x

Dunaparty Melegedő

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Dunaparty Melegedő

Soha nem értettem itthon azokat a vendéglátóegységeket, akik annak ellenére is csak néhány hónapig vannak nyitva, hogy a vendégkörük igényelné az állandóságot. Sokaknak nincs türelmük kivárni, míg a népek megszokják a szezonalitáson túli létet, és egy próbálkozás után feladják: “megpróbáltuk, de nem ment” felkiáltással. Valahogy ebben a rapid eredményre kódolt világban leszoktunk az építkezésről.

Szerencsére vannak, akik ennek ellenére megpróbálják, terveznek, kísérleteznek, és én szívből kívánom, hogy bejöjjön nekik. Ilyen kedvenc nyári helyem, a Dunaparty Megálló idei első hideg évszakos mutációja, a Dunaparty Melegedő. Ők amúgy sem sztereotipikusak – valószínűleg ezért zártam őket a szívembe – mert az első márciusi napsütésre kinyitottak és ameddig elviselhető volt a szabadtéri hőmérséklet, általában október végéig kitartottak. Amíg vendég volt.

De most gondoltak egyet, felhúztak egy helyes kis sátrat melegítő gombával a Duna partjára a két piros busz közé, és összehoztak egy csinos hüttét, némi aprés ski fílinggel. Sípálya hiányában elszánt bringásoknak, futóknak, bebugyolált kutyasétáltatóknak, és olyan nyár után nyavalygóknak, mint amilyen én is vagyok. Aki képes lemenni – szigorúan kocsival, csutkára feltekert fűtéssel – ősszel és télen is a Duna partra, sötétben, esőben, csak úgy… Persze most már is céltalanul, hiszen itt a Melegedő, benne csupa jóval. A teljesség igénye nélkül:

1. Az osztrák sípályák hüttéinek kötelező tartozéka: Gőzgombóc 550 Ft
Ez kérem nem olyan, hanem az. Féligényes szilvalekvárral töltött fehér knédlitészta, vaníliaöntettel, mákszórással. Aki a hegyen szereti, annak jó lesz a Duna partján is, úgyis kevés helyen lehet hozzájutni. A gyerekek imádják, méreténél fogva kicsiknek fél adag is elég, majd anyamalac betolja a lekváros, szétdisznózott közepét, amire már nem jutott öntet…

2. A magyar street food közhely: Kemencés lángos 650 Ft
A Kapolcs fénykorából megszeretett gyomorsavlekötő itt baconös, tejfölös, lilahagymás változatban sül frissen. Üzenem mindenkinek, aki szereti.

3. Juhtúrós sztrapacska szalonnapörccel 850 Ft
Ez már inkább a szlovák sípályák választékából költözött a Melegedőbe, de olyan szép is… És ha épp nem folytatsz IR diétát, teszel magasról a gluténra és a tejtermékek sem bántanak, akkor hajrá, mert ilyet azért nem kapsz minden kebabosnál, meg burgerezőnél.

4. Sült kolbászkák zsemlével, néha hagymás tört krumplival 750 Ft
Magyarok vagyunk, így nekünk kolbász folyik a vérünkben, minek is tagadnánk, ráadásul most még divatos is. A disznós bisztrók és trendi malacnevű helyek alapvetése reggelire, ebédre, uzsira és vacsorára elérhető minden nap.

5. Napi menü: 950 Ft
Kétfogásos, változatos, bizonyos napokon háziasan magyaros, máskor egészen reform kivitelben. Ettem már gulyáslevest, de bogyiszlói paprikával rántott karajt, polentát, csirkepörköltet és főzeléket is. Ha a közelben ér az ebédidő, én javaslom, mert ilyen hangulatos menüzést ennyire áron nem tudok még egyet.

Jó ebédhez szól a nóta

tt megkapod, barátom, akárcsak a sípálya aljában… Ott a Scooter és DJ Ötzi kiirthatatlan opusaira döngölhetsz síbakancsban, itt meg a hazai 90-es dívik. egyedi válogatásban jönnek sorra a kortársak ismert és ismeretlen nótái. Ciki vagy nem, de tudod a szövegét, benned a dallam, ez olyan, mint a sült kolbász: otthon azért nem csinálod, társaságban nem büszkélkedsz vele, de itt titokban élvezed.

Én bevallom, élvezem, és legalább annyit járok a Dunaparty megálló Melegedőjébe, mint nyáron. Iszom a napközis teát (150 Ft/deci), nézem az uszályokat vagy a túlparti fényeket, belélegzem a forralt bor fahéjas illatát és örülök, hogy a hidegben már nem a kocsiban kortyolom a benzinkúton vett hideg gyümölcslevet. Mert ez a kis sátor ablak a Dunára, piros plédekkel, helyes kis asztalokkal, szerethető dolgokkal. Fedezzétek fel télen is!