x

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Három ember, három havas történet Svájcból

Feltöltve: 2017-11-01

A téli sport Svájcban 150 éves múltra tekint vissza, ami nagyon sok tapasztalatot von maga után. Svájc nemcsak a világ legjobb felvonóval, hanem tökéletesen karbantartott és csodálatos - hihetetlen hosszúságú és szintkülönbségű - sípályákkal rendelkezik. Képzelje el, nálunk léteznek olyan síterepek, ahol szintkülönbség a 2000 métert is meghaladja!

Helisí Gstaadban

A megérkezés is a móka része, amikor helisíre, vagyis helikopteres sízésre indulunk Gstaadban, hiszen a pilótafülkében Svájc kevés pilótanőinek egyike a kapitány. Julie May a hósapkás Gstellire repít majd minket, látjuk, ahogy megfordítja a gépet, majd a legközelebbi hegy mögül tűnik fel ismét, a légcsavarok zúgása egyre erőteljesebb lesz, ahogy közeledik. Az adrenalin végigfut ereinkben, és elragad minket az eufória. Már alattuk a vakító fehérség, lenyűgöző vízmosásokkal áztatva, majd feltűnnek a végtelen hegygerincek fehér hótakaróval.

Nem kell a történetet kicifráznunk ahhoz, hogy éreztessük ennek a nagyszerű freeride síelés kezdetének hátborzongató izgalmát és titokzatosságát. Még éjszakai sötét volt, amikor felkeltünk, hogy sietősen összeszedjük a holminkat, bekapjunk valamit a büfében, mielőtt elhagynánk a helikopterleszálló-pályát.

Az apró hölgy és másodpilótája kitolják a hangárból a Ecureuil B3-mat, majd felénk fordulva megkérdezi: Felkészültetek a földi Paradicsomra?

Julie May Verbier-ből jött és egyike a kevés női pilótáknak Svájcban. A bonyolult szállítási feladatok és mentési műveletek mellett, rendszeresen visz fel csoportokat a porhó paradicsomba. "A helisí utak számomra is különleges élményt jelentenek, mondja egyszer csak a levegőben, majd vigyorogva hozzáteszi: az utasok izgalommal teli várakozása felszállás előtt olyan intenzív, hogy energiája szinte képes lenne feltankolni a gépet.
Majd hirtelen a csúcson találjuk magunkat, a helikopter hangja belevész a messzeségbe, s a varázslatos csend lesz úrrá a tájon.

A hegyi vezető megadja a jelet és a testünk megindul a lejtőn. Hófelhő repül utánunk és a szél csapkodja arcunk, ahogy könnyeden siklunk a lejtőn a mély porhóban, mögöttünk egyre drámaibban bontakozik ki a meredek háttér. Valamennyi érzékszervünk teljes üzemben, minden idegszálunkkal a következő fordulóra és a következő ugratóra koncentrálunk. Érezni, mintha a természet kitárná a karjait és ránk szórná varázsát, teljesen a hatása alá kerülünk, egyszerűen megbabonáz minket.

Robbantás, amely megóvja az életed

Egy hatalmas bumm és több tonnányi hótömeg szakad a völgybe. Ez a munkája Raphy Gillioznak. A világ egyik legjobb freeridere ma a 4Valleés sírégió biztonságáért felel Nendaz-Veysonnaz mellett. A robbantás szakértője Raphy Gillioz minden reggel felpattant hómobiljára és Mont Fort felé, a régió legmagasabb csúcsa veszi az irányt.
A felvonón saját kabinja van, amellyel a hegycsúcsra jut, vele vannak sílécei, mentőszánkója és 4 kanna üzemanyag. 2900 méteren fekvő bázisát elérve kinyitja a robbanószer raktárát és egy 2,5 kilós töltetet készít.
Minden télen több mint 8 tonna robbanóanyagot robbant fel az ősi 4 Vallées lejtőin. Ezek a robbantások segítenek kontrollálni a lavinákat és biztonságban tartani a síelőket. Felnyalábolja a robbanóanyagot a gyújtószerkezettel és a gyutaccsal, ezekkel felszerelkezve gyalog közelíti meg a messzi hegyoldalakat. Persze megesik, hogy helikoptert is be kell vonni a faladat elvégzésébe, ha az idő engedi.

