x

Franciaország három óceánon

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Franciaország három óceánon

Feltöltve: 2008-12-16

Franciaország három óceánon is képviselteti magát, három különböző földrajzi zónában, közös jellemzőjük a kellemes trópusi és egyenlítői klíma, mely különösen a télen ide látogató turisták számára kedves.

A francia tengerentúli területek szinte mindegyike trópusi övezetben, a vízparton fekszik, így kiváló célpontja a turizmusnak. A világ túlsó felén lévő francia területeken egyszerre élvezhető az egzotikus világ és a francia életművészet különleges keveréke.

Nászutasoknak

A fehér homokos partoknak, az óceán türkizkék vizének és a trópusi virágok bódító illatának köszönhetően a francia tengerentúli területek idilli helyszíne a különleges esküvőre vágyók vagy a nászutasok számára.

Időutazás

A tengerentúli területek lakói afrikai, ázsiai és európai szokások és kultúrák színes koktélját hozták létre. Mindannyiuk közös jellemzője az ünneplés szeretete tradicionális zenék és énekek ritmusára.

Túraösvények, flóra és fauna, korallzátonyok, folyók, vízesések, vulkánok és óceánok nyújtanak örömet a túrázás, a búvárkodás és a vízi sportok szerelmeseinek.

A francia tengerentúli területek mindegyike egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik.

Új-Kaledónia partjainál gyönyörű strandok várják a látogatókat, de lehetőség van a Grande Terre, és annak további kis szigetei körüli utazásra is: elrepülhetnek Nouméa-ba a virágzó fővárosba, majd onnan a közeli île des Pins szigetekre. Ezen a szigeten fenyőfák váltják fel a kókuszpálmákat, és egzotikus luxushotelek találunk mindenütt. Lifou vagy Maré szigete kicsit vadregényesebb, magányos és érintetlen partszakaszokkal büszkélkedhet mindkettő.

Guadeloupe-szigetek

A nemzeti park trópusi erdeje és vulkanikus sziklái uralják a sziget déli részének, az ún. Basse-Terre-nek a felét, a terület 70 különböző óriás páfrány- és fafajta illetve csodás banánültetvények otthona. 260 km jelzett túraösvény vezet végig a még ma is működő Soufrière vulkán területén, ahonnan különböző vízeséseket és hegycsúcsokat csodálhatnak meg a kirándulók. A sziget északi része, az ún. Grande–Terre már lankásabb terület, melyet cukornádültetvények borítanak. Ékköve a « Grand cul-de-sac » vízi természetvédelmi terület mesés lagúnákkal és mangrove mocsárerdőkkel.

Martinique

A sziget területének kétharmadát természetvédelmi park borítja. A 1397 méter magas Montagne Pelée hegy lábánál, mely egy ma is magas működő vulkán, található az óriás gumicserjékből és bambuszokból álló csodálatos erdő. A jelölt túraútvonalak segítségével a csúcs hat óra alatt megmászható. Érdemes túrázni az észak-nyugati partszakasz menténl is, pontosabban a Pêcheur és a Grand'Rivière közötti 20 km-es útvonalon. Az út különböző ültetvények - cukornád, banán és kakaó - mellett halad át.

Francia Guyana

Az Amazonas-medence határán található területen igazi kalandok várják az utazókat. Ezt a főként esőerdővel borított vidéket célszerű pirog segítségével felfedezni, ami egy fatörzsből készített csónak. Az út soránl pálmalevéllel fedett kunyhókban étkezhetünk és hajthatjuk álomra a fejünket. Éjszaka az esőerdő életre kel, és számtalan varázslatos hangot hallat. Akik gyönyörű színekben pompázó madarakat és alligátorokat szeretnének látni, kihagyhatatlan a Kaw-mocsárvidék területe. A tengerparton a közelébe férkőzhetünk a híres „Luth” óriásteknősnek, mely az egyik legnagyobb teknősfajta, hossza elérheti a 2 métert, súlya pedig több mint 600 kg is lehet.

Réunion

Réunion szigetén két vulkán is található. A Piton des Neiges (3069 m) a magasabb, ma már nem működő vulkán, csúcsát hol zúzmara, hol pedig hó borítja. A Piton de la Fournaise (2632 m) ellenben még ma is működik, széles krátere körül követve a felfestett, biztonságos útvonalat gyalogtúrákat lehet tenni. Időnkénti kitörése egyedülálló látványosságnak számít.
Réunion szigete szép strandokkal és korallszigettel is büszkélkedhet. Változatos trópusi és hegyvidéki területei mágnesként vonzza a túrázókat. A sziget közepén, a «Les Hauts» hegység is tartogat látnivalókat. A Salazie és Cilaos meredek, kerek völgykatlanai számos nagy vízesést rejtenek magukban. A Mafate-völgy mély területét magas hegygerinc veszi körül, amely a kirándulók körében kedvelt. Keleten található a párás Bébour-Bélouve erdő, meglehetősen buja növényzetével. Látványos a Takamaka és a Trou de Fer több száz méteres vízesések is, amelyek népszerű helyszínei a látványos vízbe ugrásoknak.

Tahiti és szigetei

Álomstrandjairól és képeslapra illő lagúnáiról híres Tahiti. Aki itt búvárkodik, az egy egyedülálló vízalatti világot fedezhet fel. Papeete-hez közel, a tapasztaltabb túrázók megmászhatják az Aorai hegyet (2066 m), de kerüljék el a decembertől februárig tartó esős időszakot. A vadregényes Marquises-szigetek szintén vonzó a túrázók számára.

Kihagyhatatlan ételek

Réunion szigetén vétek kihagyni a cari-t, melyet az eredeti indiai curry ihletett. Ez egy igen pikáns, húsból vagy halból készült pörkölt, melyet nagy adag rizzsel és lencsével vagy borsóval tálalnak. Még fűszeresebb étel a rougail, mely egy ragus pörkölthöz hasonlít – a legismertebb a rougail saucisses- melyet paprikából és paradicsomból készült fűszerrel készítenek.

Francia Polinézia szigetein a nyers hal a közkedvelt: így a frissen fogott tonhal, rouget vagy bonite szeletek citromlével és kókusztejjel, amelyeket a tálalás előtt néhány perccel pácolják.

Rum, az Antillák specialitása

A cukornádból készített rum hozzátartozik az antillák kultúrájához. A cukornád 1635-ben jelent meg először Mardinica-n a virágok szigetén, mely Martinique korábbi neve volt.

A francia Antillákon a rum több egy egyszerű alkoholnál, igazi fogalom. A rum határozza meg számos desszert ízvilágát is, mint a „baba au rhum” (rumos piskótáét) vagy a flambírozott banánét. A szigetek minden régiójának megvannak a saját fogyasztási szokásai. Isszák tisztán vagy koktélba keverve, mint ti'punch, planteur vagy daiquiri. A szigetlakók szívesen megkínálják a látogatókat egy rhum arrangé-val. Alapja a növényi rum, melybe különböző fűszereket, növényeket vagy gyümölcsöket áztatnak ízesítés gyanánt. Így tehát annyi fajta és ízű rum létezik, ahány amatőr rumkészítő!