x

Lappeenranta: egy különleges úti cél kalandra éheseknek

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Lappeenranta: egy különleges úti cél kalandra éheseknek

Feltöltve: 2020-01-14

Finnországban Joulupukkin és a rénszarvasokon kívül is sok más izgalmas élmény és látnivaló vár ránk.

Ilyen Lappeenranta városa, egy itthon kevésbé ismert szegletében Finnországnak, ahol meglepően sok a felfedeznivaló, ráadásul a környék igazi fürdőparadicsom.
Az ír Ryanair december óta megkönnyíti az ide jutást közvetlen járatokkal, így nagyjából két óra alatt megérkezhetünk a messzi észak varázslatos világába. Mi az első gépek egyikével el is startoltunk a budapesti hidegből a még hidegebb lappeenrantaiba.

Bár a rénszarvasokat leginkább a télapó szánja elé kötve képzeljük, az igazság az, hogy itt el is fogyasztják őket, sőt mi több, az egyik legkedveltebb helyi csemege.
Mi sem hagytuk ki, már az első este rénszarvas steaket rendeltünk a város egyik legmenőbb bisztrójában, az Angus Steak&Wine-ban. A rénszarvashús nagyon finom, olyan puha, omlós, és zamatos, hogy nem is igen hasonlít semmilyen más állatéhoz. Egyszerűen meg kell kóstolni!

A négycsillagos Sokos Lappee szálloda a városközpontban épült, egy nagy bevásárlóközpont, az IsoKristiina részeként üzemel, így reggeli után rögtön indulhatunk plázázni, még a cipőt sem kell felhúznunk, akár egy szál papucsban is leslattyoghatunk az üzletközpontba, ahol ismert nemzetközi és számunkra ismeretlen, de nagyon jó minőségű helyi márkák üzletei között bóklászhatunk. A közeli Szentpétervárról sokan át is járnak ide bevásárolni, mert bár nem olcsóbb, mint odaát, de a minőségi különbséget zongorázni lehet.
A környék látnivalóiról, programokról szintén itt lehet tájékozódni a helyi tourinform irodában.

Wellness és spa a Saimaa tó partján

Lappeenrantától alig félórányi autóútra találjuk Imatra városát, amely nagyon népszerű a helyiek és a turisták körében spa és wellness szállodái, illetve a gyönyörű Saimaa tó miatt, ahol nyaranta fürdeni, vitorlázni, télen pedig korcsolyázni is lehet.
Finnországban a szaunázás mindig is olyan rituálé volt, amely elválasztja a munkát a pihenéstől, a mindennapokat a kikapcsolódástól. A fürdőzés az élet kulcsfontosságú mozzanatainak megünneplésére és a jól elvégzett munka jutalmául szolgál. Az egyik legjobb wellness szálloda a Kyplpyla Spa Resort, amely 16 különféle medencével és több vízi csúszdával is rendelkezik, wellness részlegét a Saimaa tó természeti szépsége inspirálta, így szikladekoráció, élő növények, vízesések, hidak és barlangok teszik még izgalmasabbá.
A Saimaa tóról és környékéről bővebb információt itt találsz: GoSaimaa

Piknik az ősi fenyves mélyén

Próbáltad már, milyen hóban biciklizni? Ezt mi itt kipróbáltuk a kövér gumijú biciklivel. A speciális gumikkal felszerelt biciklikhez hamar hozzászokik az ember, azután indulhat a csalinkázás járatlan erdei ösvényeken, úttalan utakon keresztül, ami még izgalmasabbá teszi a kirándulást. Másnap vezetőnkkel egy hosszabb kirándulásra indultunk ezekkel a speciális kerékpárokkal a behavazott fenyőerdőn át Mikonsaariig, ahova fantasztikus tájakon keresztül vezet az út.
A Mikonsaari-sziget Lappeenranta városától mintegy 10 kilométerre található, igazi egynapos kirándulóhely. Az oda vezető tanösvény átvág egy ősi tűlevelű erdőn, majd egy gyógynövényekkel teli, nedvesebb szakaszon is, ahol számos élőhelyet is megfigyelhetnek a túrázók. A túraút végén egy fürdésre alkalmas partszakasz várja a kirándulókat.
Itt, az erdő mélyén hódolunk mi is a finnek második legkedvesebb időtöltésének, az erdei pikniknek. Tüzet gyújtunk, kolbászt sütögetünk, vizet forralunk egy kiszuperált teáskannában a hideg ellen és beszélgetünk az erdő hatalmas csendjében.

