x

Tavaszi salátateszt

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Tavaszi salátateszt

Lehet-e valóban tavaszi alapanyagokból készült salátát találni, amikor a legtöbb alapanyag egész évben kapható? Lehet, csak nehéz.

Mitől is lenne tavasz a kőrengetegben, ha egész évben lehet kapni a piacon meg a hipermarketben újhagymát, spenótot, rukkolát, retket, fóliás paprikát, fóliás paradicsomot és földiepret. Vagy ha nem fóliásat, hát messzi tájakról valót, íztelent.
S ha nincsen igazi tavasz, akkor van helyette valamiféle elképzelt és a kínálatból könnyen megvalósítható tavasziasság, és aztán abba az olívabogyótól a padlizsánon át a vénségére megsárgult kínai kelig minden belefér, és az éttermi ételekbe sajnos bele is kerül.
Ettem volna jó medvehagymás, gyermekláncfüves, salátaboglárkás miskulanciát, de több kiszemelt helyszínről is kóstolás nélkül jöttem el. Nem volt mit kóstolni. A Bors gasztrobárban meg is mondták a séfek, hogy nem tartanak salátát, mert nincs rá kellő igény. Majd nyáron. Szóba jött az is, hogy a magyar termelők hagyják túlérni a zöldségeket, és azokból már nem lehet jó salátát készíteni. Franciaországban viszont pontosan tudják, mit mikor kell szedni ahhoz, hogy üde, zsenge, salátába való zöldséget kínálhassanak. (Talán kezdődhetne magyar-magyar párbeszéd ezügyben, lenne értelme még kampánynak is, hiszen természeti adottságaink kiválóak.)

Kőleves
Remény vesztve mendegéltem az ételeket-italokat-szürreális kalandokat máskor oly bőséggel ontó Kazinczy utcában, s egyszerre csak megálltam a Kőleves előtt. Az étlapon ez állt: Tavaszi caprese saláta 1250 Ft.
Bementem hát, és leültem az egyetlen üres ablak melletti asztalhoz. Kikértem azt a tavaszi caprese salátát, bármi legyen is benne. Azt mondták, várni kell rá, mert ki kell ugrani a boltba mozzarelláért. Ami sombrero tányérban megérkezett az asztalomra, abban volt jégsaláta, madársaláta, sárgarépa csíkok (nem éppen primőr), lilahagyma, igen bágyadt, színét vesztett paradicsom, kígyóuborka, kaliforniai paprika, mozzarella, és olyan crouton, hogy az elsőbe majdnem betört a fogam, és inkább félrepiszkáltam többit. Az öntetet elintézték egy kis pestóval meg egy kis balzsamecettel. Szegény saláta, ez tényleg mostohagyermeknek született, és nem is volt különösebben világos, hogy mitől tavaszi.

Laci! Pecsenye!
Laci ajtajában két leányka várt. Megnéztem előbb az utcán az étlapot, nagyon eldugva írta, hogy napi saláta. Április van, tavasz van, akkor biztosan a napi saláta is tavaszi. Rájuk köszöntem, megkérdeztem, van-e tavaszi salátájuk. Azt mondták, van napi saláta. Hát beültem az üvegkalitkájukba. Lazacos-céklás salátát kínáltak, de azt mondták, van benne zöld is. Akkor jó, mert a lazacnak még soha életemben nem tudtam ellenállni. Egy teljes tál saláta ára Lacinál 2800 Ft, de én fél adagot kértem, és így 1400 Ft-ért mérték + a szokásos 12 százalékos szervízdíj. A féladag is bőségesnek bizonyult, és főként színpompásnak, vibrálóan elevennek.
Volt benne fejes saláta, petrezselyemzöld, jóízű, friss koktélparadicsom, sárgarépa icipici kockákra vágva, rukkola, madársaláta, spenót, céklalevél, olívabogyó, és igen pompás, enyhe ízű puha rózsás lazacdarabok.
Francia mustáros vinnaigrette mártást kaptam rá, meg egy negyed citromot mellé. Biztosan a kedvemben akartak járni, és ezért kivették a céklát, és talán betették az olívabogyót az eredetileg nyilván jól kitalált kompozícióba. Kár volt, mert a francia mustár is elég sós, meg a bogyó is. Nem szép az íz, ahogy találkoznak. A lazac a zsenge zöld levelekkel és a koktélparadicsommal olyan finom, és tényleg tavaszias harmóniát adott, amihez egy kis olaj, balzsamecet (vagy citrom) nekem éppen elég lett volna.

Borkonyha
Elegáns hely, ahol egy csapat diplomata éppolyan jól érezheti magát, mint a szolidabb leánybúcsún vihogó, evő-ivó hölgyközönség.
Már az utcán megláttam az étlapon, hogy van csupa zöld levelekből álló saláta (1450 Ft), hasonló bizonyára, mint a XVII. századi kolozsvári szakácskönyvben fellelhető miskulancia! Hiába próbált ezek után a nagyon kedves pincér a kecskesajtos madársaláta felé terelgetni, pedig az biztosan még finomabb és laktatóbb. Hozott hát egy jókora tálat a sok üde zölddel: spenóttal, madársalátával, rukkolával, fejes salátával, céklalevéllel, és mézben megforgatott diódarabokkal. Extra szűz olívaolajat, tökmagolajat és balzsamecetet adott még az asztalra, és így végre magamnak locsolgathattam a salátámat. Kaptam fűszervajat és kétféle pompás baguette-et is, nehogy még éhen haljak az elszánt legelés közepette.

