x

Még a tél is a nyakunkon marad, az ideit nem űzik el a busók

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Még a tél is a nyakunkon marad, az ideit nem űzik el a busók

Feltöltve: 2020-11-09

Már most kijelentette a Duna-parti város polgármestere, hogy a koronavírus miatt nem tartják meg a februárra tervezett busójárást Mohácson.

Pávkovics Gábor közleményében azt írta, a rendezvény törlésével kapcsolatos döntését azt követően hozta meg, hogy egyeztetett a város képviselő-testületével és a busócsoportok vezetőivel.

Semmilyen program nem lesz a településen

Mint fogalmazott, "a mindenkori szereplőkért, résztvevőkért, s a mohácsi farsangi tradíciók után érdeklődő közönségért érzett felelősségtől áthatva" határozott úgy, hogy a télűző-tavaszköszöntő népszokással összefüggésben semmilyen program nem lesz a településen."

A busójárás idejére senki ne szervezzen Mohácsra kirándulásokat

Kitért rá: Mohács vezetése úgy ítéli meg, hogy egy ilyen, több tízezernyi résztvevőt vonzó tömegrendezvény igen komoly egészségügyi kockázatot jelentene mind a város lakosságára, mind az oda érkezőkre nézve, emellett a fertőzés esetleges, nagyobb arányú elterjedése beláthatatlan következményekkel járhat. Ilyen veszélyeknek kitenni emberek százait, ezreit pedig igen komoly felelőtlenség lenne, írta.

A polgármester arra kérte az érintetteket, érdeklődőket, hogy a busójárás idejére városukba ne szervezzenek kirándulásokat, turistautakat.

Kedvező ikörülmények esetén a busójárás az elmúlt években napi 50-60 ezer embert vonzott a városba. A busójárás tradicionális elemei: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

(Forrás: MTI)