x

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Hamburgerteszt

A hamburger olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Csak egyetlen mondat hangzott el a szerkesztőségben arról, hogy születhetne egy hamburgerteszt, a kedves kollégák azonnal neveket, címeket, étlapokat szállítottak.

Az utazós etetés (foodtrack) zászlóshajójának számító Zingburger autóját még éppen elcsíptük a Sziget után és a zamárdi Strandfesztivál előtt a Gozsdu udvarban, ahol egyéb dolgunk is akadt: megkóstoltuk a Spílerféle hamburgert. Másnap a Móricz Zsigmond körtéren hamburgert reggeliztünk a Wikingerben. Mire kicaplattunk a világvégi Alíz utcába (és meggyőztük a környékbelieket arról, hogy tényleg létezik ilyen utca, és benne a magát új amerikai étteremként meghatározó hamburgeres szintúgy), addigra igen-igen megéheztünk, hát kértünk egy finom marhahúspogácsát a Magic Burgerben is. A „desszertet” a Lágymányosi utcai Bölcsőben, a júniusban a Millenárison megrendezett Hamburger Day egyik helyezettjénél költöttük el.

Zing Burger-csapat

Még egy utolsó estét ígértek a Gozsdu udvarban, mielőtt Zamárdiba mennek. Hát megkerestem a legendás autót a Léhűtő söröző és a Legenda sörfőzde lakókocsijának szomszédságában, és befizettem egy chili burgerre (1180 Ft). Megnézegettem az étlapot, 950 és 1600 Ft között vannak rajta burgerek. Nézegettem a Zinges arcokat fönt az autón, fiúk, lányok vegyesen, csöndesen matattak, volt bennük valami rokonszenvesen hippis, vártam, hogy egyszer csak leugranak, és énekelnek valamit, amitől vidáman visszaszédülünk a hetvenes évekbe. Megjött a burgerem, örültem neki, csak nem tudtam, hol bontom ki. Találtam nem messze egy kivilágított ingatlanirodát, előtte a fényében úszó terebélyes kőpárkánnyal. Ott emeltem le a régi puffancsokat idéző, de kisebb, könnyebb, világosabbra sütött buci kalapját. Alatta mustár, chiliszósz, zing szósz, jalapeno, karamellizált hagyma, paradicsom. A húspogácsa kellemesen vastag, nagyon szép mély, bronzos aranybarnára sült, csak a sok szósz teljesen lehűtötte, a kalap pedig átázott. A szép, tiszta, érzéssel sütött hús és a jalapeno kettőse volt a legszebb az egészben. Csak ezt a csöpögtetős, gusztustalanul evést nem tudom élvezni sajnos.


Spíler (bár&grill, sörkert, borozó)

A legolcsóbb a marhaburger cheddar sajttal 1380 Ft-ért. Elvitelre kérem. Jó sokat kell várni, de legalább megfigyelem, hogy pöttyös bádogbögrékben, bádogtálkákon szolgálnak föl mindent az asztaloknál, a sült krumplit pedig apró vödrökben. Csinos papírdobozkában kapom a burgeremet, szalvéta nincs benne. A kicsi puffancs-buci teteje füstös egy kicsikét, a húspogácsa is, az utóbbi hatalmas és vastag, próbálom beljebb lökdösni a kalap alá a fotózáshoz, de nem megy, mert tényleg óriási. A szósszal nem fukarkodtak, és csípős dijoni mustárral is bátran megküldték, hogy még élettelibb legyen az élmény. A jól harapható (nem túl finomra darált) hús alatt káposztadarabkák, éppen akkora és annyi, amennyi nem potyog a szendvicsből minden mozdulatra. Ez a legvagányabb, legelevenebb burger, amit a teszt során ettem. Igen, csak sajnos, mivel öreg este volt már, olyan lett a fotó, mint a valóságshow-k 18-as karikás paplan alatti képei, vissza kellett hát menni, enni a Spílerben egyet világos nappal is. S hát a hamburgerben a hús, amit nappal, helyben fogyasztásra kaptam, jóval kisebb volt, mint az éjszakai. És inkább hűs, mint langyos, pedig azért nem keveset kellett rá várni. És nem volt olyan vagányul füstös sem a kalap, sem a húspogácsa. Nagyon, nagyon sajnáltam.


Wikinger Gyorsétterem

Inkább éjszakai hely, mint reggeliző, a hét több napján is hajnali 3-ig, illetve 6-ig etetik az éhes várost, nem csoda, hogy reggel kilenckor még nincsenek nyitva. Egy étlapot így is zsákmányolok, ki is nézem, hogy ennék egy Gasztronómiai orgazmus nevű szendvicset, de aztán 10-ig sem tudom rávenni magam, hogy ilyesmit kérjek a hölgytől, aki felveszi a rendeléseket. Hát akkor legyen inkább sajtburger. Az is 800 Ft, ha a kisebbiket kérem. Akkora, mint egy elefánt, mint egy erdei pöffeteg. Hatalmas, lapos tetejű, szezámmagos szendvics, amit egy fehér retró műanyag kenyérkosárban kapok, és tálcán, és két szalvétával, és megkérdezik előtte, hogy médiumra süssék-e. Az igaz, hogy vékonyka a húspogácsa, és szinte elolvad a számban a zsemle, és potyog a káposzta meg a szósz minden falatnál. De gondolom, ez a hamburgergeneráció szerint előírás. Nekik talán éppen ez lenne a kedvenc szendvicsük.


