x

A Kunság aranyhomokon termett pálinkái

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A Kunság aranyhomokon termett pálinkái

Feltöltve: 2011-03-28

A finom sárga homok, ha felkapja szél a határban, beterít mindent, rátapad a levelekre, a fűszálakra, megül a bőrön, a hajban, beszáll a szemekbe, becsusszan a ruha alá, beveszi magát az ujjak közé, szúr, és ha izzadsággal keveredik, még csíp is.

A sívó, terméketlen alföldi homokot akácfákkal és kajszibarackfákkal fogták meg a Duna-Tisza közén. Nem csak termékeny, nevezetes is lett a Dél-Alföldi táj a múlt századra – különösen Kecskemét és környéke – barackültetvényeiről, akácmézéről, de még inkább barackpálinkájáról, amelyről Edward angol trónörökös Magyarországon tartózkodván úgy nyilatkozott: szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum. (Kapott is egy ládával a Zwack Kecskeméti Fütyülős Barackpálinkájából a koronázására, csakhogy végül polgári házassága miatt nem lépett trónra.)

A pálinkafőzés, mint misszió

A fentiekből kitűnik, hogy egy Bács-Kiskun megyei pálinkafőzde elképzelhetetlen barackpálinka nélkül, még akkor is, ha az eredetvédettséget biztosító Kecskemét környéki termőterületen kívülről szerzik be a barackot, mint például a kiskőrösi Petőfi Szeszfőzde, amely az ország egyik legnagyobb kisüsti pálinkát előállító főzdéje. Az üzemet még az előző érában a jelenlegi tulajdonos, Trepák János édesapja irányította, aki először fűtőként kapott munkát a cégnél, de 1974-ben már igazgatóként ment nyugdíjba. A főzdét később a Stroh cég vette meg, s indította útjára a Petőfiről elnevezett pálinkacsaládot, amely rengeteg díjat, elismerést hozott azóta az újabb, immár magyar tulajdonosoknak. A kínálaton érezni, hogy a pálinkakészítés egyfajta misszió errefelé a szocialista múlt árnyékában. Germersdorfi óriás cseresznyéből párolt szépséges – többszörös díjnyertes – pálinkával kell feledtetni a régi „fekete címkés cserkók” emlékét, ami akkor is kísért még, ha ezeket az italokat nem is az Alföldön állították elő, s javarészüket szovjet exportra szánták. Misszió a kecskeméti típusú barackpálinka előállítása is, szemben a barna címkés, szintén rossz emlékű barackkal. A meggypálinka meg a ráadás, sehol sincsenek máshol ilyen édes, zamatos, tüzes ízű meggyek, csak errefelé, Bács-Kiskun megyében.

A szilva is szereti az aranyhomokot

A Lajosmizsei Gusto 51 fokos kecskeméti kajszibarack-pálinkája eredetvédett, vagyis nem tartalmazhat más fajta barackot, csak magyar kajszit, gönci magyar kajszit, Pannóniát, ceglédi bíborkajszit és Bergeron fajtájú gyümölcsöt. A Kecskemét környékén termett barackot talán valami gömbölyded, édeni édes íz, telt, lekváros zamatosság különbözteti meg a Gönc környékén termettől. A kecskeméti barackpálinka csípős, veretes utóízzel mélyíti az édességet, bár a citrusossággal sem marad adós. Sokan mondják azt pálinkás körökben, hogy negyven fokon adja ki a legtöbb zamatot a gyümölcs, mert az alkoholosság még nem zavar bele a harmóniába, de a túlzott gömbölydedségre hajlamos barackpálinkák esetében gyakran mégis az ötven fok körüli beállítás válik be, s hoz markáns, kiegyensúlyozott ízkombinációt. A homokos talajt a szilva is jól bírja, még a kényes besztercei is, amelyből a Gusto 41 fokos csodás szilvapálinkája készült.

A kalapos király és a gyógynövényes tinktúra

A Zwack család több mint kétszáz éve főz pálinkát és másféle szeszesitalokat. A Zwack Unicum legendájában II. József Habsburg uralkodó is szerepel, s egy Zwack ős, a kalapos király udvari orvosa, aki a receptúrát több mint negyvenféle gyógynövényből kikísérletezte, s azt megkóstolván a király ezt mondta: Das ist ein unicum! Legendája a kecskeméti fütyülős barackpálinkának is van. Az alul dundi üveg furulyaszerű hosszú nyakban folytatódik, vékonyabb nyakú elődjéből még bort ittak a Rákóczi szabadságharc idején a katonák, s belefütyüléssel jelezték a kocsmárosnak a vendégek, hogy ürülőben a palack. A mostanság készülő Fütyülős termékcsaládot már a hatályos törvények szerint nem lehet pálinkának nevezni, de készülnek itt nemespálinkák, sőt kóser szilvapálinka is. Ellátogatni Zwackékhoz azért is érdemes, mert pálinkamúzeumukban megtekinthető a régi és az új üzem egy része, előbbiben a fináncok által elkobzott házilag készített főzőalkalmatosságokkal, s még rengeteg más relikviával, de pálinkakóstolásra is van lehetőség.

Varga Klára
  • 

    Téma szerint

    • 1008 hazai étteremben torkoskodhatunk


      Az éttermek február 7-én elsősorban ’a la carte’ kínálatukból, vagy a saját maguk által kidolgozott Torkos Csütörtök menüsorból biztosítanak 50 százalék kedvezményt.

  • 
  • 
  • 
  •