x

Csíksomlyó zarándokvonattal

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Csíksomlyó zarándokvonattal

Feltöltve: 2014-12-11

Négy napos modern zarándoklat kényelmes vonatokon büfékocsikkal, zenével, tánccal, közös énekléssel, az állomásokon megható fogadtatással, erdélyi népzenével.

Nyolc éve zakatol a két zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Express pünkösd táján az anyaországi városokon s a biharkeresztesi határátkelőn át Csíksomlyóig. Ez alatt az idő alatt csaknem kilencezer zarándokot szállított a két vonat a csíksomlyói Mária Ünnepre, s azután Felcsíkba és Alcsíkba, hogy a táj szépségében gyönyörködhessenek, és székely családoknál szálljanak meg, kapjanak családias ellátást, jó ételeket. Minden évben ezerszázan együtt, egyszerre érnek a történelmi Magyarország ezer éves határára, átvágva a vadregényes Gyimeseken.

A szervező Kárpáteurópa Utazási iroda minden évben újít valamit. Az idén összekapcsolják a két vonatot s egyetlen mozdony viszi majd a 16 kocsit, köztük a két büfékocsit, amelyeken könnyű ételeket, szendvicsket, üdítőket kínálnak, hozzá jó társaságot, táncot, közös éneklést. A zarándokvonatoknak ugyanis saját zenekara van, táncos meg az utasok között is akad szép számmal. Néhány éve Lénárd, az akkor ötödikes népitáncos fiú a fejébe csapta kalapját, és minden hölgyet megtáncoltatott a zarándokvonaton, járt kocsiról kocsira, volt, ahol már előre üzentek neki, hogy jöjjön gyorsan, mert valakinek már nagyon táncolnia kell.

2015-ben Rákóczi a mozdonyon

Az idén a mozdonyt II. Rákóczi Ferenc tiszteletére az ő arcmásával, kézírásával matricázzák fel. A vonatszerelvény idén ünnepélyesen kigördül a Rákóczi várhoz is, amelynek felújítása már megkezdődött. A szervezők arra számítanak, hogy újabb hagyomány teremtődik a csíksomlyói zarándokúton. A két vonat utasai a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél – melyet 1899-ben avattak fel – mostantól már minden évben fejet hajthatnak az áldozatokra emlékezve. Mária Terézia parancsára ugyanis Madéfalván több száz székelyt mészároltak le az osztrák katonák, az életben maradottaknak pedig el kellett menekülniük.

A funtineli boszorkány

Jövőre a résztvevők Erdély új tájaival ismerkedhetnek meg a Székelyföldről hazafelé. A vonatok változatlanul Észak-Erdélyen, Nagyváradon, Kolozsváron át érkeznek a székely vidékekre, ám az utazás negyedik napján eddig még sosem látott útvonalon tartanak Magyarország felé. Székelyföldről észak felé indulnak a vonatok, hogy Wass Albert, A funtineli boszorkány című regényének egyik helyszínén, Désen, Wesselényi városán, Zsibón, Szilágy megye székhelyén, Zilahon és Károli Gáspár szülőhelyén, Nagykárolyon át érjék el a mai magyar határt.
Az is újdonság a szervezők részéről, hogy a Székely Gyors utasai az alcsíki falvakban, a Csíksomlyó Express utasai pedig a felcsíki falvakban szállnak meg, épp fordítva, mint ahogy ez a korábbi esztendőkben volt szokásos.

Alcsík, Felcsík és a vendéglátás

A Csíksomlyó Express Szombathelyről indul, fel lehet rá szállni Sopronban, Kapuváron, Csornán, Győrben, Komáromban Tatabányá, Budapesten, Szolnokon, Debrecenben, Püspökladányban, Biharkeresztesen, Nagyváradon, Kalotaszegen, Kolozsváron, Szamosújváron, Désen, Dédán, Gyergyószentmiklóson és a felcsíki falvakban. Nagyváradon Ady emlékével, Kalotaszegen a népművészeti hagyományokkal ismerkedhetnek a zarándokok, meglátogathatják Kolozsvárt, Mátyás király szülővárosát és Szamosújvárt, ahol Rózsa Sándort eltemették.
Székelyföldön Csíkkarcfalván, Csíkdánfalván, Csíkmadarason, Csíkrákoson és Madéfalván székely családoknál kapnak szállást a résztvevők. A Székely Gyors Budapestről indul, de Szolnokon, Debrecenben, Püspökladányban, Biharkeresztesen s a többi erdélyi állomáson is föl lehet rá szállni. A vonat utasait Csíkszentimrén, Csíkszentsimonban, Csatószegen, Újtusnádon, Tusnádfürdőn szállásolják el.

Gyalog mennek a zarándokok a nyeregbe

Csíkszeredából gyalogosan indul a zarándokmenet Csíksomlyóra. A résztvevők felkapaszkodnak a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok részvételével kezdődik a Szentmise a Makovecz Imre tervezte színpadon. A negyedik nap este érkezik a szerelvény Budapestre a Keleti Pályaudvarra a zarándokokkal és a temérdek élménnyel.