x

Húsvéti csokitojás teszt

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Húsvéti csokitojás teszt

Mi volt előbb? A nyúl vagy a tojás?

Az ünnepi felhozatalt vizsgálva sem tudnám a választ, hogy mit gyártottak először üreges csokifigura formájában… de egy biztos, számomra a nyúl volt előbb, csak azután jött a tojás:


Kezdjük a legolcsóbbal!

Ez bizony Nicole piros tojása a Tescóból. 20 grammnyi kakaós tejbevonó massza egy L-es tyúktojás méretében.
Olcsóbb, mintha a tyúk csinálta volna, Nicole 29 Ft-ért teszi elérhetővé a magyar vonalkódú terméket, melynek gyártója nincs, csak forgalmazója. Enyhén pótkávé ízű, simának nem nevezhető a massza, röcög a fog alatt a „valami“, de nem is gondoltam komolyan, hogy ennyiért jó lehet. Megkímél az illúzióktól, ilyen áron műanyag tojást sem kapsz, tehát dekorációnak tökéletes. Cicosz nevű macskám piros alufólia golyónak tekintette, és végigvezette a nappalin. Sérülés nélkül kibírta.

Tibornak tojása

Ki nem hagytam volna, hogy kezembe vehessem Tibor formás, páros tojásait. Gondoltam, hogy vannak neki: szép méretes példányok, kettő sárga és kettő piros egy zacsiban!
Nem semmi ez a Tibi, ráadásul 60 % kakaótartalmú a 72 g-nyi áru. Cicosz azonnal rákapott, szegényt még kiskorában megfosztottuk a sajátjaitól. Enyhén hímes burkolatának eltávolítása után selymes, kellemes érzést okoz a szájban, kiváló termék, a Bonbonetti forgalmazza. Nem olcsó, ha Tibor tojását szeretnéd magadnak, mert 369 forintodba kerül, de legalább jó minőség. Igazán készíthetnének belőle töltöttet is, ez az üreges műfaj elég unalmas…

A Bocitojás

A tojások korát éljük, nem fér ehhez kétség, hiszen Barbie is tojással szaporodik, a száj nélküli macska is (Hello Kitty), de a vízfejű kutyáknak és a szuperhősöknek is van (ez a minimum, ha már ilyen tökös gyerekek). Ha a nyúlnak lehet, akkor a Bocinak miért ne?
Mivel a Boci sokkal nagyobb állat, min egy nyúl, sokkal nagyobb a tojása is. És nem ám kisboci van benne, hanem vegyes drazsé. Mogyorós, mazsolás meg zselés, minden, ami a Nestlé diósgyőri gyárában előfordul. Nem is rossz. Anyagában persze nem más, mint a többi Nestlé termék, mindegy, mit veszel, Smarties, KitKat, Nesquick… a csokija egyforma. A csomagolás fantáziaszegény, nem kapcsolódik a húsvéti mondakörhöz, se hím, se nyúl, de még egy szerencsétlen boci se. Drazsék robbannak szét az After Eight-zöld fólián, ez a szín biztos adott volt, hiszen az is a portfólió része. Ha már jó volt a termékfejlesztő, megbízhattak volna egy olyan grafikust, aki a gazdag tojásdíszítő motívumokból képes ünnepi csomagolást készíteni a húsvéti kiadásnak. A 80 g 399 Ft. Ennyi.

Üreges csokitojás az I.D.C: Hungária forgalmazásában

Ezt a tojást nem lehet kihagyni. A grafikája miatt. A kacsás se százas, de ez a nyulas végtelen idióta.
Vigyázzállásban, kaján vigyorral fején két melső lábával nemiszervét keresi, vagy takarja, de ezutóbbi a nyúl testarányait tekintve azért meglepő volna. Kevéssé attraktív, de legalább tejcsokoládé, 30 g 139 Ft. Külön kiemelik, hogy a kakaóvajhoz növényi zsírokat adtak, ami nem hangzik jól. 25 % kakaó mellett erős vanília aroma íze van, nem annyira rossz, mint amilyen gyenge a csomagolás.

Kávékirály hímes tojásai

Kakaós tejbevonó, tehát leginkább dísznek való, viszont annak végre jó. A gyöngyösi Kávékirály egészen helyes terméket rittyentett, formás tojások, piros alap, fehér minta, persze nem értem, miért búzakalász és kukoricalevél, biztos ez volt clipartban.
Mintha be lennénk oltva a saját hagyományaink ellen. Valaki végre felfedezhetné a melegvizet tojásdíszítés terén. Nézzük a matekot, 5 db tojáska 65 g, 199 Ft. Jól mutat az asztalon.