Pihenés finn módra

A finnek imádják a szaunázást és a meleg vizű fürdőket, a Saimma tó körül pedig számos spa és wellness szálloda épült. Mi is betértünk egybe, hogy kipróbáljuk szolgáltatásait, és összehasonlíthassuk az otthoniakkal. A Holiday Club Saimaa hotel is a fenyvesekkel körülölelt tó partján épült, wellness részlege, vagyis a kylpyla, egy egész vízi birodalmat rejt, amely a cirkusz témájára épült.
A felnőttek is csakhamar gyermekekké változnak a bugyogó medencék, szökőkutak, buzgárok, színes fények, sodrófolyosók és vízi csúszdák világában. Nagy különbség, hogy itt a szaunázás terén nem csak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is gondoltak, nekik egy különálló iglu szauna készült fűtött ülésekkel és televízióval a belsejében. A felnőtteket sószauna, hagyományos finn szauna és gőzkabin lazítja el egy kültéri jakuzzival a tetőteraszon.

Ennyi fürdés után rendesen megéhezik bárki, ezért a szállodában mindjárt négy különböző konyhájú étterem közül is választhatunk, ami viszont óriási különbség az itthon általában egy darab étteremmel (általában svédasztalos vagy menüválasztásos vacsorát kínáló) felszerelt szállodákkal szemben. Mi a Le Biff (vagyis A marha) éttermet választottuk, hogy ismét megkoronázzuk a napot egy isteni, faszénen sült rénszarvas steak-kel, amelynek íze semmihez sem fogható, és nem valószínű, hogy egyhamar ismét részünk lesz benne.

Sajnos Finnország nem híres bortermelő vidékeiről, így borokból erős importra szorul. A borok ára így nem vetekedhet a nagy borkészítő nemzetek barátságos áraival. Ebben az étteremben is 30-50 euró között mozognak a palackok, bár az Alko-ban ennél sokkal olcsóbban is hozzá lehet jutni egy-egy üveg jó borhoz, akár 10-20 euróért is.
Igaz, az Alko nevű alkoholbolt korlátozott nyitva tartással és kevés helyen (általában bevásárlóközpontokban) áll a vásárlók rendelkezésére, mivel finn barátaink sem vetik meg a jófajta nedűk élvezetét, az állam így próbálja visszaszorítani a mértéktelen alkoholfogyasztás az országban.

Fogd ki magadnak az ebéded!

Mindig is érdekelt, hol élnek a lazacok, amiket leginkább grillezve, zöld spárgával és hollandi mártássál tudok elképzelni. Reggel ez a vágyam is teljesült, első utunk ugyanis ezúttal egy lazacfarmra vezetett.
A Vuoksi halász farm egy családi vállalkozás Lappeenrantában a Vuoksi folyó partján, és minden megtalálható itt, ami a lazachorgászathoz szükséges. A lehető legfrissebb lazacebédet innen tudjuk beszerezni, ugyanis itt mindenki magának foghatja ki az ebédjét a folyóból, amelyet azután a tulajdonos, a vidám Toni Kainulainen nagy gonddal rögtön el is készít vagy fel is füstöl a vendég számára.
Toni nekünk is adott pecabotokat, hogy kifoghassunk magunknak az aznapi betevőt, bár ne tette volna, ugyanis kis híján a pecabottal együtt majdnem a jeges vízbe zuhantunk, igaz forró szauna van a közelben. A halászatot inkább Tonira bíztuk, aki a lazacos medencéből biztos kézzel emelt ki egy szép példányt, és már pucolta, sózta, füstölte is, úgy hogy egy óra múlva a tányérunkon volt.
Lappeenrantában járva Toni lazacfarmja kihagyhatatlan! Közben befutott Joulupukki is a gyerekek nagy örömére.

Finnország hetedik csodája a kemencés báránysült Lemiben

Lemi falu híres étterme, a Kippurasarvi egyetlen ételt kínál csupán, a hagyományos kemencés báránysültet, amiből viszont 33 euróért bármennyit meg lehet enni. Sokan csak ezért az egy különleges finn fogásért utaznak ide messzi földről is. Az ezeréves recept alapján, úgynevezett Särä-ban (fateknőben) lassan sütött ürühús egy hatalmas kemencében készül kilenc hosszú órán keresztül, a végeredmény pedig páratlanul finom. De bármennyire is ízletes ez az étel, csak akkor térj be a Kippurasarviba, ha szereted a bárányhúst. A helyi szokásokkal összhangban a Särä-t lassan kell fogyasztani, hogy minél többet meg tudj enni, és korlátlanul jár hozzá kemencés burgonya, kenyér, vaj és házi sör is, édesség gyanánt a végén gyümölcslevest szolgálnak fel. Lappeenratából Lemibe csak negyed óra az út, ezért nem szabad kihagyni ezt a finn specialitást.

Az élménydús programokért köszönetLappeenranta turisztikai irodájának és Saimaa idegenforgalmi hivatalának: GoSaimaa!