x

Korrekt csokik, mesés pirosgyümölcs gombócok

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Korrekt csokik, mesés pirosgyümölcs gombócok

Gyümölcs- és csokifagyikat kóstoltunk Budapesten, jó helyeken: a Fragolában, az Augusztnál, a Caudeau-ban, a Szamosnál és a Jégbüfében.

Fragola fagyizó

A Fragola két üzlettel büszkélkedhet. Az egyik a Kígyó utcában van, a másik a Nagymező utcában, a Két szerecsennel szemben. Télen levesbár, nyáron fagyizó, ez a bevált koncepció, és hozzá olyan kiszolgálás, amit nehéz elfelejteni, pedig a vendéglátás és kereskedelem világában már tünedezőben vannak az olyan eladók, akik azt hiszik, hogy a jelenlétükkel szívességet tesznek. A Fragola világában ez pontosan fordítva van. Még éppen csak beléptem az üvegajtón, máris a kezemben egy kicsi műanyagkanál, és rajta egy picike piemonti mogyorós csokifagyi. Aztán egy másik kiskanál a 80% csokoládét tartalmazó étcsoki fagyival, és úgy tűnik, a lány a pultban örül, hogy ezeket megkóstolom, és kikérem a véleményét, hogy szerinte melyik illik jobban a málnafagyihoz. Falapáttal dolgozik, és egyáltalán nem sajnálja tőlem a fagyit, ami lapátonként 250 Ft.

Auguszt cukrászda

Mintha megállt volna az idő errefelé, csak hatféle fagylaltot számoltam a pultban, és egy kedves, tartózkodó ötvenes hölgy szolgált ki. 250 Ft volt a fagyi ára gombóconként, belenyaltam az irtózatos, izzasztó melegben, és még most kezdődött igazán az időutazás. Az eperfagyi íze ugyanolyan volt, mint az anyukám eperhabjának az íze gyerekkoromban, amelyet friss gyümölcsből (eperből, málnából, meggyből), tojásfehérjéből és porcukorból készített, vagyis hát én vertem föl a habot többnyire, amikor már elbírtam a habverőt. Megelevenedett a régi konyha a gránittálak, az abroszok, az üvegtálkák a friss eper, a málna illata.

Cadeau csokoládécukrászda

A Veres Pálné utcában lévő csokoládécukrászda kirakatában már sokat szemeztem kézzel készített bonbonokkal és válogatottan jó csokoládékkal. Jól emlékeztem, hogy fagyit is tartanak, de milyet! Az erdei pirosgyümölcs fagyinak mélybíbor a színe, benne vörösáfonya, ribizli, eperdarabok, roppant intenzív a gyümölcsös élmény, szinte belefojtanak itt a gyümölcsbe fagylaltozás címén. Nézegetem a csokikat, van narancsos és tonkababos fehércsoki is. Narancsosat kérek, de sima barnacsokit kellett volna, mert annyira illatos, gyümölcsös a piros gombóc, hogy ütik egymást a csokifagyiban a kandírozott narancsdarabkákkal. De ez már az én telhetetlenségem. Ezért a kiemelkedően jó fagyiért kétszer 220 Ft-ot fizetek, és nem sajnálja tőlem az eladó azt a kicsivel többet sem, ami a tölcsérbe jut. (A fagyikról általában úgy tartják, amiképpen az üdítőkről is, hogy viszonylag kis befektetéssel a legjelentősebb bevételeket hozzák a cukrászdáknak.)

A Szamos Gourmet boltja

A Vörösmarty tér sarkán álló boltban mindenféle csoda van, még életnagyságú, 70 kilónyi alapanyagból készült, életnagyságú csokilány is. Nem messze az elegáns üzlettől egy nagy pultban fagyit árul egy fiatal hölgy. Kérek epret és belga csokit. A csokival rendben is vagyunk, belga csoki, tejcsoki, édes, selymes, de az eper egészen borzasztó. Sápadt a színe, de attól még lehetne finom, bár ezek az élénk bíbor fagyik nekem jobban tetszenek. De a Szamos fagyinak az íze is halovány, sem friss, sem természetes, nincs ízutazás, csak valami távoli hasonlóság, és csak a találgatás, hogy ugyan miből készülhetett, pedig még a magok is benne vannak. Két héttel később kiment a fejemből, hogy a Szamost már kóstoltam, és a Párisi utcában is kértem két gombócot a cukrászda előtt a fagyipultból. Amikor belenyaltam, egyből eszembe jutott, hogy ezt az ízt már ismerem, és azt is tudom, hogy honnan. Nem onnan, hogy a kedvencem. (260 Ft/ gombóc.)

Jégbüfé

1952-ben nyitották meg, hogy legyen egy szeszmentes cukrászda, ahol nagy tömegeket szolgálnak ki állva. Hihetetlen, hogy a Jégbüfé még mindig megvan, még mindig kedvesek az eladók, régi a szakmai büszkeség, ami a mozdulataikból, a hangjukból árad, és van is alapja. Jó a fagyi is bizony, haladnak a korral, a pirosgyümölcs fagyi bíborszínű, sorbetszerű, mintha tudták volna, hogy jövök. Nem túl édes, nem túl savanyú, üde, friss, gyümölcsíze van, fagyott ribizlibogyók bukkannak elő belőle, és a melegben ez is nagyon kellemes. Az ára a józan közép: 250 Ft egy gombóc.

Pontozás helyett

Ezúttal hosszú tipródás után sem látom értelmét annak, hogy pontozzak, mivel a csokifagyik szinte nem lehet különbséget tenni sem íz, sem minőség szempontjából, mind finom, megbízható. A málnákról, eprekről, erdei gyümölcsfagyikról azt állíthatom bizton, hogy a Cadeu-é a legjobb, a többi aranyérmet ér, kivéve a Szamos elszomorító eperfagyiját. A nosztalgiadíj az Auguszté. A legjobb kiszolgálást a Fragolában tapasztaltam.