x

Kik a legjobb vendéglátósok, szállodák és séfek?

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Kik a legjobb vendéglátósok, szállodák és séfek?

Erről biztos mindenkinek van véleménye, saját toplistája, kedvencei, elrettentő tapasztalata.

Ahány ember, ahány díj, annyi szempont. A Budapest Week Publishing által alapított Best of Budapest & Hungary 23 éve minősíti a szektor résztvevőit. A tavalyi év teljesítménye és szokásuk szerint 47 kategóriában közel 300 szolgáltató kapott elismerést. Állításuk szerint 10 000 olvasójuk szavazott online, és legalább négyen a kiadó részéről alkotva szakmai zsűrit, vizsgálták felül a jelölteket. Sajnos a sajtótájékoztatón ezeket a szolgáltatókat nem ismerhettük meg, de a sajtóanyagból sem, így csak a különdíjasok listáját tudjuk közzétenni. Pedig azt gondolom, hogy másokat is érdekelne, hogy jóformán az egyetlen ilyen hazai, összevont szakmai csapat szerint kik az év éttermei, az év szállodái különféle alkategóriákban, kik viselhetik büszkén az év szépségszalonja, lakásétterme címet.

Mivel Miklós Csabival összefutottunk a sajtótájékoztató helyszíneként szolgáló szálloda halljában, tőle megtudtuk, hogy a DiVino idén már nem először, megtartotta a Best of szintet. Nekik szívből gratulálunk, megérdemelnek minden elismerést, mert úttörők voltak, és elindították a belvárosban a minőségi, kulturált borivás kultuszát, ikonikus helyet hozva létre, mely felvirágoztatta a Bazilika környékét.

De kik a többiek?

Lassan bizonyára közzéteszik a Budapest Week weboldalán, a kiadványukban ugyanis csak azok olvashatók, akik megvásárolták benne a felületet – ez pedig a díjazottak kb. ötöde. Nincs ezen mit csodálkozni, ez a szakma a pénzről szól, ha meg egyébként jó vagy, a közönség úgyis téged választ minden nap, függetlenül, pusztán a teljesítmény és a tapasztalat alapján. Azt gondolom, ez a legnagyobb dicsőség, boldogabbá és elégedettebbé is tesz, hiszen jó kocsmának nem kell cégér – tartja a mondás.

A személyes teljesítmények díjazása persze jólesik, álljanak hát itt a különdíjasok:

Rosenstein Tibor – Életműdíj

A Rosenstein vendéglő ikonikus hely, méltán népszerű. A tripadvisor szerint is kiváló minősítésű, 444 vendég értékelése alapján a több mint kétezres listán a 48. helyen áll.

Biró Norbert (Baraka étterem) - Az év séfje

Maximalista, kreatív, megszállott, aki lassan 10 éve a Baraka vezető séfje. Ez az étterem bizony a 3. helyen áll kétezerből a vendégek szerint, akik kizárólag felsőfokon nyilatkoznak róla.

Bíró Sallay Fanni (Cake Shop) – Az év cukrásza

Fanni mindössze 26 éves volt, mikor első üzletét nyitotta – ennek két éve. Ma már óriáscégek keresik meg, külföldi terjeszkedéssel kacérkodik, három cukrászdát menedzsel, szakácskönyvet ad ki.

Gianni Annoni (Via Italia) - Az év gasztro-vállalkozója

Az Arany János utcában néhány tematikus üzlettel egy csöpp Olaszországot teremtett, és hisz benne, hogy a budapesti Via Italiára lépve minden magyar átérzi és megéli az olasz tempót. A Pomo D’oro az előkelő 57. helyen áll, a többi egység még új a Tripadvisoron, de elismerik és szeretik a vendégek.

Héder Irma (Sushi Sei) - Az év budapesti éttermese

Héder Irma már nyitás óta jelen van a Sushi Sei étterem életében – eleinte, mint törzsvendég, 2014-től pedig mint tulajdonos. Gyakorlatilag 1 éves munkája alapján ítélték oda neki a díjat, biztos tud valamit.

Takács Gábor (Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma) - Az év vidéki éttermese

A pannonhalmi bencések szerint az értéket át kell menteni a múltból, de közben keresni kell a megújulás lehetőségeit. Ebben a szellemben jött létre a Viator is, mely a Pannonhalmi Főapátság tőszomszédságában nyílt meg. Pannonhalma 1. számú étterme (a háromból). Netes társadalom is elismeri az ételek kiválóságát, de azért olvasható panasz a személyzetre, akik nem elég közreműködők. Az ételek viszont nagyon „gourmet”-k, többek szerint túlságosan is.

Engelbrecht Kinga (Boscolo Budapest New York Palota és Luxury Residence) -  Az év budapesti szállodása

A budapesti New York Palace hotel a Boscolo szállodák egyik legszebbje. E szálloda élén áll 2010 óta Engelbrecht Kinga. 21. helyezett a tripadvisor toplistán, ami azért is komoly eredmény, mert több mint 2500-an értékelték, leginkább kiválóra.

Döbrentei Ildikó & Csaba (Káli Art Inn) - Az év vidéki szállodásai

Köveskálon várja vendégeit a Káli Art Inn, valóban gyönyörű, amit létrehoztak, nem egy lakossági kategória, hátizsákos turisták messze kerüljék el. Kicsit nem figyelünk oda, máris beválasztottunk reggeli nélkül egy panorámás, kétágyas szobát 40 000 Ft-ért éjszakánként, félpanzió hozzá még 11 000 fejenként, ráadásul minimum 2 éjszakára foglalható. Tehát 132 000 Ft egy hétvége, annyiért már aztán tényleg legyen csoda!

Mautner Zsófia - Az év gasztro-bloggere

Vitatkoznék azzal, hogy Mautner Zsófia teremtette meg a gasztroblog-kultúrát. Az viszont tény, hogy a Chili és Vanília sikere töretlen. Hat szakácskönyve jelent meg, TV- műsorokban szerepel, reklámkampányok épülnek rá, így erősen csodálkozom, hogy miért idén kapja ezt a díjat, korábban hitelesebb lett volna, mint miss Lidl-ként.

Kovács Nimród - Az év gasztro-borásza

Az ember, akinek Magyarország az HBO-t és a UPC-t köszönheti, eltökélte, hogy megmutatja a világnak, mire képes a magyar bor. A Nagy-Egeden gazdálkodik, az éttermes és sommelier kollegák többségének döntése alapján ő 2015 gasztro-borásza. Bár vitathatatlanul jók a borai, de csak egy kérdés merült fel bennem: ennyi fantasztikus, nagymúltú, nagytudású borász mellett biztos, hogy ő az év szakembere ebben a kategóriában?

Kiemelt elismerések:

Ari Yom-Tovnak a belvárosi Gozsdu-udvar fejlesztéséért illetve az óbudai Buda Entertainment & Gastro komplexum életre hívásáért, Széll Tamásnak, Hamvas Zoltántnak és Ganczer Gábornak a Bocuse d’Or magyar és európai döntői kapcsán végzett munkájáért járt díj.

Széki Gabi