x

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kiadják az USA-nak az európai utasok adatait

Feltöltve: 2007-07-17

Megegyezés született az Európai Unió és az Egyesült Államok között, miszerint megosztják egymással a transzatlanti légi utasok adatait, amire Washingtonnak szüksége van a terrorizmus elleni harcban.

Az EU 27 országok küldöttei „alapvető politikai egyetértést” értek el az ügyben, ami korábban számos konfliktust okozott az EU-t és az USA-t képviselő tárgyaló felek között. Csökkent az USA-nak átadandó információk mennyisége, de az amerikai hatóságok hosszabb ideig, 15 évig tárolhatják majd azokat.

Az adatokat az első hét év után „titkosítják”, és csak nagyon szigorú szabályok alapján lehet majd hozzájuk férni.Az AP hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták elmondták, hogy a különösen érzékeny információkat - bármit, ami érinti az utas vallását vagy származását, politikai nézeteit vagy szexuális hovatartozását - automatikusan szűrik és törlik majd az USA-ban, kivéve, ha az adatok emberi életeket menthetnek. A kormányoknak hivatalosan a nyár végén kell hozzájárulásukat adni a megállapodáshoz, miután a nemzeti parlamentek áttanulmányozzák annak szövegét. A megegyezés egy korábbi átmeneti intézkedés helyébe lép, ami július végén jár le.

www.mfor.hu


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu