x

A sztár továbbra is Görögország

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A sztár továbbra is Görögország

Feltöltve: 2007-05-16

A nyaralásokat szervező irodák szinte kivétel nélkül jelentős utasforgalom növekedést tapasztalnak a 2006-os előszezonhoz mérten.

A nyaralásokat szervező irodák szinte kivétel nélkül jelentős növekedést tapasztalnak a 2006-os előszezonhoz mérten, pedig szakemberek attól tartottak korábban, hogy a gazdasági megszorítások és az elmúlt hónapok zavargásai miatt érezhetően megcsappan majd a magyarok utazási kedve: nem csak pénzük, kedvük sem lesz otthagyni lakásaikat a bizonytalan belpolitikai helyzetben.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 12 százalékkal magasabb a megrendelésállományunk idén, igaz, ez egyelőre elmarad a tervezett 15-18 százaléktól - mondta a Napi Gazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója. A prímet ezen a nyáron is Görögország viszi, a mediterrán úti célra az apartmanoktól a luxusszállodákig minden kategóriában jelentősen nőtt a kereslet.

Az IBUSZ mintegy 40 százalékos növekedést könyvelhet el e desztináció esetében, amely egyebek mellett a Pécsről induló korfui járat beindításának, a 10-11 naponta felszálló zakintosi gépnek és a 2006-ban csatasorba állított, mostanra beérő kefalóniai charterjáratnak köszönhető.

Bulgáriától Baliig

Bulgária iránt is jóval felülmúlta a várakozásokat a magyar turisták érdeklődése, míg Horvátország, Olaszország esetében változatlan a tavalyihoz képest a kereslet az IBUSZ-nál. A télen nagyon sikeres thaiföldi, Srí Lanka-i vagy a Maldív-szigeteki kínálatunk ilyenkor inkább a választék színesítését szolgálja - tette hozzá Komora Zoltán.

A távol-keleti célpontok nyáron a monszun miatt nem vonzzák tömegesen a magyarokat - az egyetlen kivétel talán Bali -, legfeljebb egy-egy céges megrendelés fut be az utazási irodákhoz.

Előszezon, utószezon

Közel 50 százalékkal nőtt az előfoglalásaink száma 2006-hoz képest, az összetételben jelentős változás nem történt: a "sztár" továbbra is Görögország - közölte a lap érdeklődésére Pap Gábor, az 5 Kontinens Utazási Iroda kiutaztatási vezetője. Ami a területi eloszlást illeti, Korfu a legkedveltebb sziget, a rodoszi forgalom is megugrott az utóbbi években, míg Krétán kisebb visszaesést tapasztaltak. A spanyolországi Costa Bravát ismertsége és az országon belüli viszonylagos olcsósága teszi népszerűvé. Ciprust az ország viszonylag alacsony életszínvonala taszítja a visszaesők közé - véli Pap.

Az 5 Kontinensnél azt látják, hogy elsősorban az olcsó középkategóriás és az elő-, utószezon kedvezményes útjai népszerűek.

A robbantás nem számít

A Quaestornál sem panaszkodnak: desztinációtól függően 20-60 százalékkal nőtt az előfoglalások száma, aminek valószínűleg az a magyarázata, hogy sokan nem mentek síelni télen, így maradt pénzük a nyaralásra, és az időjárás is kedvezően alakul.

Az izmiri robbantás ellenére nagyon nagy a keletje a török utaknak, a görög világból különösen Kréta nyugati fele és Zakintos népszerű - mondta Végh Balázs, a Quaestor Utazási Iroda kiutaztatási üzletágvezetője. Tunézia örök sláger, az egyiptomi Hurghadát is sokan keresik, és várakozáson felül teljesít Costa del Sol és Ibiza is - tudtuk meg Zám Tibortól, a Best Reisen ügyvezető igazgatójától, aki kicsivel jobb előszezoni foglalásokat lát, mint egy évvel korábban.

A Kartago Toursnál a kínálatban szereplő országok közül egynél sem esett vissza a kereslet. Várhatóan Görögország és Törökország lesz kiemelkedően népszerű utazási célpont - véli Rábai Miklós, a cég jogásza.

Napi Gazdaság