x

Gyöngyszemek egy kikötői étteremből

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Gyöngyszemek egy kikötői étteremből

Az első Borregatta vendégeként kerültem a Balatonkenese üdülőterületén található Balatonfői Yacht Clubba. Kellemes kis kikötő, barátságos környezet. Éhes ugyan nem voltam, de aki olvassa ezt a rovatot, pontosan tudja, hogy megátalkodott hedonista módon imádom az édességeket. Nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget sem.

A BFYC éttermét Kocsis Bálint mesterszakács vezeti, fiatal, kreatív, konyhájának sokszínű kínálata, ízei méltán tették a Balaton hajósainak egyik legkedveltebb találkozóhelyévé – mondták a kikötőlakók. De erre azért nem számítottam.

Római galuska citromfűvel készítve, házi eperkrémmel, gyümölcsökkel és tejszínhabbal

Istenem, amikor megláttam, már tudtam, hogy imádni fogom.
Egy flancos étteremben is megállná a helyét ez a remekmű, én meg itt fogyasztom gumicsizmában, viharkabáttal… Szentségtörés! Olyan a termék, hogy megérdemelné a koktélruhát.

Kissé sáfrányos, könnyű tejbegríz a citromfű finom zamatával, friss eperpürével, még a tejszínhab is jól áll neki. Igazi nyári édesség, nem tömény, nem nehéz, gyümölcsös. Azonnal felfaltam volna az egészet, ha nem várna rám még az a másik kettő is kóstolásra, ami szintén mesésen néz ki. Remek kezdete a desszertmustrának, nehéz vele leállni.

Házi csokoládés sütemény földimogyoróval sütve, karamell öntettel

A brownik családjába tartozó egyed töményebb szerkezet, benne van a jóféle anyag, rendes étcsokis házisüti kozmopolita öltözékben, inkább csak díszítő jellegű öntetekkel, de nem hiányzik, hogy tocsogjon a szószban.

Csokiparány mogyoróhabbal

A napi ajánlatban bukkantunk rá, első látásra nem is tudtam hová tenni.
Belevágva felfedte magát, nagymama keksztekercse, csak sokkal rugalmasabb, de masszív és tömény, amin lazít a mogyoróhab. Gyönyörű tálalás, élvezetes íz, egy ember biztosan nem tudja megenni az egészet – különösen, ha már túlvan a római galuskán és a csokis sütin is…

A másoknak szervírozott főételeket látva hiba volt, hogy nem éhesen érkeztünk, mert meseszép alkotások érkeztek sorban a konyháról.
Ha csak feleannyira voltak ízletesek, mint amilyen szépek, már rég megérték a befektetést. Az étlapon korszerű, egészséges ételek váltják egymást a tradícionális konyha egy-egy klasszikusával, nemzetközi és hazai kultúrából válogatva.

Balatonfői Yacht Club és Hotel
H-8174 BALATONKENESE,
FŐNIX TÉR 3.