x

Ilyen a neszmélyi bor testközelből

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ilyen a neszmélyi bor testközelből

Feltöltve: 2019-09-17

Sokan még mindig tanácstalanul állnak a szupermarketek, élelmiszerüzletek polcai előtt, töprengve, melyik magyar bort is emeljék le a onnan. Többnyire végül az ár alapján választanak, és bizony sokszor csalódnak. Mi inkább elmentünk Neszmélyre.

Egészen más a helyzet azonban, ha valaki már járt egy borvidéken, és személyesen is találkozott a borásszal, módja volt megkóstolni a pincészet borait, és eldönteni, melyik bor áll az ízléséhez legközelebb.

Ezért is indította útjára a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős részlege a „Magyar Bor Személyesen” programot, ami mind a már bort szerető szakembereket és fogyasztókat, mind a magyar borokkal még mélyebb ismeretséget kötni kívánókat arra biztatja, járják be a hazai borvidékeket. A különböző felmérésekből tudni lehet, melyek a legkedveltebb hazai borvidékek, így a kevésbé ismertebb termőhelyeket a média segítségével szeretné közelebb hozni a fogyasztókhoz a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az első állomás a Neszmélyi borvidék volt.

A felfedezésre váró Neszmély

Az első tanulmányút a Neszmélyi borvidékre vezetett, melynek rangja, hírneve kissé elsikkadt a viharos évszázadokban. Pedig már a XIII. században királyi udvarokba szállítottak innen bort, és a XIX. században a komáromi polgári étkezések mellé nem hiányozhatott neszmélyi bor. Hosszú ideig Neszmély nem is volt önálló borvidék, ám az 1970-es évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, elsősorban a Dunára néző hegyek domboldalain, ismét önálló borvidék lett, ahol ma már összesen több mint 1000 hektáron folyik szőlőtermesztés, így a Neszmélyi Borút egyesülethez tartozó 16 település kisebb-nagyobb pincészeteiben egyre izgalmasabb borok készülnek. Ez a borvidék inkább az élénk savú fehérbort szeretőknek kedvez; az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok.

Utunk első állomása Baj, a Turay család pincészete, melynek tulajdonosa, Turay István egyben a Borút Egyesület elnöke is. Mindössze 4 hektáron gazdálkodnak, ám a család története a szőlőtermesztésben, és a bor készítésben egészen a XVII. századig nyúlik vissza. 12 generáció kötődik már a borhoz, ám a II. világháború után a folyamat megszakadt, és csak 2002-ben került újra a család birtokába a régi, még a kapucinus rend által épített pince, melyet a család tovább bővített. 2006-ban kezdték el a szőlők újratelepítését, és 2018 óta pedig bioorganikus gazdálkodást folytatnak. A pincénél járva nem csupán fehér borokat kóstolhatunk, hanem szép savú vörösöket, sőt pezsgőt is.

Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatot egy szőlész-borász tulajdonos pár alakította ki. 2008-ban. Nyíltan vallják magukat „kísérletező borászatnak”, hiszen céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét.A kísérletek nem is sikerülnek rosszul, hiszen a kezdeti pár ezer palackos termelésük mára már megközelíti az évi százezer palackot. Elsősorban „reduktív” jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fahordós fehér és vörösborok is.


Hilltop, a borvidék zászlóshajója

Nem túlzás azt állítani, hogy a borvidék újkori hírnevét a Hilltop pincészet alapozta meg Neszmélyen, melyet éppen 26 éve alapítottak, amely tavaly a negyedszázados jubileummal egy időben az Év Pincészetének is választottak. Jó értelemben vett nagyüzemi borászatba érkezünk, hiszen 400 hektárról szüretelik a szőlőt minden évben, melynek feldolgozása elképzelhetetlen lenne a legkorszerűbb logisztika és technológia nélkül.
A személyes közreműködés azonban így sem marad el, hiszen Kamocsay Ákos tulajdonos-főborász szeme és keze ott van a „vezérlő panelek” minden gombján. Ők azok, akik előbb értek el sikereket a nemzetközi piacon, hiszen Kamocsay Ákost 1997-ben Angliában választották az Év Borászának, és csak 1999-ben lett itthon az Év Bortermelője. Az évről-évre megbízható, egyenletes minőség eredménye az is, hogy, aki Hilltop bort emel le a polcról, az garantáltan nem csalódik. A kiemelkedő minőségű szőlőből készülő prémium boroknál pedig már Kamocsay Ákos neve is megjelenik a palackokon.

A finom borok mellé egészen egyedi hangulatú programok résztvevői lehetnek azok, akik a kesztölci Szivek pincészetbe ellátogatnak. Családi borászat, melyet az apa és két fia visz, akik már sokadik generációként folytatják, amit őseik még a XIX. században elkezdtek. Nevükkel alliterálva szívüket, lelküket beleadják a szőlőművelésbe, a borkészítésbe és a vendéglátásba. Akár egy hétvégét is el lehet tölteni náluk, hiszen a szőlők között sátrakat is fel lehet állítani, este fent a hegyen bográcsban készülnek a finom falatok, ébredés után pedig a reggeli is a hegyen fogadja a vendégeket.

Érdemes tehát személyesen is ellátogatni egy-egy pincészetbe, felfedezni a táj szépségét, történelmi emlékeit. Ráadásul a finom borok mellett a borászokkal való találkozás különleges élményt jelenthet mindenkinek.

Lovas Katalin