x

Dunaparty Megálló

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Dunaparty Megálló

Ha szeretted régen a Kopaszi-gátat, még a túlflancosodás előtti időkben, akkor lehet, hogy már te is ideszoktál. Ha nem, akkor ide fogsz. Igaz, hogy itt nem bársony a gyep, de akad homok, és ugyanaz a nagy folyó siet Baja felé tova. És van limonádé gyümölcsökkel 240-ért, málnaszörp 190-ért, kiváló csapolt sörök 300 körül, borok decije 180 Ft-ért. Sőt hekk, palacsinta, lángos és sült krumpli, nyugágy, napernyő, szabadság…

Valahol a Savoya Park magasságában (bár inkább mélységében), a Budafokival párhuzamos kerékpárút és a Duna között évekkel ezelőtt egyszer csak lett egy öreg double-decker busz, meg még egy, de kit érdekel a történelem. Futás közben akadtam rá, először csak bringások és kutyások vették észre, de hamar híre ment. Sokáig a nevét sem tudtam, de azt igen, hogy jó a lángos, és tavasztól őszig bármikor csinálhatsz úgy, mintha nyaralnál. Kiszakíthatsz magadnak egy percekben mért üdülésfílinget, kényszertartástól és viselkedéstől mentes fröccsözést, sörözést, naplementés beszélgetést, biciklizés közben tartott életmentést, ilyeneket. Ezért is tökéletes a neve, ez valóban egy megálló.

Ha megpihennél vagy elbújnál kicsit a világ elöl, akkor tavasszal és ősszel a legjobb. Nyáron napközben és este is elég népszerű, teszem hozzá: méltán. Mert megvan az a jó érzésed, hogy megengedheted magadnak. Azt is, hogy egyél, azt is, hogy igyál, és még mindig nem hagytad ott a közös költségre valót.
Arról persze le kell tenned, hogy kristálypohárban gyöngyöző Aperol spritz-ces szelfit posztolj magadról vízparttal a háttérben, viszont ennek a terméknek a Kopaszi-gátas ellenértékéért (1650 Ft) itt bőven beboroztál és még hekkeztél is. Lángosból meg sörből gyakorlatilag önkívületi állapotba is kerülhetsz ekkora költéssel.

Az én személyes kedvenceim

Írhatnám, hogy minden, de amit most meg is mutatnék ebből: a töltött lángos. Többféle létezik, ez egy bacon-ös típus, amihez még rendeltünk pluszba sajtot is. Férfi munka megenni, használj evőeszközt, mert a a könyöködön is csorogni fog minden.

Szerencsére gondolnak a gyerekekre és kis étkűekre is, ezért én általában ezt a minilángost kérem, ezzel is bőven jól vagyok. Medvehagymás volt a kicsike, nem is reméltem, hogy feltétként pöffeszkedik majd rajta a növény, mesés volt, épp annyira intenzív ízzel, mint amennyire élvezni érdemes az életet! Igényelte is a folyadékot, ez itt a 190 forintos málnaszörp és a 240 forintos limonádé.
Elég jól néz ki. Csak összehasonlításképp: 3 dl-es nincs a Kopaszin, 4,7 dl-es 990, itt a fél literes 390. Bár nincs üvegpohár, nincs jég (talán a forró nyári napokon még az is van) és nincs ítélkező, undok felszolgáló vasalt inges jelmezben. Odaállsz az ablakhoz, kéred, fizetsz, adják, helyet választasz, odasétálsz, leülsz és kész. Az ételeknél meg kapsz egy számot, addig míg elkészül, iszol és nézed, “hogy úszik el a dinnyehéj”. Hangosbemondóra figyelsz, érte mész, ennyi.

Jöhetsz bringával, kutyával, futva izzadtan, sétálva, kocsival gyerekestől (még játszótér is van), baráttal, társasággal, szerelemmel, sőt egyedül is. Mindig lesz helyed, legfeljebb leülsz a kőre, a kerékpárút melletti fűre, a lépcsőre – és hagyod, hogy jó legyen a kedved. Betolod még azt a néhány palacsintát, amit neked szánt a sors, és ennyi. Én annyi szép emléket gyűjtöttem már itt, hogy azt kívánom: te is szedd össze a magadét.

Széki Gabriella

Dunaparty Megálló
Cím: Budapest, Hunyadi János út 162, 1117
Kocsival a Budafoki útról a Luk Oil kútnál kell a Duna felé kanyarodni.
Nyitva: naponta 11-22 óráig


Fotók: Széki Gabriella