Athos körül

Az Athosz-hegy vonulata Halkidiki legkeletibbre eső félszigetén nyúlik el mintegy húsz ortodox kolostort rejtve meredek sziklái között. Az Agios Oros öbölben hajózva már messziről feltűnik a hegy 2026 méteres, fenséges csúcsa.

Az Athos- félsziget egy kizárólag férfiak által lakott zárt vallási közösség (Athos-hegyi Köztársaság), amelynek hatalmas, pompás kolostorait csak a tenger felől lehet megtekinteni. A hajó fedélzetéről viszont megcsodálhatjuk a nyolc legjelentősebb kolostort, és a tenger hullámai ostorozta tájat.

Azok a lakók, akik nem szerzetesek, a félsziget fővárosában Karüeszben laknak. Összességében mintegy 1400-an élnek a félszigeten. Az összesen húsz kolostorból álló köztársaság a korábbi kiváltságos státuszát őrizve 1913-ig török uralom alatt volt. Az 1912- 1913. évi balkáni háborúk során a görög hadsereg elfoglalta ugyan Athoszt, de a Szent Hegyet önálló, már akkor semleges állammá nyilvánították.

A köztársaság irányítását egy úgynevezett Szerzetesi Tanács látja el, élén annak elnökével. Egy 1060-ban kelt és máig érvényes bizánci bulla szerint nemcsak nőknek, de gyermekek és eunuchok számára is tilos a félsziget területére lépnie, sőt azok a hajók, amelyek fedélzetén nők is tartózkodnak, csak 500 méterre közelíthetik meg Athosz partjait.

Halkidiki a szálláshelyek széles választékát nyújtja a tenger és a mediterrán hangulat szerelmesinek a luxusszállodáktól színvonalas apartmanhotelekig. Kaszinói, kék zászlós tengerpartjai, spa centrumai, bevásárló központjai, különleges étel- és italkínálata, „beach” bárjai és klubjai minden utazó igényét kielégítik. A régió a nyár folyamán számos nemzetközi fesztiválnak, kulturális eseménynek, hagyományőrző ünnepségnek és helyi fesztiválnak ad otthont.


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu