x

Hűvös helyek hőség idejére

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hűvös helyek hőség idejére

Feltöltve: 2007-07-20

Mit lehet tenni, ha közeleg a szabadság ideje, még nem tudjuk, hová menjünk nyaralni, de nem akarunk megfőni a napon?

Két dolgot: irány a vízpart, vagy a hegyvidék!

Ha nem szeretnénk túlságosan messze utazni, de a hőségből változatlanul elegünk van, utazzunk le hétvégére Szlovéniába egy hűsítő raftingtúrára, s bár ezek a kirándulások inkább szeptemberben aktuálisak, nem árt előre helyet foglalni. A rafting-hétvége 36 ezer forintba kerül szállással, reggelivel és az árban két evezés is benne van. Az egyéb túrákért (kanyoning, vagy az adrenalin növel hydrospeedezés) külön kell fizetni. Fontos tudni, hogy a hegyekből lezúduló folyók vize általában meglehetősen hideg, ezért szükséges a speciális neoprén védőruházat használata. Az evezés után a nemzeti park területén lévő számtalan túraútvonal egyikén felfedezhetjük a környező hegyek, sőt akár meg is mászhatjuk Szlovénia legmagasabb csúcsát, a Triglavot is.

A hőség ellen menekülhetünk a szomszédos Ausztriába, ahol nem csak a hűvös hegyi túrútvonalak ajánlhatók, hanem a megszámlálhatatlan, kifejezetten hideg vizű tó is. Például a Zeller See, amelynek partján kellemes kerékpárút vezet körbe és ahol a vízi sportok gyakorlására (vízisí, vitorlázás, szörfözés) is bőségesen akad lehetőség, ha pedig még a hideg vízben sem tudjuk kellően lehűteni magunkat, keressük fel Kaprunban a nyáron is üzemelő sípályákat! Itt közel 3 ezer méter magasban síelhetünk a nem túl meredek fennsíkon. A pályák - legalább is részben - az év egészében, még a legmelegebb augusztusban is nyitva vannak és igazán különleges élményt jelent a tűző napsütésben, egy szál pólóban siklani a havon.

Könnyen elérhető célpont lehet a Magas-Tátra is, ahová alig 3 óra alatt már el is juthatunk. A tátrai hegyi túrák kedvelt kiindulópontjai a nagyobb üdülőhelyek, a Csorba-tó, Tátralomnic környéke, vagy éppen Ótátrafüred. Ezekről a kiindulópontokról több irányban is elindulhatunk, más-más nehézségű túraútvonalakon.

A Csorba-tó és környéke több okból is ideális kiinduló hely. A tó környékén több szálloda és étterem áll a vendégek rendelkezésére és a túrázás iránt esetleg nem érdeklődő családtagok is elfoglalhatják magukat. A tó körüli bicikli utat például kisgyermekek is könnyen teljesíthetik.

Már a látvány is hűsítő - a Magas-Tátra bércei

A nagy nehézségi fokozatú túrákra vállalkozóknak ajánlják a szlovák-lengyel határvonalon elhelyezkedő Tengerszem-csúcs (Rysy) megmászását. A csúcs 2499 méter magasan van, és ezért meglepetéseket is tartogathat a túrázóknak. Egy késő szeptemberi időpontban például, bár a völgyben kellemes napsütés és meleg időjárás volt, a csúcson 2 fok és hóesés vára a túrázókat.

A Tengerszem-csúcs megmászásához nem kell különösebb hegymászó tudás, így gyakorlatilag bárki vállalkozhat rá, ha kellő fizikai állapotban van. A túrának ugyanakkor vannak nehéz szakaszai, ahol néhány méteren keresztül úgynevezett via ferratákon kell haladnunk. Ezek meredek sziklás szakaszok, ahol a haladást a sziklákba épített, láncok, kampózárak segítik, s ezekbe kapaszkodva mászhatunk felfelé.

[origo]