x

A tövises mangó lett az idei év fagylaltja a Balatonnál

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A tövises mangó lett az idei év fagylaltja a Balatonnál

Feltöltve: 2023-05-20

A balatonalmádi Amaretto fagyizó kreációját Varga Tamás fagylaltmester álmodta meg.

A versenyt tizedik alkalommal szervezték meg az idén, ezúttal nem az ítészek járták végig a fagyizókat, hanem a cukrászok hozták el a kreációikat Gyenesdiásra.

Rozé alapú sorbet, céklás málnafagylalt, gesztenyés-meggyes édesség és sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi is ringbe szállt a Balaton fagylaltja címért. Fontos bírálati szempont volt a vizuális élvezet is. Így a szakemberek először szemügyre vették a pultban elhelyezett édességeket. A győztes fagyi megálmodója két különleges gyümölcsöt házasított össze.

Az ítészeknek nem volt könnyű dolga, hiszen 18 kreációt kellett végigkóstolniuk. A bírák elmondták: kiváló fagylaltokat kóstoltak, és örömmel fogadták, hogy a versenyzők kreatívak voltak.

A megmérettetés mára már a hazai top fagylaltversenyek között szerepel. A korábbi években a bírálóbizottság körbejárta a fagyizókat, és helyben kóstolta meg az édességeket. A jubileumi versenyre azonban összehívták az indulókat, így a verseny egyfajta szakmai fórummá is változott.

A Balatonnál egyre népszerűbb a gasztroturizmus, így a Balaton fagyiját is nagyon sokan keresik. Vannak, akik több száz kilométert is utaznak, hogy megkóstolják a díjnyertes édességet.