x

Megéheztem a nyóckerben

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Megéheztem a nyóckerben

Az áprilisi cseresznyevirágzás kiváló alkalom arra, hogy ellátogassunk a Füvészkertbe. Itt egyébként az év bármely napján érdemes egyet sétálni, mert csodákat látunk. Ezek a csodák annyira el is varázsolnak, hogy néhány óra elteltével azon kapod magad, hogy baromi éhes vagy.

Szerencsére pont a főbejárattal szemben, a másik sarkon van egy egység, Füvészkert Tálcás Bisztró a neve. A környék rehabilitációja bizonyos részeken feledteti a csikágót, de ma is nyugodtan leforgathatná itt Szomjas György a Roncsfilmet.

Valami miatt mégis bizalmat szavaztam a sarki étteremnek, szinte hívogatott. Nagyon helyesen felújított, mentes minden trendi irányzattól, tiszta, egyáltalán nem akar másnak látszani, mint ami. (Én inkább étteremnek vagy vendéglőnek nevezném, pont emiatt.) Felírós tábla napi ajánlattal, épp azok a magyar klasszikusok, amiket egyre kevésbé készítünk el otthon, mert inkább összepattintunk egy tízperces tésztát, vagy egy nevesincs ragut csirkemellből.

Tehát jöjjön a rántott hús, hiszen vasárnap van és a rántott velő, mert az aztán egész kevés helyen van! Ha igazi férfi lennék, pacalt választanék, ha idősebb, akkor rántott borjúlábat, ha vegetáriánus, akkor rántott sajtot, ha paleo, akkor sertéspörköltet magában, ha tinédzser, akkor házi hamburgert és így tovább. A választék alapvetően magyar klasszikus, és nem is kell ennél szélesebb vagy több, pont ilyenre vágyom.

Az adagok ára óriási körettel 1150-1390 Ft között mozog, levesek 550, gulyás 690, klasszikus desszertek: palacsinta, túrógombóc, madártej… Telitalálat! Napi menü is van, egyszer biztos kipróbálom, mert igencsak bejött az étel!

Rántott csirkemell, sült burgonya 1190 Ft-ért

Azt gondolnánk, nem lehet elrontani, de el lehet. Számos ilyen helyen lámpa alatt napozik a fene se tudja, mikor is készült frissensült. Itt nem. Valóban rendelésre készítik. Igaz, a burgonya mirelitből előhívott, de tisztességesen ropogósra sütött, szintén frissen. A panír nem dohos, ropogós, a hús nem papírvékony, így igazán eltalált minőségében és mennyiségében is. Nagyétkűek a körettel kompenzálhatnak, mert az elég izmos adag.

Rántott velő, rizs 1390 Ft-ért

Szomorú, de sok a kutyaütő, vegetával ízesítő, túlsózott éttermi tapasztalat után már az is öröm, ha a rizs közepe nem ropog… Itt pont olyan, mint ahogy azt Európában elvárjuk ettől a gabonától, pereg, átfőtt, nem ragad. Én persze imádom az ázsiai verziót, de itt klasszikus magyar konyha van, így ahhoz igazodik a rizs is. A velő éppúgy tökéletes, mint a csirkemell volt, részletezhetném, hogy lehet ebből is borzalmat képezni csirizes belsővel… de minek, amikor 10 pontos, frissen készült. Kérhettem volna hozzá tartárt, de nem tettem, mert így adja ki igazán az ízét.

Túrógombóc 650 Ft-ért

Biztos te is ettél már tejbegrízesen laza, szottyos illetve kőkemény, elvághatatlan, száraz verziót, ami tart a gyomorban, lenyeléséhez és megemésztéséhez is komoly mennyiségű folyadék kell. Hát ez nem az. Ez olyan rendes túrógombóc, ami túróból van, ezért is vágtam félbe, hogy lásd: benne van az anyag, annyi, amennyi ahhoz kell, hogy rugalmas állaga maradjon. Nincs divatosan túlcifrázva forró meggyel, gyümölcsöntettel, Isten tudja, milyen chutney-val. Ropogós pirított morzsába hempergetve, nem vizezett tejföllel, fahéjas cukorral hintve kapjuk. Tisztességes adag.

Bátran ajánlom mindenkinek a Füvészkert Tálcás Bisztrót, aki egy jót szeretne enni, úgy igazi magyar módra, a szó tiszta értelmében. Szörpök mellett ott a multiválaszték, és akad alkohol is, borok decije 180-195 Ft, pálesz 690 Ft, Jagermeister 550 Ft, ez utóbbiakból 4 cent. Capuccino 330 Ft, és van reggelijük is. Mosdó tiszta, gusztusos.

A nyitva tartás azért helyi viszonyokhoz igazodik, mondjuk magam se választanám egy romantikus vacsora helyszínéül a környék egyetlen objektumát sem. Kalandra fel, vár a nyócker, a pálmák, ázsiai kertek, tavirózsák és egy jó ebéd!

Füvészkert Tálcás Bisztró

Budapest VIII., Korányi Sándor utca 4. (Füvészkerttel szemben) Nyitva: Hétfő-péntek: 10-19 óráig, Szombat: 10-16 óráig

Széki Gabriella