x

Moszkva és London a világ legdrágább városai

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Moszkva és London a világ legdrágább városai

Feltöltve: 2007-06-19

Immár második éve Moszkva számít a legdrágább európai városnak, legalábbis a svájci Mercer tanácsadó cég felmérése szerint.

Az orosz fővárost a hagyományosan drága London követi, amely egy év alatt három helyet ugrott előre. Az első tízben még négy európai város található, Koppenhága, Genf, Zürich és Oslo mellé csak japán települések és Hong Kong fért be.

Az elsősorban a külföldiek szemszögéből készített felmérés alapján Európa a világ legdrágább régiója, hiszen a TOP 50-ben harminc európai város szerepel, közülük Milánó a 11., Szentpétervár a 12., Párizs a 13., Dublin a 16. és Róma a 18. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy Dublin már csak 0,4 százalékkal olcsóbb, mint New York és drágább, mint Róma.Az Európai Unió fővárosának számító Brüsszel - ahol csaknem 80 ezer EU-tisztviselő, újságíró és lobbista él - a 44. helyre futott be, Los Angeles és Abu Dhabi közé. Aggasztó lehet az ott élőknek, hogy a belga város tavaly még a 70. volt.

Európa legolcsóbb nagyvárosa Szófia, amely a 108. helyen található. A felmérést végző svájci cég az európai városok drágaságát az angol font, az orosz rubel és az északi országok fizetőeszközeinek erősödésére vezeti vissza. Hasonló hatása volt a lakhatási árak meredek emelkedésének is - különösen Moszkvában és Londonban. (www.inforadio.hu /EUobserver)