x

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Magyarország legjobb strandjai

Feltöltve: 2007-08-14

Már a rómaiak is előszeretettel használták a gyógyhatású meleg forrásainkat, az ország területén csaknem 20 fürdő épült az ókorban.

A középkorban hanyatlásnak indult fürdőkultúra Zsigmond király idejében, majd az oszmán hódítás korában támadt fel ismét. A törökök általában források mellé, vagy már meglévő fürdők helyére építették medencéiket.

Termálvízkincsünk egyedülállóan gazdag a világon, csak Budapest területén csaknem 120 természetes forrás található, amelyek nagy része meleg vizű, s összesen naponta 30 ezer köbméternyi vizet adnak. A fürdők egy része orvosi- és gyógykezelésekkel foglalkozik, mások inkább az élményelemekre és a wellness szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt.

Míg a Balatonon rengeteg szabadstrand található, és a fizetős partszakaszokon átlagosan 400-600 forintba kerül egy felnőtt belépő, a gyógyfürdők és élménymedencék strandjain a jegyek ára ennek többszöröse. A legtöbb esetben a kiegészítő kezelésekért, és a szaunáért is külön kell fizetni.

Törökfürdő és exkluzív kényeztetés

Az esztergomi Aquasziget igazán rendhagyó kikapcsolódást kínál: a fürdő kilenc medencével és négy csúszdával rendelkezik. Egy egész napot rá kell szánnunk, ha végig akarjuk próbálni az összes különleges szolgáltatást, ugyanis az élménymedence itt nemcsak néhány vízsugarat jelent, mint néhány más, szerényebb fürdőben.

A fürdőben található gyógynövényes bioszauna alacsonyabb hőmérséklete kevésbé megterhelő a test számára, hatása a gyógynövények illóolajának használatával fokozható. A hang- és fényterápiás szaunában a bioszauna hatását zenével és a fénnyel ötvözik. A színes fények váltakozása segíti a relaxációt, és ez a különleges terápia kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, súlycsökkentésre, fájdalomcsillapításra, valamint a narancsbőr eltüntetésére. Az Aquasziget rendelkezik sanariummal is, ami a szauna és a gőzfürdő keveréke, a relaxációs pezsgőmedencében pedig a víz alatt is lehet zenét hallgatni a süllyesztett hangszóróknak köszönhetően.

Az Aquasziget igazi kuriózuma a hamam, a tradicionális törökfürdő, amelynek elkülönített részei a rituális megtisztulás különböző lépéseit szimbolizálják.

Kuriózumok, csak nálunk

Az évente több mint 400 ezer látogatót vonzó Gellért fürdőt 2006-ban a Traveller nevű olasz utazási magazin a a világ harmadik legjobb fürdőjének választotta, megelőzve svájci, francia, mexikói és indiai gyógy- és wellnessközpontokat. A gyógyvíz kitűnően alkalmazható a gerincmegbetegedések, gyulladások, porckorongbántalmak, idegzsábák, érszűkület és a keringési zavarok enyhítésére.

A fizikoterápiás részlegben többek között hidro- és elektroterápiás és inhalációs kezeléseket vehetünk igénybe, és 11-féle masszázs, például tibeti mézes és magyar borkrémes masszázs közül választhatunk.

A világ egyetlen természetes barlangfürdője

A Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő az egyetlen természetes barlangfürdő a világon. Az egyetlen hasonló barlang Floridában található, de az mesterséges építmény. Ezenkívül Európában itt fakad a legmagasabb hőfokú, 31,5 Celsius fokos karsztvíz. A termálvíz gyógyhatását fokozza a barlang tiszta levegője.

A barlangfürdő látogatói egy elvarázsolt világban érezhetik magukat, az egymással összeköttetésben levő, összesen 1267 négyzetméter felületű belső medencék csarnokának boltozatát a barlangrendszer különleges karsztos képződményei alkotják. A szabadtéri részen még egy úszó- és egy gyermekmedence is található. A szaunaparkban öt darab, 10 és 4 fős szauna, egy gőzkabin és négy darab 50 Celsius fokos infraszauna kabin szolgálja a méregtelenítést.

Fekete lyuk és kamikazecsúzda

A Közép-Európában egyedülálló, 11 és fél hektáron elterülő mogyoródi Aquaréna élményparkban 21 csúszda van, ami összesen másfél kilométernyi pályát jelent a föld fölött és alatt. Az egyik legnépszerűbb szakasz a "fekete lyuk" elnevezésű kalandcsúszda, ahol meghökkentő látványelemekben lesz része annak, aki nem riad vissza a sötétségtől és a sebességtől. A kilenc medence között egy 700 négyzetméter alapterületű élménymedence, jacuzzi és gyermekmedence is található. Van lehetőség "raftingolásra" is, természetesen nem vadvízen, hanem egy erős sodrású medencében. Bátrak és exhibicionisták rendelkezésére áll az akrobatamedence, ahonnan akár 3 méter magasról is leugorhatnak a 3,5 méter mély vízbe.

Ha a fővárosban vagyunk, és a hőséget csak medencék közelében lehet elviselni, keressük fel a margitszigeti Palatinus strandot, ahol 11 medence közül választhatunk.

Kúra menedzsereknek

A hajdúszoboszlói Hungarospa víziparkban annyi medence található, hogy egyetlen nap alatt szinte lehetetlen mindet kipróbálni. 33 különféle hőmérsékletű, rendeltetésű és alakú medence közül választhatunk, és a fürdőhöz egy lagúnákkal, hidakkal, csúszdákkal telezsúfolt Aquapark is tartozik. A változatosság jegyében mediterrán tengerpart, hullámmedence és csónakázótó is várja a vendégeket, és itt is van lehetőség az éjszakai fürdőzésre.

A felsorolás korántsem teljes, hiszen még számos nívós fürdőhely található szerte az országban, kitűnő gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal.

Deluxe magazin