Magic Burger

Új amerikai étterem és hamburgeres, lakókocsiban működött néhány hónappal ezelőttig, amikor egy társasház földszintjén telepedtek le irodaházak, raktárak közelségében, a város szélén. Fél 12 tájban sem várunk kevesen az összelegózott burgerünkre, de amikor 12 előtt eljövök, a hosszú, tömött, masszív sor már az utcára lóg ki.
A legózás úgy megy, hogy ki kell választani, miből legyen a burger. Sertésből, marhából, csirkéből, szürkemarhából vagy lazacból, grillezett zöldségből, kecskesajtból álljon-e, és mekkora legyen, tíz- vagy húszdekás. Az én tízdekás marhahúspogácsám 700 Ft-ba került. Ahhoz jön a zsemle hagymával, csemege uborkával, káposztával, a ház szószával és paradicsommal, és 80 Ft-ért kérhetek tönkölyös, hagymás zsemlét is, és még feltétet: sajtokat, gombát, csírákat, bacont és még sok mindent. Tönkölyös zsemlét és jalapenót kérek, így fizetek 880 Ft-ot, de egy kétszázasért még 4 deci háziszörppel is megdobnak.
Mindent a szemünk láttára sütnek a vaslapokon. A szemünk láttára pakolódnak meg a zsemlék is. Zavar egy kicsit, ahogy a friss paradicsomszeletek tetejére sápadt „mustár” csorog vastagon. Sehogy nem jön össze bennem a két íz. Arra gondolok, mi lenne, ha ezt így nem kérném. Egy férfi a hátam mögött meg is szólal, azt mondja, nem akar mustárt és uborkát a szendvicsébe. Kijavítják, hogy az nem mustár, hanem a ház szósza, majonéz van benne, egy kicsi mustár, uborka, ilyenek, de nem hallja. Én viszont igen, és meg is nyugszom.
Megjön az óriásira tornyozott hamburgerem hurkapálcával átszúrva. A teraszon pont szabad egy asztal, mindenkinek háttal ülve malackodhatok vele, ahogy tudok. Jó, hogy nincs benne mindenféle szósz, csak a ház szósza, és de jó megint a hús és a jalapeno együtt. Szép, vastag, harapható húspogácsa, jó hozzá a kicsit rusztikus, sós, tönkölyös zsemle. És ami persze ma már általános erény a hamburgeres helyeken, ahol csak megfordultam, a hagyma után nem marad szag.


Bölcső (Bar & Food)

Ha kint akarok ülni az utcán, előre kell fizetni a hamburgerért. Értem, de előre nem fogok borravalót adni. Az 1250 Ft-ért kapok egy 160 grammos hamburgert vörös cheddar sajttal, külön kis üvegtálkákban gyönyörű színű paradicsomszósszal és remuládmártással, külön salátával. A jégsaláta+ruccola finoman citromozva, és még kapnék krumplit is, de megegyezünk, hogy inkább legyen több a saláta. Kapok kést, villát, több szalvétát, finom pörzsanyagokat a húson, és egy kis szöveget az étlapon, ahol a tulajdonosok elmagyarázzák, hogy szerintük a jó hamburger ilyen. Engem igazából mindig az érdekel, hogy valaki bevezessen a világába, mutassa meg, hogy szerinte mi a legjobb. Érzem, hogy jófajta őrült ez a két ember itt, két rendíthetetlen lovag, akik hősiesen jót adnak bármi áron. Egyikük észreveszi, hogy fotózom az ételt. Akkor előjön a konyhából a másik, és megkérdezi a két fiút, akik a másik asztalnál hamburgert esznek, hogy ízlik a falat. Az egyiknek ízlik, ahogy van, a másik felnőtt férfi létére előadja, hogy nincs elég finomra darálva a hús. De miért kellene finomabbra? Csecsemők vagyunk, vagy már öregek, és nincsenek fogaink? Ha valami jó a hamburgerben, pont az, hogy lehet harapni. De aki gyorséttermekben nőtt fel, annak nyilván az agyonfinomított pempő a hamburger. Ez a gyerekkor, az alapélmény.
A magyar ember általánosságban is elszokott a rágástól, azt a húst értékeli, ami omlik a szájában. A Bölcső tulajdonosával hamar egyetértünk ebben, és abban is, hogy a rukkola nagyon finom a hamburgerhez (is), bárki bármit mond.


Alapvetően jó helyeken jártam, és jó alapanyagból készült, átgondolt hamburgereket kóstoltam.

Értékelés:

A húspogácsa: 1. Bölcső, Zing 2. Spíler 3. Magic Burger, 4. Wikinger
A zsemle: 1.Zing, Spíler, Bölcső, 2. Magic Burger 3. Wikinger
A házi szósz: 1. Bölcső 2. Zing 3. Magic Burger, Spíler, Wikinger
A feltétek:1 Bölcső, Zing 2.Spíler 3.Magic Burger 4. Wikinger
A kompozíció: 1. Bölcső 2. Zing,3. Spíler, Magic Burger 4. Wikinger
A kiszolgálás: 1. Bölcső 2. Wikinger, Zing 3. Magic Burger 4. Spíler
Árérték: 1. Magic Burger, Bölcső 2. Spíler, Wikinger 3. Zing Burger

A hely hangulata: mindenhol jó.
Ahová visszamennék: mindenhová.