x

5 ok, amiért Jordániát látnod kell

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

5 ok, amiért Jordániát látnod kell

Feltöltve: 2019-02-20

Jordánia csodálatos ország, ahova nem csak mesebeli látnivalói miatt érdemes elutazni, de a Közel-Kelet egyik legbiztonságosabb országa is, ahol lerázhatatlan árusok sincsenek, s ahova most a fapadosok segítségével nagyon olcsón juthatunk el.

Megmutatjuk azt az öt ellenállhatatlan helyet, amelyért érdemes a 3 és fél órás repülőutat megtenni, hogy láthassuk őket.

Jerash (Dzseras) ókori csodái
Jordániával kapcsolatban mindenkinek először Petra jut eszébe, pedig nem messze a fővárostól olyan gyöngyszemre bukkanhatunk, amit kár lenne kihagyni: ez Dzseras, az ókori Gerasa városa. Amman-tól mintegy félórányi autóútra fekszik ez a lélegzetelállító romváros, ahol az ókori város monumentális épületeinek lélegzetelállító látványa tárul elénk, ahogy a Hadrianus diadalíven át belépünk a régészeti parkba.
A város a 13. századra teljesen elnéptelenedett, így a több évszázados elhagyatottságnak köszönhetően a római és bizánci korból származó épületek kivételesen jó állapotban maradtak meg. Legfontosabb fennmaradt épületei a Hadrianus diadalív, a Zeusz templom, az északi és a déli színház, az ovális fórum, az Artemisz templom, a Cardo Maximus,és a a Nymphaneum. Dzserasban rendezik meg minden évben a külföldről is egyre nagyobb közönséget vonzó Dzseras Fesztivált.

Petra sziklába vájt városa
A Holt-tenger szomszédságában, a sziklás hegyek között bújik meg Petra színpompás homokkő sziklákból kifaragott városa, amely a Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb városa volt. A szurdokvölgyben megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt.
A sziklákból kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és egzotikus természeti környezete egyedülálló látványosság a mai napig. A paloták és templomok meseszerű homlokzatait a korabeli mesterek felülről lefelé haladva vésték ki, máig fennmaradt nagyszerű alkotásaik 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökségeinek része.

A Wadi Rum sivatag
Mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna, pedig ez a különleges vidék itt van a Földön. Ez a téglavörös sivatag Wadi Rum. A Hold völgyének nevezett sivatag mindössze 70 kilométerre található a tengerparttól, Aqabától. Ha láttátok a Mentőexpedíció című filmet Matt Damon-nal, a fotók, amelyeket a sivatagban és egy ott épült futurisztikus sátortáborban (Sun City Camp) készítettünk, nagyon ismerősek lesznek.
Sokak szerint ez a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold-völgyének hívják. Itt a csend és a nyugalom honol. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festői tájat alkotnak, melyek egy életre szóló élményt nyújtanak.
E táj a magasba szökő hegycsúcsaival és természeti csodáival már Arábiai Lawrence-t is lenyűgözte, aki innen indította seregeit az ottománok ellen: arcképét homokkőbe vésve meg is őrizték. A sivatagi sziklák a délelőtti fényben aranyló-vörös, majd naplementekor ismét elképesztő színekben pompáznak. Első osztályú beduin táborhelyek várják a turistákat, ahol az éjszakai égboltot is megcsodálhatják egy isteni vacsora kíséretében.

Aqaba tengerpartja
A város, ahol már Kr. e. 4 000-ben is laktak, ma Jordánia egyetlen tengerparti üdülőparadicsoma és tengeri kikötője. A gazdag történelmi múlt örökségei ma számos látnivalót kínálnak: romantikus sétát tehetünk az ókori városfalak mentén és megtekinthetjük az erődöt is.
A Mameluk Erőd, Aqaba egyik fő történelmi látványossága eredetileg a keresztesek egyik vára volt, a mamelukok a 16. században építették újjá. Aqaba télen is kellemes időjárásával Jordánia állandó vízi játszótere, de nem fognak csalódni a történelmi emlékeket keresők sem.

A Holt-tenger sója
A Holt-tenger balzsamos éghajlata lehetővé teszi, hogy egész évben fürödjünk vizében, megmártózni benne pedig különleges élmény. A víz sótartalma ugyanis több mint 33 százalékos, azaz tízszer sósabb, mint más tengerek. A Holt-tenger vizében és iszapjában, amit magunkra is kenhetünk, nagy arányban található magnézium és kalcium, valamint nyomelemek, így csodát tesz a bőrünkkel: kisimul, ragyogóvá és teltebbé válik, de kitűnő hatással van az ízületekre és a csontrendszerre is.
A Holt-tenger a Jordán-árokban fekszik, amely Földünk legmélyebb szárazföldi helyszíne. A víz tükre több mint 420 méterrel, a tófenék 795 méterrel helyezkedik el a tenger szintje alatt.
Ebben a Holt-tengeri katlanban a száraz éghajlat, illetve sós környezet miatt egész évben mindössze 25 százalékos a páratartalom, ezért itt még a nyári, több mint 40 fokos forróságban sem izzadsz meg! És Amman repülőterétől mindössze 1 órányi autóútra fekszik.

További információk az országról: www.visitjordan.com

Hivatásos idegenvezető angol nyelven: Basel Ahmad - Tourist Guide
E-mail: baselahmad044@gmail.com