x

A kánikula és a rekord magas vízállás beindította a Balatont

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A kánikula és a rekord magas vízállás beindította a Balatont

Feltöltve: 2023-07-12

Július második hetében megérkezett az igazi strandidő. A fürdőzéshez a magas vízállás, a kiváló vízminőség és a jó idő is kedvet csinált a Balatonon.

A második júliusi hétvégén beköszönő kánikula azonnal látványos eredményeket hozott a vendégforgalomban: megugrottak a szállásfoglalások, növekedett az egynapos látogatások száma és benépesültek a fizetős és szabadstrandok is. A tiszta víz és a rekord magas vízállás nem csak a fürdőzőknek, a hajózásnak is kedvez- rengetegen használják a balatoni kompokat.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján az első, esős júliusi hétvégéhez képest a szálláshelyek vendégforgalma a második hétvégére 7%-kal nőtt a Balaton partján. A mobilcella adatok szerint 12%-kal több egynapos látogató fordult meg a Balatonnál az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A legnépszerűbb úti cél 26 000 vendégéjszakával SIÓFOK volt, amit közel 20 000 eltöltött éjszakával Balatonfüred követett, de sokan utaztak Hévízre, Balatonlellére és Zamárdiba is. A térség attrakciói közül a siófoki Aranypart szabadstrandot, továbbá a zalakarosi fürdőt és környéküket, valamint a balatonfüredi Tagore sétányt látogatták a legtöbben ezekben a napokban.

A tó idén különösen elkényezteti a fürdőzőket, hiszen nem csak a víz kristálytiszta, de az előző évinél 19 cm-rel magasabb is a vízszint. Sőt a vízmagasság idén rendre meghaladja a 2020 óta bármelyik évben mértet. A tóparti pihenést keresőket az elmúlt öt év fejlesztéseinek köszönhetően 97 megújult strand fogadja a térségben, melyek családbarát és akadálymentes szolgáltatásokkal, széleskörű sport- és szabadidős lehetőségekkel bővültek.

A folyamatosan közlekedő kompokon máris 10%-kal nőtt a kerékpárosok száma, az előző évhez képest. A fürdőzők több hajós kikapcsolódás közül is választhatnak idén: a megszokott programhajók mellett júliusban két tematikus – borkóstolós és komolyzenei – rendezvényhajót is indít a hajózási társaság. Az MTÜ Kajla-programjának köszönhetően pedig a Kajla útlevelüket felmutató kisiskolások a BAHART személyhajóin is ingyen utazhatnak.