MÁK Bisztró
Mély szimpátiával figyelem már jó ideje a Londonból hazatért Tálas Kata tevékenységét a MÁK-ban, magamtól oda akartam menni, de ráadásul előző nap éjfél felé megláttam a Facebookon a tavaszi spárgasalátája (1900Ft) képét.
Mikor elindultam, sütött a nap, de már csöpögött a tavaszi langyos eső, amikor beestem a MÁK-ba, ebbe a pompás babaszobába, ahol pár percenként adódik valami új mulatság. Kapok többféle kenyeret algás vajjal, egy kicsi magvas pogácsát, egy korty karalábékrémlevest, egy falat vöröslencsét sonkával, és egyszer csak megérkezik a képről már ismerős spárgasaláta árvácskaszirmokkal, zselésített spárgalével.
Tálas Kata nem viccel az ilyesmikkel, hogy egy étel tavaszi. Akkor az olyan tavaszi, hogy tavaszibb már nem lehet semmi. Ami tavaszi illat, mert a friss virágok, a virágzó gyümölcsfák, a friss hajtások illata, az itt könnyed, áttetsző ízfelhő, csak dereng benne az édes íz. Megfoghatatlan, lebegő, mint a tavasz maga. Tényleg csak a madárcsicsergés zamata nincsen azon a lapos fehér majolikatálkán. Fehér és zöld spárga, házimajonéz és két szál gyermekláncfű viszont van.
Amikor befaltam az egészet, akkor még jött ajándékba egy szürke gránittálkán rózsaszín pillecukor és mogyorós csokis bonbon, mert ilyet itt mindenki kap.

Két szerecsen bisztró és kávéház
Füstölt pisztránghoz szánták eredetileg a joghurtos tavaszi salátát a Két szerecsenben, én meg kiudvaroltam egy egész tállal. Hatalmas adagot hoztak (1640 Ft), bántam egy kicsit, hogy nem kértem kevesebbet, de ahogy összeharaptam a rukkolát a paradicsommal és a céklavéllel, megjött az étvágyam. Ráküldtem egy tálkából a joghurtos öntetet is, de anélkül is jólesett, bár Laci és a Borkonyha zöldjeiben valahogy még több volt az élet.

Pata Negra
Hónapok óta nézegettem a Pata Negrát is, nagyon kedvelem a sonkás-spanyolos-boros helyeket, láttam az étlapon, hogy többféle zöldleveles kevert saláta is van, hát akkor most itt volt a príma alkalom.
Tele az étterem, de meghátrálni nem fogok, azt eldöntöttem. Nem is kellett, adtak helyet a pultnál. A pincér az ház salátáját (980 Ft) ajánlotta, mert abban vannak friss zöldségek, és sonka meg szardellafilé is. Akkor hát legyen az. Jókora tál salátát kaptam megint. Fölül csinosan elrendezve a pirított serrano szeletek, a paradicsom, a zöldebb salátalevelek.(A sárgultabbak meg alul szomorkodtak, és sajnos ők voltak többen.) Kaptam egy negyed citromot meg két kis tányérkát. Az egyikre a salátámat szedegettem ki, a másikra a magokat meg a kifacsart citromot tehettem. Találtam olívaolajat, balzsamecetet is a pulton. De azért a hely hangulata jobban tetszett, mint a salátám. Talán a sonka is jobban ízlett volna nyersen, mint így, hogy az összevágással is meg kellett küzdeni, meg azzal is, hogy a zörgősre száradt falatokat lenyeljem. Közben gyönyörű tányérokat vitt ki a pincér mindenfelé. Csodás sülteket, desszerteket, bíborló töltött paprikákat.
Csak az én salátám lett itt is mostohagyermek éppen úgy, mint a nyári szezon előtti nyerssaláták zöme sok más hazai étteremben.

Pontozás:

Nyersanyagok:
Kőleves: 5 pont, Laci! Pecsenye? 10 pont, Borkonyha 10 pont, MÁK 10 pont, Két szerecsen 9 pont, Pata Negra 7 pont

Kompozíció:
Kőleves 5 pont, Laci? Pecsenye! 8 pont, Borkonyha 10 pont, MÁK 10 pont, Két szerecsen 9 pont, Pata Negra 7 pont

Idényjelleg:
Kőleves 5 pont, Laci? Pecsenye! 8 pont, Borkonyha 10 pont, MÁK 10 pont, Két szerecsen 9 pont, Pata Negra 5 pont

Tálalás:
Kőleves 7 pont, Laci?Pecsenye!10 pont, Borkonyha 10 pont, MÁK 10 pont, Két szerecsen 9 pont, Pata Negra 9 pont

Hangulat:
Kőleves 9 pont, Laci? Pecsenye! 10 pont, Borkonyha 10 pont, MÁK 10 pont, Két szerecsen 9 pont, Pata Negra 10 pont

Kiszolgálás:
Mindenkinek 10 pont!