x

Vacsora a Hiltonban

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Vacsora a Hiltonban

Jártam itt bálon, esküvőn, divatbemutatón, koncerten, minden évszakban és napszakban, de soha nem jutott eszembe, hogy idejöjjek vacsorázni. Feltételeztem a magas árszínvonalat, a kicsit poros válsztékot, a sótlan, szállodásan modoros felszolgálókat.

Nem vagyok vajszívű tesztevő, bár tény, hogy az utóbbi időben csak pozitív írásaim születtek. Ennek oka persze nem az, hogy mindenhol minden kiváló, inkább abban keresendő, hogy jószívvel ajánlom azt a helyet, amely ételeivel, szolgáltatásaival kiérdemli azt. A Hilton megújult ICON étterme kellemes meglepetést okozott! Nem tudtam, hogy már egyszerű vacsoravendégként is ingyenesen hajthatok be és parkolhatok a várnegyedben. A kártyát a recepción érvényesítik, így tudjuk majd dolgunk végeztével térítésmentesen elhagyni a terepet.

Az ICON páratlan panorámája érthetetlen módon meglepett – pedig gondolhattam volna… A kivilágított Halászbástya, a Parlament, a város fényeinek tükröződése a Dunán lenyűgöző. Az étterem berendezése kellemes, a zongorista letűnt korok hangulatát idézi, akárcsak a felszolgálók: szakmai felkészültségük, protokolláris ismeretük hibátlan. Akkor is balról szervíroz, ha 10 centis helye van, ért a borokhoz, távolról állandóan lesi a gondolatod és azonnal elviszi a tányért, ha végeztél.

A kiszámíthatóság ma nagy erény, a „Gyertyafényes vacsora“ csomagára 6 900 Ft. Megadott ételsorból választható három fogás. Az egyes tételek egyébként részét képezik az étlapnak.

Amíg az előételre vártunk, kedves kis tálon elsősegély érkezett, diónyi adag kardhal tatár, dominánsan kapros, lime-mal meglocsolva egészen éteri élmény volt.
A formás péksütemény gondolom reggeli születése okán kicsit keménykedett velünk, de elnéztük neki. Ez az ízelítő egyébként nem része a csomagnak, szerencsések voltunk, hogy belefutottunk ebbe a kóstolóba.

Előétel: konfitált kacsamellfilé diós narancszselével és marinált céklával

Elég határozott méretű kacsamellek feszítettek a tányéron borzolt csírafrizurával.
Melegnek gondoltam, de hűvös sült volt, kicsit megfürdetve a diós zselében, kiegészítve a mézízű céklával – kiváló kompozíció. Nagyon nagy adag, vérzett a szívem, hogy a felét visszaküldtem, de esélytelenné tette volna a folytatást.
Előétel helyett kétféle levest is kínál a gyertyafényes opció, mi a vargányakrémlevest ízleltük szezámos ostyával. Rendben találtatott.

Főétel: fogasfilé édesburgonya-pürével, paradicsomkrémmel és petrezselyem mártással

Bár nevében nem szerepelt, de spenóttal rétegezve került tányérra a nemes hal, mely alapból kissé jellegtelen, nem túl ízes húsú – kicsit hiányoltam belőle az igazi karaktert, nekem túl pasztell volt, igazán azoknak ajánlom, akik nem kedvelik a gasztronómiai kilengéseket. Az édesburgonya püré enyhe sütőtök ízzel harmonizált vele.

Másik főételünk: Sertésszűzsült burgonyás házi tésztával és paprikaraguval.
Hibátlan hús, a köretként tálalt paprikásburgonyás lasagne jól hozta a hazai ízvilágot, a ragúval együtt. Ideális választás a magyar konyha kedvelőinek, egy kis – még befogadható – extrával.

Desszertek: somlói Mille Feuille vanília-eper parféval és sült sajttorta, diókrémes szelet, fekete ribizli fagylalt

Mindenekfeletti kedvenceim az édességek. Tradícionális éttermekben imádok somlói galuskát rendelni, mert ott még tudják, hogy nem azonos a pudingos piskótával. Bár a mille feuille elnevezés teljes tévedés, hiszen nem egy soklapos krémes ez, de ettől eltekintve minőségében nem csalódtam.
Sűrű, főzött csokoládéöntet ízlés szerinti mennyiségben – nekem természetesen a pohár teljes tartalma – és apró házi parfait egészítette ki.

A sült sajttorta masszív darab, jól áll neki emiatt a könnyű gyümölcsfagylalt.
A diókrémes szelet egyfajta Eszterházy-torta féleség, fondant nélkül, tésztájában dióval, könnyű, főzőtt krémrétegekkel.

Kifejezetten szép tálalások, előkelő szervírozás, szép porcelánok, varázslatos panoráma. Ideális helyszín meghitt vagy kisebb társasági vacsorákhoz, melynek fényét szeretnénk a pazar környezettel emelni, de nem kívánunk mindezért nagy árat fizetni.