x

Hepatitis a sípályán?

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hepatitis a sípályán?

Feltöltve: 2011-12-13

A téli időszakban több tízezren pihennek távoli, trópusi országokban és még többen síelnek a környező országokban.

A téli időszakban jellemzően a trópusi utazások és az egzotikus betegségek kerülnek a középpontba, ám sokan indulnak külföldre azért is, hogy hódolhassanak valamilyen téli sportnak.
A cél általában nem túl távoli: a legtöbb síelő valamelyik környező ország havas hegycsúcsait választja. 2009-ben 17 370 igazolt hepatitis A-s megbetegedést jelentett a 29 EU és EEA/EFTA tagállam. Ez a szám magasabb a 2007-ben és 2008-ban bejelentettnél is. 2008 során a legtöbb fertőzöttről Lettország, Szlovákia, Románia, Bulgária, és a Cseh Köztársaság adott hírt.

Magyarországon az idei évben 310 új fertőzöttet regisztráltak, a fertőzések forrása jórészt külföldről behurcolt kórokozó lehetett. Az évszakos előfordulás eltérést mutat az egyes országokban; kifejezetten őszi-téli csúcs tapasztalható Románia, Szlovénia, Bulgária és a Cseh Köztársaság területén, amire érdemes odafigyelni, hiszen a téli sportok szerelmesei gyakran látogatják ezeket az országokat.

A Hepatitis A vírus szennyezett élelmiszerrel, vízzel terjed: évente átlagosan 1,4 millió új fertőzöttet regisztrálnak.
Kezelése a kórházi ápolás után több hetes lábadozással is járhat. A hepatitis B vírus százszor fertőzőbb, mint a sokak által rettegett HIV vírus. Világszerte csaknem 350 millió krónikus hordozó él, és terjeszti a vírust. Évente csaknem 600.000 ember hal meg a fertőzés következményeiben, melyek: májzsugor, májdaganat. A hepatitis A és B fertőzések védőoltással megelőzhetőek! Ma már létezik olyan vakcina is, amely kombinált megoldást jelent a kétféle betegség ellen, ezért kevesebb oltásra van szüksége az utazónak. Utazás előtt hat héttel érdemes szakemberhez fordulni, hogy az oltás beadását követően elég idő legyen az immunválasz kialakulására. Ha ennyi idő nem áll rendelkezésre, akkoris érdemes ellátogatni utazás-egészségügyi szakemberhez, hiszen a védettség gyorsított oltási sorral is megszerezhető. A komplett sor után, emlékeztető oltással Hepatitis A-ra 25 évre, Hepatitis B-re vélhetően egy életre szóló védelem alakul ki.

Trópusi célpontok és egzotikus betegségek

A trópusi fertőzések többsége is kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető lenne. Az égtájaktól és az ország gazdasági helyzetétől függően, más-más egészségügyi veszély fenyegethet.
A trópusi országokban általánosan ajánlott a Hepatitis A és B, a hastífusz és esetleg a sárgaláz elleni oltás, illetve fontos lehet a malária elleni tabletták szedése is. Sokan választják úti célnak Törökországot Egyiptom helyett. A Nílus menti országhoz hasonlóan, itt is gyakori a hepatitis, a tífusz, a tetanusz, de Törökországban a járványos gyermekbénulás is előfordul. Azok, akik korábban Tunéziába jártak pihenni, most előszeretettel látogatják Ciprust és Máltát is. Ide a hepatitis A és B, illetve a tetanusz elleni vakcina ajánlott.

Az utazási betegségek többsége ritkának tekinthetők Európában, megjelenésük gyakorlatilag teljes mértékben a turizmushoz köthető. A maláriás megbetegedések száma viszonylag stabilnak mondható: 2009-ben 6049 maláriás esetet jelentettek a kontinentális Európából.
Ezek 99.5% -ban behurcolt esetek voltak; melyeket elsősorban olyan országok jelentettek, ahol relatíve sok a trópusi utazó. A malária igen veszélyes betegség: 2009-ben 225 millióan fertőződtek meg, és 781 000 ember halálát okozta ez a parazitás megbetegedés.

Mindenképpen gondoljon a megelőzésre, ha Kenyába, Tanzániába, Zanzibárra, Mauritiusra vagy Indiába készül.