Nendaz-Veysonnaz környékén számos pályán kívüli, síelhető lejtőt találunk, így leginkább a freerider síelők a legnagyobb nyertesei Raphy munkájának. Jönnek is a világ minden tájáról, hogy újabb és újabb szűzhavas területeket próbálhassanak itt ki.

Nendaz a kiterjedt 4 Vallées sírégióban fekszik (ide tartozik még Verbier, Veysonnaz és La Tzoumaz & Thyon). Legegyszerűbben Siviez-ből juthatunk el ide, ahol a lehetőségek igen változatosak a síelők és a téli sportok szerelmesei számára.

Munkám 18 éve alatt négy, lavina által eltemetett embert sikerült élve kiásnom a hó alól. Sajnos az egyik számára túl későn érkezett a segítség. Nagyon észnél kell lenned bármilyen téli sportot űzöl - állítja Raphy Gillioz.

Isten hozott a Paradicsomban

Siontól (Wallis kanton székhelye) 40 kilométerre, Val d’Hérens mögött található Arolla. Hegyek, még több hegy és rengeteg hó mindenütt. Nem csoda, hogy Dédé Anzévui túravezető lett ebben a hegyvidéki faluban. Amíg mások az otthonuknak nevezik a vidéket, addig Dédé kapcsolata a hegyekkel még ennél is mélyebb.

A Dix hut Arolla felett magasodik: gleccserek és 3000 méteres csúcsok, amerre csak a szem ellát. Dédé Anzévui túravezető a hegytetőn, mögötte a fenséges Mont Blanc de Chelion, a környék legmagasabb csúcsa (3870 méter).
Dédé harminc évvel ezelőtt nekivágott ennek a vidéknek s 73 fokos emelkedőket mászott meg 207 cm-es sílécével, sisak és légzsák nélkül. "Hirtelen ráléptem egy jégtakaróra. Alattam szakadék tátongott. Ösztönösen beakasztottam a csákányomat a jégbe, mind a két síléc a levegőben lógott." Dédé jégkék szemei újra felragyognak, amikor elmeséli útját Arollából a Dix-re. Ez is egyike a sok őrült dolognak, amit véghezvitt.

Ma Dédé könnyebb túrákra viszi vendégeit a faluja körüli hegyekben. Nyugodt, de határozott tempóban haladnak a csoportok, biztosan felszerelt talpakon. Dédé útitervei ma is inspirációt jelentenek a jövő nagy tehetségű extrém síelői számára. De annak ellenére, hogy büszkeség tölti el, Dédé tudja, hogy nagyon sok szerencséje volt az életben. Emiatt még jobban értékeli a jelen pillanatot, lelkének kacaja visszhangzik a hegyek között, amikor lécei felverik a porhót.

Egy kis italt 11-kor?

Ilyen életörömtől szomjas lesz az ember! Néha pedig a sítúrák korábban befejeződnek és 11 órától kezdődik az italok elfogyasztása. Istentelen idő italfogyasztásra? “Engem nem érdekel” – nevet Dédé.
Fiatal srác korában az apja, aki szintén túravezető volt, egy belga püspököt 3790 méter magasba vitt fel a Pigne d’Arollára. A püspök 60 felett volt már és nem túl stabil a lábain. Lassan haladtunk felfelé.” – mondja Dédé. “Szerencsére valaki odafent vigyáz rád.” – Dédé ezekkel a szavakkal biztatta a püspököt. “Ezért van szükségem egy közvetítőre” – válaszolta a püspök. “És ma te vagy az. Vigyél fel és hozz le egészben, és elnyered a helyed a Mennyekben. Még a gyónást és a misét is kihagyhatod, Isten engem úgy segéljen!” – biztosította a püspök. “Igyunk erre!”- válaszolta Dédé.

Nincs is annál nagyobb öröm, mint megmutatni a világ minden tájáról ide látogatóknak az Arolla körüli hegyek szépségét: a hatalmas szakadékokat a gleccserben, az érintetlen hómezőket, átadni az érzést, hogy a világ csúcsán vagy. Isten hozott a Paradicsomban!