x

Isztambul: vonzó kultúra és életérzés

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Isztambul: vonzó kultúra és életérzés

Feltöltve: 2008-12-09

Kulturális örökség és modern életérzés – Isztambulban mindkettő megtalálható. Aki a lüktető kulturális fővárost meglátogatja, mindenképpen tegyen egy kitérőt az Eminönü és a Fatih történelmi városrészekbe. Itt találhatóak ugyanis a Boszporusz több milliós metropoliszának leghíresebb és hagyományokban leggazdagabb építészeti emlékei.

Eminönüben napközben élénk üzleti élet zajlik. A kerület a Kr. előtti hetedik században épült Byzantion (Bizánc) területén fekszik. Byzantion egy, a görögök által alapított város volt, amelyet Konstantinápoly néven is ismerünk.

Mivel a városrészben van a Boszporusz egyetlen autós kompkikötője, naponta ezrek érkeznek ide, hogy átkeljrenek rajta. Napközben Eminönüt üzletemberek, fuvarosok, és turisták népesítik be, csak éjszakára csendesedik le.

Legismertebb látványosságai a Hagia Sophia, a Kék Mecset és a Topkapi palota. A Hagia Sophia görög székesegyházból később mecset lett, ma múzeumként üzemel. Elsősorban masszív dómjáról ismert, amely jól illusztrálja a bizánci építészet legfőbb vonásait. Több mint 500 évig a mecsetépítészet – köztük a Kék Mecset példaképeként szolgált. Az I. Ahmed által épített mecset a város egyik leglátogatottabb érdekessége és ismertetőjegye.

A Topkapi palota – hercegi rezidencia

A palota a szultánok székhelye volt 1465 és 1853 között. Itt rendezték az állami fogadásokat és a királyi estélyeket. A 17. század vége felé a palota elveszette jelentőségét, mivel az uralkodók a Boszporusz partja mentén épített új palotáikba költöztek. Ma a palota Isztambul legfontosabb turisztikai látványosságai közé tartozik, és a világ leggazdagabb múzeumai között tartják számon. Az egykori szultánok finom porcelánjai, értékes fegyverei, ékszerei és kalligráfiái láthatók itt. A múzeumhoz hasonlóan gazdag látnivalóval csalogat a hárem is. Az asszonyok és a fekete eunuchok, valamint a fiatal hercegek tartózkodási helye az átjárók, udvarok és kis kertek valódi labirintusa.

Varázslatos óváros

Az óvárosi körutazás közben számos helyen érdemes megállni. Ilyen például a Sultanahmet téren, a Kék Mecset előtt található egykori bizánci Hippodrom, amely annak idején a sportjátékok és a közélet színtere volt. A Hagia Sophia-t és a Beyazit teret összekötő útvonalon a látogató a régi Bizánc sok reliktiumával találkozhat. Itt található a Süleymaniye mecset is, amelyet Isztambulban a ’”legszebbnek” és a „legteljesebbnek” tartanak.

Kényelmes bevásárlás

Eminönüben a vásárlásnak is hódolatunk. A "fedett bazár" és az "egyiptomi bazár" szombat kivételével hat napon át nyitva áll a látogatók előtt. Különösen hétvégeken vonzzák a kerület bazárjai az embereket egy kis alkudozásra és beszélgetésre. Ebben a kerületben nincsenek klasszikus butikok, sem bevásárlóközpontok. Az utcaképet kis boltok és standok ezrei színesítik, minden lehetséges centiméter árushellyé válik.

Fatih – az "igazi" Isztambul

A város legrégebbi kerülete a metropolis szívében fekszik, gyakran nevezik az "igazi" vagy "első" Isztambulnak. Eminönü korábban Fatihnak volt városrésze, ma a városrészeket az Atatürk körút köti össze. Az utcát az a 4. évszázadban épített Valens-akvaduk (névadója a római Valens császár) uralja, amely korábban az egész város vízellátását biztosította. Fatihban találjuk Isztambul első híres oszmán mecsetjét is. amely egy olyan templom romjaira épült, amelyet földrengések és háborúk pusztítottak el. A 18. évszázadtól kezdve Isztambul túlnőtt Fatih falain, és sok korábbi faépítésű házak helyére modern épületek kerültek.