x

Papok borozója Balatonszőlősön

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Papok borozója Balatonszőlősön

A Papok Borozója étterem Balatonszőlős és Tótvázsony között félúton helyezkedik el a Nagygella mellett a Kisgella oldalában, egyedi kilátással Tihanyra és a Balatonra.

Megújult Papok Borozója!

Papok Borozója Étterem nyitvatartása: csütörtök-péntek-szombat-vasárnap 12-20h (májustól októberig minden nap)

Asztalfoglalás: 70/2508481

A Papok Borozója étterem Balatonszőlős és Tótvázsony között félúton helyezkedik el a Nagygella mellett a Kisgella oldalában, egyedi kilátással Tihanyra és a Balatonra. A Papp család generációk óta foglalkozik vendéglátással. A finom ételek és a kiváló borok mellett nagyszerű kiszolgálás és vendégszerető házigazdák fogadják az idelátogatókat. A konyhafőnök kiválóan ötvözi a családi recepteket nemzetközi tapasztalataival. Amit csak lehet, házilag készít, és ragaszkodik a kitűnő alapanyagokhoz.

A borozóhoz tartozik egy kisállat simogató kecskékkel, nyuszikkal, baromfival, valamint egy játszótér.

Miért papok, és miért éppen borozó?

Mindkét kérdésre fény derül, csak tarts velem, van mit mesélnem!

Papp Zsoltinak hívnak, 2019. március 15-én megnyitottuk a Papok Borozója kapuját Ernával. Sok-sok tervezés és megannyi előkészület kellett ahhoz, hogy ma büszkén mondhassam: Újra nyitottunk! A Papp család generációk óta foglalkozik vendéglátással. Volt köztük vendéglős, hentes és mészáros, de még kocsmáros is. Nem sok hiányzott, hogy annak idején megvalósuljon nagyszüleim álma, hogy egy kis panziót nyissanak, saját konyhával és hentes üzlettel. A történelem azonban közbe szólt, és a tervek néhány évtizedre háttérbe szorultak.

A 90-es években édesapám rátalált a Balaton-felvidék egyik gyöngyszemére, a dimbes-dombos Kisgella vidékére. A csodálatos panorámájú, toszkán hangulatot idéző domboldal egy különleges borospincét rejtett. A hely alkalmasnak bizonyult a tervek megvalósításához, így az építkezést követően bátyám megnyithatta első borozó-kisvendéglőjét. Kellett tehát néhány Papp, no meg egy borozó, így született a Papok Borozója.

Nagyszerű látni, ahogy az egész család hozzátett valami igazán egyedit a Papok Borozójához. A 2019-es évben pedig - mint a mesében - a legkisebb fiú indult útjára szerencsét próbálni. Ez lennék én. :)

Ha pedig már a hagyományoknál tartottam, nem volt kérdés, hogy milyen konyhát szeretnénk: az otthonom ízeit szeretném minden nap az asztalon látni. Ez persze nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagynánk a modern gasztronómia technológiáit és trendjeit, de a lényeget tekintve nem lehet kompromisszumot kötni. Az ételeink attól páratlanul ízletesek, hogy helyi alapanyagokból a saját kemencénkben készülnek.

Látogass el hozzánk Te is, várunk szeretettel!

Gasztronomád anno tesztelt a Papok borozójában

Tíz éve tekintek a Balatonfüred fölötti szőlőhegyre második otthonomként. A természettel szimbiózisban élve, itt kerülnek fővárosi kusza gondolataim és tapasztalataim a helyükre, itt simul ki az idegrendszer és nyílik meg a szív. Vegyes érzelmekkel fogadtam néhány éve, hogy pár pincével fölöttem borozó nyílik.

De miért is?

Mert a borozó nagyvárosi, íratlan definíciója kicsit sem vonzó. Egy talponálló, ahol fekve hányós, aljasul részeg, fogatlan emberek piálnak olcsó alkoholt eszmélet- és vizelettartási képességvesztésig egy büdös helyiségben, melynek talpas Symphoniával keveredett folyóborszagát az utcára tolja a kivénhedt szellőzőberendezés. Már kislánykoromban megtanította a nagymamám, hogy ilyen felirat láttán azonnal át kell menni a túloldalra. Persze, hogy működésbe lépett a negatív hitrendszerem a Borozó tábla kihelyezésekor. Felé se néztem évekig, csendben reménykedtem, hogy ide úgysem talál fel senki, és majd jól tönkremegy magától. El is határoztam, hogy az első, aludni nem hagyó éjszakai óbégatásnál nem leszek rest és panaszt teszek, mégiscsak pihenni járok ide. De soha nem zavartak. Amikor megláttam az első emeletes Neoplan buszt felkapaszkodni a murvás csapáson a szőlőhegyre, gondolkodóba estem. Lehet, hogy valami jó dolog van ott fenn és papok csinálják szépen csendben?

Egy esős, hideg augusztus 20-án, amikor minden zárva volt és egyetlen sárgaborsó konzerv kínálta magát erősen ellenállható módon elfogyasztásra, úgy döntöttem, hogy felsétálunk a Papokhoz. Ennél még a zsíros kenyér is jobb, bár a gyerekeim szerint pont nem, de a demokráciával hadilábon állok, így nem bocsátottam szavazásra ezt a kérdést. És milyen jól tettem! Bár az idő ocsmány volt, a szépen felújított, kedves ház belül is kínált menedéket, nem csak hatalmas panorámateraszán. Aranyos házaspár szeretettel berendezett kisvendéglője ez, igényes, tiszta, tele földművelési, szőlészeti és borászati műtárggyal, ízlésesen kialakított részletekkel, néhány tájjellegű fogást és frissensültet felvonultató étlappal. Bizonyos fogásokat csak 10 fő feletti csoportok számára készítenek – pedig nagyon kipróbálnám őket. Jót ettünk akkor, és azóta is szeretjük folyamatosan bővülő és szépülő környezetét, házias ételeit, jó borait.
Minősített borút állomás, melyet a Papp család üzemeltet, szabadtéri borászati múzeummal, kemencével, csodálatos panorámával, kecskesimogatóval, homokozóval, hintával. „Játszótér és játszóház“ kicsiknek, nagyoknak.

