x

Mikor lesz ellenszere a koronavírusnak? Ezt mondja most egy amerikai virológus!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Mikor lesz ellenszere a koronavírusnak? Ezt mondja most egy amerikai virológus!

Feltöltve: 2020-04-01

Mikor lesz koronavírus elleni oltás? Van-e gyógyszer a koronavírus ellen? Ezek most a legnépszerűbb kérdések a Google keresőben.

A tudósok szerint a koronavírus elleni oltás 12-18 hónap alatt elkészülhet, míg a hatásos gyógyszeres terápia valószínűleg már sokkal hamarabb rendelkezésre fog állni - mondják az egészségügyi szakértők.

Jelenleg 859 032 embernél diagnosztizálták a COVID-19-et, és több mint 42 320-an haltak meg eddig. Számos ország lezárta határait, szűkítette az országon belüli mozgást és szolgáltatásokat, mivel a rendkívül fertőző kór miatt fertőzöttek száma továbbra is gyorsan növekszik.

A kutatók egymással és az idővel versenyezve próbálnak hatásos gyógyszert illetve vakcinát kifejleszteni a vírus ellen, amelyeknek viszont számos tesztelési fázison és klinikai vizsgálaton kell átesniük még azelőtt, hogy megkezdődhetne a tömegtermelés.

„Világszerte több mint 20-féle oltóanyaggal kísérleteznek, illetve számos gyógyszeres kezelés tesztelését kezdték már meg betegen” - mondta a The Media Line-nak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője. "Még nem létezik hatékony kezelés és oltás, de a világ minden részén már kutatók százai dolgoznak ezen." Míg a vakcina embereken történő biztonságos és hatékony alkalmazásáig valószínűleg 12-18 hónapot várni kell, addig a betegek sikeres gyógyszeres kezelése sokkal hamarabb megtörténhet.

Prof. Peter Jay Hotez, a kiváló virológus és a Baylor Orvostudományi Főiskola Nemzeti Trópusi Orvostudományi tanszékének dékánja, a texasi Houstonban elmondta: a legkorábban bevethető hatékony kezelés a COVID-19 ellen az antitest terápia lehet, amelynek alapja, hogy a vírusból felépült emberek által termelt ellenanyagokból készített szérumot a betegekbe fecskendezik.

A 2014-ben a The Journal of Infectural Diseases-ben (Fertőző betegségek magazinja) közzétett tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy az antitesteket tartalmazó vérplazma hatékonyan képes csökkenteni a halálozási arányt, ha röviddel a tünetek megjelenése után beadják azon betegeknek, akik súlyos akut légzőszervi fertőzésekben (SARI) szenvednek.

Hotez szerint a következő lépésben már néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek a már meglévő vírusellenes gyógyszerek kombinációi, egy éven belül egy teljesen új fejlesztésű gyógyszer, végül maga az oltás egy-három éven belül.