Apró Smarties tojás

Kismérete ellenére jó vétel, szeretik a gyerekek, benne van a drazsé, jó a csoki, nem egészen 17,5 g és 89 Ft. Semmi köze nincs a húsvéthoz, morfológiailag viszont alkalmas. Csak emiatt került a kosaramba.

Witor‘s praliné tojások

Csinos, színes, fényes kis tojások Olaszországból. Belsejükben mogyorókrém és ropogós gabonafélék.
Egyszerűen szép is, jó is, elsőre sokkoló az ára, 749 Ft, de 270 g, kiöntve megtölt egy kisebb tálat, egy közepes testű csokinyúllal visszafogottan letudhatjuk az ünnep külsőségeit. Virágmintái kifejezetten jót tesznek a léleknek, az édességélményről nem is beszélve. Nagyobb szupermarketek polcain kínákja magát tej, ét és fehér kivitelben. Nekem valami miatt az ét változat volt kívánatos.

Edel Nugat Eier

A németek elvitathatatlan érdemekkel rendelkeznek a húsvéti kellékgyártás terén. Páratlan tojáskínálattal rendelkeznek élelmiszerláncaik.
Idén az Aldi polcairól zsákmányoltam – már másodszor, mert az első garnitúrát két hete kivégeztük a gyerekekkel, csak a fenék nélküli nyúl billegett a tálban egyre fogyó testtel. Amikor már csak egy fej szomorkodott dekor gyanánt, kénytelen voltam eltűntetni a torzót. 150 g olvadó élvezet ez a termék, lágy mogyorókrém minőségi tejcsokiban. Nem számít, hogy annyira nem míves, inkább diszkrét, de nagyon finom, a családom kedvence. 150 g 399 Ft.

Osterzauber Trüffel tojások, narancslikőrrel

Titokban arra vágytam, hogy a szépen csomagolt tojásbonbon tetejét leharapva számba folyik a Cointreau – de nem. Szavam nem lehet, mert nem ígért ilyet a csomagolás, csak a fantáziám ragadtatta el magát a termék láttán.
Nem is volna praktikus, ha mondjuk Frau Hoffmann munka közben majszolt desszertjével lecsöpögtetné hibátlanra vasalt Aigner blúzát… Krémes töltelékben találkozhatunk a likőr ízével, a csomagolásnak semmi köze a húsvéthoz. Ez egy finom trüffel, melynek létezését alakjánál fogva fókuszba lehet helyezni tavasszal. Szeretethiányosoknak még az orvos is felírná, akkora öröm a szájban. 150 g 449 Ft csak az Aldiban. Olcsóbb, mint bármelyik antidepresszáns, és szépen, reklámokból tanult magyarsággal szólva: „nem okoz hozzászokást."

Apró tojások ötféle töltelékkel

Szintén Osterzauber álnéven fut, de a csomagoláson látszik, hogy Belgiumban készül.
Mint ismeretes, a belgák nem ügyetlenek a csokoládé készítésében, így nagyon nem NYÚLhatunk mellé. 300 grammnyi kicsi, színes tojás mogyoró, mandula, vanília, eper és csokimousse töltelékkel. Nem egy Lindt, de nem rossz 599 Ft-ért. Kitart egy darabig.

Tojások tojása

És most jöjjön a teszt abszolút győztese! A fantasztikus…, a leírhatatlan…, az oltárian tömény…, a fogyókúrák réme…, a tojások fenegyereke…, a 70 grammos nürnbergi Nugat Walnüsse 249 Ft-ért az Aldiból, ami visz mindent, ha valaki szereti az édességet.
Metálmagnólia csomagolás, tenyérbesímuló forma, tekintélyes tömeg (egy tojáshoz képest persze). Csodás külső, mely érző lelket és érzéki meglepetéseket takar. Nutella-jellegű, súlyos mogyorókrémbe ágyazott ropogós diódarabkák tejcsokoládéburokban, gazdagon kitöltve a helyet. Semmi aszkétizmus, carpe diem, az ember ráveti magát és nem foglalkozik a következményekkel… Lehetőleg úgy csináld, hogy senki ne lássa, mert az illető irígy lesz vagy meg kell vele osztanod, szóval mindenképp kellemetlen, ha valakinek a tudomására jut, hogy neked ilyen van. Olyan, mint egy szerető, készségesen adja meg magát, bűntudatot ébreszt, annyival viszont jobb, hogy nincsenek érzései és 100%-ban eltűntethető. Nem hagy nyomot, de szerencsétlen esetben meglátszik rajtad. Tehát gondold meg jól, egymagában is közel 400 kcal, igazi nehézbombázó. Én a felénél megálltam, mert belehaltam volna ekkora boldogságdózisba, de bármikor újrakezdeném!

Nagy húsvéti csokinyúl teszt >>