x

Rigó pince – Biatorbágy

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Rigó pince – Biatorbágy

Egyszer volt, most is van az Ürgehegyen innen és a Nyakas-sziklán túl, ahol a fekete és a fehér puli szaladgál, az Öreghegyen, egy szőlőskert pincével. Ott él Zoli bácsi és Margó néni.

Zoli bácsi borászati mérnök, maga műveli szőlőjét és készíti borait. A fehérek külön pincében laknak, reduktív eljárással készülnek, zamatosak, frissek. A vörösek hagyományos, oxidatív borok, ha könnyebbre vágyunk, jöhet a tavalyi Bia vére, ha viszont a szilvalekvár ízét is szeretnénk megidézni a szánkban, akkor olyat válasszunk, ami már eltöltött legalább egy évet a hordóban.

Mi egy túra részévé tettük a pincelátogatást, Sóskút felől közelítettünk, a betonút mellett hagyva a kocsit, ahol a piros turistajelzésen haladva felmászhatunk a Nyakas-kőre. Innen varázslatos panoráma nyílik a Tétényi-fennsíkra és Etyekre. A mutatványhoz túracipő ajánlott, különben fenéken csúszva vagy négykézláb végezzük. Sima talpú Converse-ben lehetetlen küldetés, Tom Cruise-nak se menne. Ha beteltünk a látvánnyal, akkor toljuk tovább egy kicsit az erdőben felfelé, és hamar elérjük a Nyakas-dűlőt, melyen a Rigó Pince van.

A két puli örömmel felénk siet: a fekete Gömb úr, a fehér Tappancs Piroska. Míg Zoli bácsi kis traktorral a szőlőben, addig Margó néni terel bennünket a pincéhez. Gondoltam, megkóstolom a táblán kiírt vaddisznó gombóc levest és palacsintát, de rutinos vezetőink leintettek: ebben a szép napsütésben legyen inkább egy falusi ízelítő, melyben saját készítésű és füstölésű kolbász illetve szalonna van, meg egy hihetetlen csirkemáj pástétom, libahájon sütve, vajjal, hagymával, fűszerekkel keverve.
A pincékből rövid kóstolás után az Iharos Cuvée került az asztalra, mely a szürkebarát mellett olyan kevésbé ismert fajtákat tartalmaz, mint a pátria, zöld veltelini és valentin.

A testmozgás után úgy pusztítottunk a pince előtti teraszon, mintha ez volna az utolsó napunk. Fogyott a kenyér, szalonna, kolbász és pástétom, kísérte a hagyma, a zöldség, a 13,3 fokos cuvée pedig nem viccelt, szépen adta alá a hangulatot. Margó néni még bekínálta a Bia vérét – vétek lett volna kihagyni, még akkor is, ha tudtuk, hogy a kocsi igen messze van, az eső pedig elég közel.

Végtelen jókedvvel, laza mozgással bandukoltunk lefelé a piros jelzésű úton, életemben nem túráztam még ilyen vígan. Tökéletes hétvégi program ez egy egészséges evés-ivással összekötve. Nem is gondoltam, hogy ilyen őszinte, tiszta, vendégszerető élményt lehet szerezni ilyen közel a fővároshoz. Nincsenek túlértékelt, túlárazott, ínyenckedő pincék, csak finom borok, Margó néni szavával élve: ahogy az Isten teremtette.

Ha előre szólunk, készít nekünk a szabadtéri kemencében kemencés lángost, de süt benne kisebb-nagyobb állatokat is. Szeretettel, jókedvvel, bőséggel. Fejenként 1500 Ft a borkóstolás harapnivalókkal, de a meleg vadételek is jóval kevesebbe kerülnek, mint ahogy azt megszoktuk. Az élmény pedig megfizethetetlen, úgyhogy ide nem kell MasterCard.

Cím: 2051 Biatorbágy
Öreghegy, Nyakaskő-dűlő

Megközelítés: A Rigó borház és pince a Nyakaskő mellett elhaladó piros turistajelzésből az Öreghegy irányába kissé meredeken felfelé induló ösvényen - mely egy pár tíz méter után a Nyakaskő dűlőútban folytatódik - 5-6 perc sétaútra található. Autóval a Biatorbágy-Sóskút országútról nyíló Ürgehegy jelzésű bejárón keresztül közelíthető meg.(Parkoló van.)

Borok: az igen kedvező, délnyugati fekvésű ültetvény különféle csemegeszőlők mellett magyar nemesítésű, fehér szőlőfajtákból (pátria és valentin), valamint kékfrankos, zweigelt és syraz fajtájú kékszőlőkből áll. A hagyományos és modern technológiák ötvözésével előállított fehér, vörös és rozé borok egyedi minőséget képviselnek, helyben kóstolhatók, vagy megvásárolhatók

Kapcsolat: Rigó Zoltán László
Telefonszám +36 30 922 0511 (ha kemencés lángost szeretnél…)
Nyitva: hétvégén és ünnepnap 8:00-19:00

Széki Gabriella