Borozóban bodzaszörpöt

Nincs nehéz dolga annak, aki itt keres magának bort. A palackozottak közül a balatonfüredi versenyen 2010-ben az év borászának választott Mészáros Józseftől ötféle, a zánkai Dobosi pince bioboraiból hétféle, az idén 12 dobogós minősítéssel büszkélkedő pécselyi Balogh pincészet négyféle nedűje is szerepel a borlapon, mi tőle választottuk az aranyérmes szürkebarátot – ha már papok helyett csak Papp nevűek vannak a szőlőhegyen… Kimérve is találunk csoda jókat, közte Balogh bort is, a szürkebarát mellé bevállaltuk a száraz semilliont. De ami még a boroknál is jobb, az a házi bodzaszörp. Pappék készítik, szerény 300 liter szirupot tettek el idén, hogy ha decemberben erre járunk, akkor is legyen. Remélem, a németek nem isszák ki őket a készletből…

A környék ízei

Bakonyi zsemlegombóc

A pirított szalonnával készült gombapaprikás bakonyi néven híresült el a gasztronómiában, a hegy közelsége pedig Balatonszőlősre hozta több ételnél is ezt a jelleget. A bakonyi zsemlegombócot kis mókusok főételnek rendelhetik, nagy mókusok előételként fogyasztják. Ez a masszív gombóc sajtdarabkákat is rejt a közepén, régen volt szalonnás és sonkás változata, ma már be kell érnünk ezzel, viszont vegetáriánusok is élvezhetik, csak jelezzék, hogy nem kérnek rá bakonyi gombapaprkást. Mert az az isteni pirított szalonna benne elérhetetlenné teszi számukra azt, hogy teljességében élvezzék ezt a fogást.

Bakonyi szűzérmék körettel

1790 forintért körettel együtt egy mekis menü alternatívájaként megérdemelten győzedelmeskedő étel, a nemzetiségi szelet (értsd: cigánypecsenye) még ennél is olcsóbb 200 forinttal. Választhatunk hozzá lecsós, fóliás vagy tepsis burgonyát, esetleg párolt zöldséget, de az nem passzol. A nagykönyvben galuskával ajánlják, de pont olyan jó tepsis burgonyával, mint a szürkebarát kisméretű, vörösboros pohárból. Nagymamánkat se kritizáljuk, ha a gőzölgő húslevest nem balról szervírozza Bouillon-csészében… A sertés legnemesebb részéből készített étel így is remek, Pappék interpretálásában, szőlőlevélen pihenő házi savanyúsággal díszítve.

Gella II tál

Miért Gella? Mert Balatonszőlős ezen részét Kisgellának hívják. A tál pedig egyszemélyes, három frissensült kombója, zsályás szűzérmével, grillezett tarjával és szalonnakabátos csirkemell filével. Ennél is a tepsis burgonya körített, ami héjában negyedkörcikkekre szeletelt, nem fagyasztott krumpli, kerti fűszerekkel összesütve készült. Rendben találtatott.

Csurgatott tészta

Ha már nagyit emlegettük, én utoljára nála találkoztam a csurgatott tésztával. Már a látványa is élmény, csigabiga alakzatban sűrű, palacsintatészta csorog ügyesen a serpenyőbe, tetején porcukor, hozzá házi baracklekvár. Bár kapunk hozzá evőeszközt, én mégis azt javaslom, hogy kívülről követve a csigavonalat, kézzel tépjünk le 20 cm-nél nem hosszabb kukacokat belőle, és tunkoljuk bele a lekvárba. Mire a végére érünk, ragadunk a cukortól meg a zsiradéktól, de higgyétek el, ez így jó. Enélkül nem teljes az élet.

Alma fahéjas köntösben, vanília öntettel

Klasszik bundásalma, fahéjas kristálycukorba hempergetve nagyi módra – mert úgy jó, ha röcög a fogad alatt. A vanília öntet kifejezetten jól áll neki. Nem sok helyen találkozhatunk ma már ezzel a desszerttel, kínai gyorséttermeken szocializálódott gyermekeink jobban ismerik a sült banánt. Nem árt megmutatni nekik a magyar változatot abból az időből, amikor még nem ettünk trópusi gyümölcsöket, és Kína a porcelán meg a dorkó tornacipő hazáját jelentette.

Nyitva tartás:

Papok Borozója Étterem nyitvatartása: csütörtök-péntek-szombat-vasárnap 12-20h (májustól októberig minden nap)

Elérhetőségek:

Telefon: 06-70/250-84-81
Telefon: 06-30/227-07-08
Fax: 06-87-340-275

A Balogh pince Pécselyen a pünkösdi hétvégén nyitott kapukkal várja vendégeit. Érdemes végigkóstolni nyertes boraikat.

Balogh Pince Pécsely
8245 Pécsely 1435/1
Mobil telefon: +36 70 371 9436
E-mail: baloghpince@indamail.hu
Nyitva tartás: június 11-12-13-án: 9 órától – 19 óráig