x

Balatoni finom falatok

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Balatoni finom falatok

Feltöltve: 2010-07-07

Bár a Balaton környéki szállodákban és éttermekben az étlap általában nemzetközi, illetve nagyjából megegyezik más hazai vendéglátóhelyek kínálatával, azért vannak üdítő kivételek is. Az alsóörsi Halásztanya vendéglőben például évente megrendezik a balatoni halászléfőző versenyt.

A Balaton környékének jellegzetes ételeihez az alapanyagot a tóban élő halak adják. Sajnos, ma már egyre kevesebb büfében, vendéglőben kóstolhatjuk meg az egyik legjellegzetesebb halételt, a sült keszeget. Ha viszont kedvet érzünk nyaralás alatt a horgászathoz, vagy sikerül összebarátkoznunk egy helybeli horgásszal, és így hozzájutnunk néhány keszeghez, akkor magunk is elkészíthetjük.

A recept egyszerű, íme:

A halakat megtisztítjuk a pikkelyétől - egy éles késsel a pikkelyek fekvésével ellentétes irányban kell végezni a tisztítást - majd kibelezzük, megmossuk és beirdaljuk azokat. Ez a legfontosabb művelet annak érdekében, hogy utána könnyű legyen elfogyasztani az egyébként elég sok apró szálkával rendelkező halat: egy éles késsel keresztben és hosszában bevagdossuk – azaz franciakockásra irdaljuk – de úgy, hogy a gerincet és az abból kiálló erős oldalszálkákat lehetőleg ne vágjuk át. Végül halakat enyhén besózzuk. Kb. 2/3 – 1/3 arányú paprikás liszt keveréket készítünk, alaposan megforgatjuk benne a törzseket, és egy serpenyőben, kevés zsiradékban ropogósra sütjük. Ha ügyesen irdaltuk, akkor az apró szálkák is úgy átsülnek, hogy nem kell szálkázni, hanem a gerincről könnyedén lefejthetjük és ehetjük a ropogósan omlós halhúst.

A Balaton legnépszerűbb hala a ponty, melyet roston, rántva, Orly módon (sörtésztában sütve) elkészítve szinte mindegyik étterem étlapján megtaláljuk. A helybéliek által is legértékesebbnek tartott hal viszont a fogas, illetve a süllő. A név gyakorlatilag ugyanazt a halfajtát jelenti, az elnevezés azonban a súlytól függ: a 1,5 kg alatti halnak süllő, a súlyosabbnak fogas a neve. A legfinomabb fogások egyike a 60-70 dkg-os süllő egészben, roston sütve. A nagyobb fogasokat általában szeletelve készítik el, finom fehér omlós húsú hal, kevés szálkával, amelyek általában nagyobb méretűek, így könnyen eltávolíthatóak.

Sokan az utóbbi évtizedekben rosszallóan beszélnek az angolnáról, pedig ez a hal őshonos a Balatonban, csak e halfajta, illetve a balin túlszaporítása borította fel a tó ökológiai egyensúlyát, melyet mára a megfelelő lehalászással sikerült újra helyreállítani. Ha találkoznak hát valamelyik étterem étlapján házi füstölt angolnával, feltétlenül kóstolják meg, mert különösen finom élményben lesz részük.

Vitathatatlanul a tó környékének legnépszerűbb étele viszont a balatoni halászlé, melyet hagyományosan pontyból készítenek, az alapléhez viszont mindenféle – a tóban fellelhető - apró halat felhasználnak.

Lovas Katalin