x

Hegycsúcsokkal, tavakkal, sajtokkal vár Svájc

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hegycsúcsokkal, tavakkal, sajtokkal vár Svájc

Feltöltve: 2013-10-11

Akik végre nem csak csokipapíron akarják látni a Matterhornt, Svájc legtöbbet fotózott, különös alakú hegycsúcsát, sőt síelnének is, vagy éppen hegyet másznának, és akik ennének valami jót a Genfi-tó partján a Hotel de Ville-ben, amelynek főszakácsa Benoit Violier, aki a GaultMillaut 2013-ben az év séfje lett, mindazokat nagyon várják Svájcban az őszi-téli szezonra.

De azokat is örömmel fogadják, akik családosan indulnak neki ennek a csupa víz, csupa hegy, csupa hó országnak. Svájcban több szálloda is kínál olyan programot, amelyben a gyerekeknek szánt különféle elfoglaltságok szerepelnek, síelés, szánkózás, közös játékok, így a szülők számára kényelmes, kiszámítható a vakáció, tudnak pihenni is.


A svájci frank erősödése harminc százalékkal emelte az árakat tavaly, és ez meglátszott a külföldi turizmuson is. Időközben a bankok már meghozták a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy a mutatók ne romoljanak tovább, és Svájc megfizethető maradhasson a külföldi turisták számára.


Az őszi-téli szezonra a svájci turisztikai hivatal a www.MySwitzerland/winter oldalon 230 olyan szállodát ajánl az egy csillagosoktól és ötcsillagos minősítésűekig, amelyekben egy-két ágyas szoba maximális ára 21 600 Ft egy éjszakára, a legolcsóbb pedig 12 500 Ft. Az ötcsillagos és ötcsillagos superior, vagyis DeLuxe Hotelek száma 39 az országban, emellett még ott vannak a történelmi szálláshelyek beszélő falaikkal, bútoraikkal, legendáikkal, és az ifjúsági „ fapados” szálláshelyekben (56) sincs hiány.


A világon a kicsi Svájc az az ország, ahol a legtöbb négyezer méter feletti hegycsúcs van (48), és 28 olyan síterület, amely 2800 méternél magasabb. Ezenkívül 11 olyan körzet, ahová autók nem mehetnek be. Nem lehet 20 kilométert úgy megtenni tetszőleges irányba, hogy tavat, folyót ne látnánk. Sok az érintetlen vagy szinte érintetlen természeti környezet, könnyen elérhető a vadregényes szépségű táj és a zavartalan csend, a nagyon tiszta levegő. A svájci turisztikai szakemberek ebben a természeti gazdagságban is igyekeznek megtalálni a különlegességeket. A honlapon hét különböző körzetben élő svájci síoktató mondja el külföldi turistáknak szóló tíz (eddig) titkos tippjét arról, hogy hová érdemes elmenni, mit érdemes kipróbálni, megkóstolni.


Ezek között az ajánlatok között szerepel kalandpark, hegyi séta, különleges sípálya, bobpálya, a legjobb wellness helyszínek, koncert, gyermekprogram, eldugott kedvenc kocsma. Az a hely, ahol finom raclette-et lehet enni. (Törtkrumpli ágyon szalonnás-póréhagymás gomba olvasztott sajttal.) Fondüevő helyet is ajánlanak. (A sajtótájékoztatón megtudjuk, hogy Svájcban az a szokás, hogy ha valaki a fondüben elveszíti a kenyérdarabkáját, akkor valamilyen egyezményes vicces büntetést kap a vacsora résztvevőitől.) Sajtokat is ajánlanak. Ezek a tippek egy-egy témára rákeresve is olvashatók a honlapon. A vendéglátás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Svájcban a feltüntetett éttermi árakban többnyire a szervízdíj és a borravaló is szerepel.


A svájci turisztikai szakemberek különösen büszkék a jó közlekedésre, például arra, hogy a repterektől milyen gyorsan be lehet jutni a városokba, de arra is, hogy a Swiss Pass bérlettel 20 ezer km-t lehet utazni vasúton, buszon, hajón 41 városban. Fel lehet vele szállni a Glacier Expressre, a Golden Pass Line-ra, és több, mint 400 múzeumba érvényes három napon vagy akár egy hónapon át. Akadnak olyan attrakciók is, amelyek tömegközlekedéssel, autóval nem érhetők el. A SwitzerlandMobility ezekhez kellemes utakat épített ki, melyek gyalogtúrán, kerékpárral vagy kenun bejárhatók.

Ebben a hónapban a Swiss légitársaság is elindítja a téli szezont, ami például azt jelenti, hogy szaporodnak a Miami és a Dél-Ázsiába tartó járatok, hiszen közeledik a téli nyaralások időszaka. A légitársaság közvetlen járatokat indít jövőre Las Vegasba és Edinburgh-ba.

A zürichi reptér egyébként tizedszer nyerte el az Európa legjobb reptere címet, és negyedik éve kapja meg a legjobb business classnak járó díjat.