x

Elefánt a Teve utcában – Hathi indiai kifőzde

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Elefánt a Teve utcában – Hathi indiai kifőzde

Indusztriál és trendi falanszter határán bontott egzotikus, sárga virágot egy reanimált garázsépületben a Hathi indiai kifőzde. A Ganxsta Zolee által is megénekelt Angyalföldbe eresztett gyökeret, és a környékbeli irodaházak bérlőinek hála – még mindig létezik. Több éve kínál megfizethető, kiváló és egészséges alternatívát munkaebédre, jóízű vacsorára. Nem csoda, ha a higanyjárású, talpas symphonián és kétdekáson szocializálódott, segélyes őslakosok italüzletes fókuszába még sose került.

Őszinte leszek: nem egy szép hely, de imádom, mert jól főznek, kedvesek, rövid idő alatt lehet szemétmentes ételhez jutni kifőzdei áron. Önkiszolgáló rendszer, műanyag tálca, tányér és evőeszközök, OSB-lapból hegesztett hulladékgyűjtő, neon.
De a konyha autentikus, pazar, indiai szakácsokkal, rendes tandoorral, széles választékkal.

Elsőbálos indiai ételfogyasztóknak a curry masala tökéletes, mely csirkéből, marhából, bárányból és rákból is kérhető. Figyelem! Az indiai ételek csípősségének mértékegysége teljesen más, mint a miénk, inkább kérdezzünk rá, melyik nem csípős, mert a „kicsit csípős“ is kőkemény négy falat után, a „csípős“ meg próbára teszi még az Erős Pista bajnokait is.

Chicken Hathi – mogyorós, pisztáciás csirke (650 Ft)

Kellemes, ízes, nem csípős étel, a csonthéjasok miatt enyhén édeskés felhangú szafttal.
Kímélően fűszeres, akár gyerekeknek is bejöhet, mivel nem annyira karakteres, mint mondjuk a curry, amit vagy szeret valaki, vagy a szagát se bírja.

Chicken Tikka Masala (650 Ft)

Haladóknak ajánlott, bár szerintük ez csak kicsit csípős.
A gyönyörű, bíbor fűszeres mártásban mi most csirkehússal fogyasztottuk, de nagyon jól áll neki a rák, a marha és a bárány is.

Chicken Vindaloo (650 Ft)

Ez az igazán férfias erősség! Bár szelídnek tűnik, nem véletlenül kap helyet a hús mellett a burgonya is.
Ez az a szint, amitől a Szex és New York alkalmi hőse lepattan a randi végén hasmenéses görcsöktől torzult fejjel. Nem árt hozzá tudományos fokozat, de legalább egy PhD keményen csípős területről.

Naan – mindenek felett
Lehetne rizzsel is fogyasztani ezeket az ételeket, de azt hagyjuk inkább a többi étteremre. Az indiaiak kenyere, a naan egy csoda!
Kelttésztából készül, vékonyra nyújtva, majd a tandoor (kemence) belső szélére tapasztva sül frissen. Csipesszel szedik ki, megkenhetik vajjal, fokhagymával, de létezik belőle fűszeres és sajtos változat is.
Én egy főételhez két naant kérek, mert a legjobb ezzel mártogatni a szaftot. A sima naan darabja 300 Ft, a fokhagymás, vajas, zöldséges 350 Ft, a sajtos és csirkés 400 Ft.

Tandoorban sülhetnek húsok is, a tandoori Chicken Tikka például nyársra tűzött fűszeres csirkedarabokat rejt, de csirkerészek és fűszeres, pácolt vagdaltak is készülnek a kemencében.

Vegetáriánus és reform kánaán

Tudatos étrendet követők csicseriborsó, indiai fekete- és sárgalencse, spenótos házisajt és zöldségek szaftos változataiból fogyaszthatnak. Nem kell beérniük a normál éttermek unásig kínált rántottsajt-rántottgomba-saláta hármasával, vagy a kényszeredetten húsmentessé összerakott fogásokkal. Eredeti ételek, autentikus ízvilág, nyolc különféle főétel.

Mango lassi (3 dl 300 Ft)

Az indiaiak joghurtos, gyümölcsös frissítő itala elég sűrű, de nagyon finom.
Kifejezetten ajánlott a csípős ételek mellé, tompítván a szánkban égő poklot. A gyerekek nagy kedvence, más gyümölcsből is készülhet, de ez a legismertebb.

Hathi – elefántot jelent hindi nyelven

Az elefánt Indiában mindenek előtt a szerencse szimbóluma. Ganésa, Siva elefántfejű fia, az istenek írnoka és az akadályok elhárítója, így az egyik legnépszerűbb istenség. Őt látják minden elefántban.
A kifőzde magyar tulajdonosa ezért választotta éttermének névadójaként Hathit, telephelyéűl pedig a Teve és Frangepán utca sarkát. Így került elefánt a Teve utcába.