x

Vasárnapi ebéd a Várban

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Vasárnapi ebéd a Várban

Korlátlan étel és italfogyasztás 6 900 Ft-ért – ezt ígéri a Hilton ICON éttermének Sunday Brunch ajánlata, melyhez a várnegyedben ingyenes behajtás és parkolás is jár. Nem hangzik rosszul, ismerve a panorámás, exkluzív helyszínt, és az igényes konyhát. Megnéztük, mit is kínálnak pontosan a hideg-meleg svédasztalos felhozatalban.

Előételek

Furfangos hidegtálak, sonkák, nyelvek, lazacok, saláták, pástétomok hűsölnek a kínálókban. Komoly önmegtartóztatással és mértékkel kell válogatni belőlük, ha el szeretnénk jutni a melegételekig. Selymes lazacfilé, rózsaszín hátszín, haltekercs néhány capribogyó és citrom landolt a tányéromon, ez nagyjából az előétel választék 10 %-a. Tudom, szánalmas, hogy nem voltam képes többre, de a melegentartó gömbök számossága beosztásra ösztönzött. Nagyétkűek simán veszteségbe eszik az éttermet, amit az ilyen magamfajta ízhajhász és alacsony befogadóképességű női lények képesek csak egyensúlyba hozni. És akkor a korlátlan italfogyasztással még nem is számoltunk.
Pezsgőért kiáltott a lazac, de szóltam neki, hogy vegyen vissza, mert egy kellemes olaszrizlinggel jobban érezném magam délben. És így is lett, jött a helyes mellényes fiú, nem sajnálta a bort, hozott mellé vizet – hadd legyen a halnak is valami öröme.

Levesek

Igény esetén elmerülhettem volna a gesztenyés vargányakrémleves rejtelmeiben, illata csodás volt, népszerűsége is a tálalóedény folyadékszintjét nézve, most mégis kihagytam, mert vonzottak a gömbök.

Főételek

Még mielőtt a gömbök felé vettem volna az irányt, felkerestem a büféasztalok szélénél álló séfet, aki szemlátomást gőzölgő kacsamellet szeletelt igény szerint a vendégeknek. Az óriás kacsamészárlásnak kizárólag olyan egyedek estek áldozatúl, akiknek csak mellük volt. Érthető, hogy a sütőben végezték.
Gyömbéres őszibarackos öntettel vagy narancsos barnamártással lehetett locsolgatni őket. Köretként az első gömbből rösztit rendeltem adagomhoz. A mindenből egy kicsit elv alapján haladtam, majd lólépésben, mert ha csak egy falat került volna az összes ételből a tányéromra, akkor is legalább háromszor kellett volna fordulni. Emlékeim szerint megfosztottam magam néhány tésztafélétől, borjúpaprikástól és biztosan volt valami malac is. A mennyei kacsa mellett helyet kapott viszont a pisztáciás rizzsel töltött jércemell, a fogasfilé kapros rákragúval és királyrákkal, a vörösboros gombás bélszín, a vajon párolt friss zöldség és a zöldséges bulgur. Mind kiváló volt.

Sajtok és friss saláták

Menet közben vagy helyett szert tehetünk többféle sajtra és zöld salátákra, biztos van olyan, akinek az előbbi belefér, vagy az utóbbi kiváltja a teljes étkezést. Maximális tiszteletem mellett nálam most egyik sem játszott. De volt!

Desszertek, gyümölcsök

Persze, hogy erre edzettem.
Maga a káprázat, ahogy a miniatűr remekművek egymás mellett sorakoznak kívánatos öntetekkel. Tortácskák, pürécskék, kelyhecskék, cseppecskék, sütikék, tetszőlegesen locsolhatóak málna-, eper-, karamell- és csokiöntettel. És a fagylalt… Ilyen karamellfagyival még nem találkoztam, pedig haverom a Häagen-Dazs, a Mövenpick és Carte d'Or is. Ez itt teljesen lágy, vajkaramella kockák vannak benne.
Felsorolhatatlan a desszertek választéka, kísérletet sem teszek, a fagyi mellett egy málnás csokicsepp, feketeerdő torta, és csokitekercs költözött belém mindenféle öntettel. Majd kértem egy kávét – szintén a csomag része -, üldögéltem vele vagy 20 percig, hogy fel tudjak állni a székről, és kivonszoljam magam a Hiltonból. Félórát sétáltam még a novemberi szürkeségben a Mátyás-templom neogót tornya alatt, hogy magamhoz térjek az isteni trakta után. Egy élmény volt!