x

Itt kell lenned, hogy elhidd

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Itt kell lenned, hogy elhidd

Feltöltve: 2017-06-26

Magyarország sokkal többet tartogat annál, mint ami a fotókba belefér. Indulj el, fedezd fel, légy ott és éld át!

Hegyestű

A Káli-medence kapujában Zánka és Monoszló között találjuk tanúhegyeink egyikét, a 337 méterre magasodó, bazaltsapkás Hegyestűt.

A Balaton felől szabályos kúp alakban mutatkozó hegy tökéletes helyszín, ha valami újat szeretnénk felfedezni. A hegy tetejére érve káprázatos látvány tárul elénk, mintha az egész Balaton-felvidék a lábunk előtt heverne.

A közel 50 méter magas egykori bányafal a mintegy 8 millió évvel ezelőtt műk-ödött bazalt vulkán belsejébe enged betekintést nyerni. A kráterben megdermedt láva kihűlése következtében létrejött szögletes oszlopok európai viszonylatban is egyedülálló, lenyűgöző látványt nyújtanak az arra látogatóknak.

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen az egykori bazaltbánya épületében különleges kiállítást tekinthetünk meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park földtani jellemzőiről, valamint a szabadtéri kőparkban egy igazi geológiai időutazáson vehetünk részt a térség jellegzetes kőzeteit nézegetve.

Távolság Budapesttől:155 km (kb 2 óra autózás)

Megyer-hegyi tengerszem

A Zempléni-hegységben megtapasztalhatjuk, milyen eredménye lesz annak, ha az ember kezének munkáját a természet megigazítja. A régen malomkő-bánya-ként működő Megyer-hegyi tengerszem fejtési gödrét az esővíz töltötte fel, így jött létre ez a mesésen szép tó. Az egyedülálló látványosság 1977-ben természetvédelmi területté lett nyilvánítva.

A tó körüli sziklafalak hetven méterre magasodnak a víztükör fölé és bár a fürdés nem ajánlott, a túrázás annál inkább: a gyakran meredek terepen gyalogos turistaösvények mutatják az utat a legszebb panorámát nyújtó csúcsperemig. Külön érdekesség, hogy a terület 2011-ben elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó díjat.

A tengerszem egész évben látogatható. A körülbelül 6,5 méter mély tó mellett érdemes megtekinteni a bányászok egykori szállásainak maradványait is, amelyeket a vulkanikus riolittufába vájtak.

Távolság Budapesttől: 272 km
Az autóút átlagos becsült ideje: 3 óra

Egerszalóki sódomb

Egerszalók egy igazi ékszerdoboz a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében. A közel 2000 főt számláló község szimbóluma a fenyőerdővel körül-ölelt, különleges látványt nyújtó sódomb, amelyet a falu déli részén, 410 méter mélyről feltörő, húszezer éves hévízforrás alakított ki. Érdekesség, hogy az első kutat 1961-ben fúrták kőolaj és földgáz után kutatva, így a felbecsülhetetlen értékű hévízre egy szerencsés véletlen folytán találtak rá.

Az itt feltörő gyógyvíz kicsapódása által jött létre az úgynevezett sódomb. A domboldalon lefolyó 65-68 Celsius-fokú víz Európában is ritkaságnak számító, 1200 négyzetméteres, látványos mészkőlerakódást épített ki.

A sódomb közvetlen szomszédságában található termálvíz egész évben várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A retro hangulat kedvelőit egy három medencés nosztalgiafürdő várja, ami a 70-es, 80-as évek Egerszalókját idézi meg. A minőségi kikapcsolódást wellness szolgáltatások és egy ötcsillagos hotel is biztosítják.

Távolság Budapesttől: 132 km
Az autóút átlagos becsült ideje: 1 óra 30 perc

Tapolcai-tavasbarlang

Csónakáztál már több millió éves mészkő alakzatok közt? A Tapolcai-tavasbarlangban átélheted ezt az élményt! A természet különleges művésze, a karsztvíz gyönyörű munkát végzett a Tapolca városa alatt elterülő, tizenkét millió éves barlangrendszerben, és a mű, amelyet több mint száz évvel ezelőtt fedeztek fel egy kútásás során, nyitva áll a látogatók előtt is.

A látogatóközpontban ősföld-rajzi festmények mutatják be a régmúlt idők élővilágát, a csónakázásra vállalkozók pedig fémladikokban evezhetnek a romantikus félhomályban, az égszínkék vizű földalatti tavon.

A tavasbarlang fogadóépületében különleges kiállítást tekinthetünk meg a karsztvidékek csodálatos világáról, ezen túl pedig 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a barlangok titokzatos világába.

Tihanyi-őslevendulás

Június végén Tihany ikonikus virága, a levendula, lila pompába öltözteti a Csúcs-hegyet. A hegyoldalban található őslevendulás olyan látványt nyújt, amely garantáltan elkápráztat minden látogatót, a jellegzetes illat pedig nyugalmat varázsol a lelkünkbe.

Tihany történetében hosszú hagyománya van a fűszerként és illóolajként is használt növény termesztésének, az aratásban pedig minden turista részt vehet a június végén megrendezett Levendula Fesztivál keretében.

A Levendula Ház Látogatóközpontban interaktív kiállítást tekinthe-tünk meg a Tihanyi-félsziget kialakulásáról, a levendulatermesztésről és a Bala-ton-felvidéki Nemzeti Parkról – sőt, még a levendulateát is megkóstolhatjuk a minden délután ötkor kezdődő szeánszon.

Lokáció: 8237 Tihany, Major utca 67., a Belső-tó partján.
Távolság Budapesttől: 137km
Az autóút átlagos becsült ideje: 1 óra 30 perc

További információk az attrakciókról az alábbi weblapon találhatóak, folyamatosan frissülve >>

Itt kell lenned, hogy elhidd. Magyarország Rád vár!