x

Borvacsora az Arazban

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Borvacsora az Arazban

Az Araz elmésen a Continental Hotel Zara saját étterme, amely szívesen látja az utcáról betérőket is, viszonylag új hely itt a város szívében. Az étterem magyaros és francia konyhát visz, belelapozunk az étlapba is, de mindhiába, mert jövő héten megújul.

Borvacsorára érkeztünk, kissé megkésve, de izgatottan várjuk az első tételt. Gróf Butler Egri Chardonnay és Egri Pinot Noir kóstolással kezdünk Kovács Antal sommelier kommentálásával. Mint megtudjuk, kellett egy kis ráhatás, hogy néhány fehér bor is bekerüljön az erős egri vörösök mezőnyébe. Chardonnay-val indítunk, amely különleges, karakteres bora a pincészetnek, ízét az Eger környéki, vulkanikus talajú Szarkás-tető határozza meg, amelynek talaja riolit-tufa és a fekete agyag. Pinot noir következik, amely - hasonlóan a chardonnay-hoz - eredendően nem rendelkezik tipikus aromajegyekkel, így ennek ízében is az ásványosságot érezzük leginkább, illatában szinte sós, belekortyolva lendületes savérzetű.
Mindkettő jól illik a halakhoz, a dióhoz, így mi is ezekből kapunk ízelítőt, ami vodkában pácolt skandináv lazac diómártással. A finoman fűszerezett lazac halványrózsaszín, a diómártás inkább édeskés, mint dió ízű, de jól harmonizál a halhússal, a tányéron a friss saláta külön részleget kapott, a sötétzöld levelek frissek, ropogósak. Én minden esetre eltűntetek mindent a tányérról, jöhet a következő!

A bor nem készül, hanem születik

Máris érkezik egy kadarka, így hát előkerül a vörösbor szekció, ennek első darabja egy 2008-as évjáratú Egri Kadarka Nagy-Eged, amely az 501 méter magasba futó egedi ültetvényről származik. A kézműves borászok filozófiája, miszerint a bor nem készül, hanem születik, s a borász a bábaasszony, aki világra hozza, ebben a borban is érvényesül, tiszta, natúr bort kapunk a poharunkba.
Meg is ízleljük, testes, izmos darab, jól illik a következő fogáshoz, ami rókagomba-esszencia pirított borjúbrízzel, ez csészében érkezik, és felfoghatjuk húslevesnek is, bár az aranybarna lé sokkal gazdagabb, intenzívebb íz világú, a csésze aljában pedig egyetlen, tésztába hajtogatott pirított hús ring.

A pince alapborával folytatjuk a kóstolót, ami jelen esetben nem a legegyszerűbbet jelenti. A 2008-as Egrri Pinot Noir Szarkás-tető egy igazán lehengerlő, zamatos bor, különleges francia szőlőfajtából készül, amelyet Burgundia fekete hercegének is neveznek. Ez az elegáns, ízében összetett Pinot Noir rubinvörös, alacsony csersavtartalmú. Kortyolva belőle húsos, fűszeres bor, aszalt gyümölcsöket idéz, egy olyan sokoldalú ételkísérő, amely megállja a helyét mindenféle vad, sötét húsú szárnyas, belsőségekből készült étel mellett az asztalon, de el tudom képzelni gombás fogások kísérőjeként is.
A legkiválóbb mégis a libamáj mellett, és már alig várom a grillezett libamáj lasagnét tésztával és vajhabbal. Ez lett a kedvencem, a házi tésztán tálalt libamáj puha, szétolvad a nyelvemen, a vajhab nem tolakodó, észrevétlen vegyül a máj lágy ízébe.

Feltámasztani a Bikavért hamvaiból

A Bikavér kicsit lejáratott név, idő kell, míg visszanyeri méltó rangját. A 2008-as Egri Bikavér Szarkás-tető rácáfol minden fanyalgásra, ez esetben egy igazi borkülönlegességgel van dolgunk. A testes, elegáns bor zamata feketebogyós gyümölcsöket idéz, ez eleven savérzettel párosul, 40 százalékban pinot noir és portugieser alkotja, de van benne merlot, cabernet savignon és cabernet franc is. Mivel a Szarkás-tetőn szüretelt szőlőből préselték, ezért ásványos karakterű, szaftos és lehengerlő ital.
Ehhez érkezik a konfitált marhapofa sertéshálóban, zöldségraguval, amely tulajdonképpen egy húspogácsa, nekem kicsit túlzás is a kétféle hús vegyítésével, amit a zöldséggel próbálnak lazítani.

Madarat tolláról, pincét alapboráról

Az Egri Cabernet Savignon Szarkás-tető a pincészet másik alapbora, minden műviségtől mentes, valódi gyümölcsaroma kavalkád fiatalosabb tanninérzettel. Ehhez kiváló egy kevésbé átsütött hús. Nem is várat magára sokáig a bélszínfilé Cabernet-redukcióval és burgonyapralinéval. Nagyszerű fogás következik ismét: a bélszín olyan, amilyennek lennie kell, nem túl nagy szelet, puha, ínycsiklandó.
A szellemes burgonyapraliné két, formázott és sütőben hirtelen megpirított burgonyapüré kockát takar, íze a jól megszokott burgonyapürét hozza minden rafinéria nélkül.

Felkerül az i-re a pont

A borászat csúcsbora is előkerül végre, amelynek szőlője tiszta mészkő hegyoldalakon termett, benne a hegy minden sava-borsa. Mint megtudjuk ez a Nagy-Egedi Bikavér cabernet franc, merlot, kadarka és cabernet savignon karakteres kombinációja, s mivel nem túl édes, leginkább az érett sajt illik hozzá, mert, mint tudjuk, a bornak mindig édesebbnek kell lennie a desszertnél.

Az ARAZ-ról:

A kupolás recepciótól balra kapott helyett az ARAZ-ra keresztelt étterem, melynek a Nyár utca felől külön bejárat is van. Barka Áron séf és csapata a XXI. század legmodernebb konyhatechnológiai eljárását alkalmazva kínálja a magyar és a francia konyha legkiválóbb remekeit az izgalmas ízek kedvelői számára. Páratlanul gazdag alapanyagok, hihetetlenül friss hozzávalók, rendkívül gazdag fantázia és maximális íz-harmóniára való törekvés jellemzi a konyhát. A magyar ételek egyedülálló ízei és a meghatározó fűszerhasználat izgalmas gasztro-kalandra hívják a vendégeket. Az ARAZ repertoárja a régmúlt korszakok ételeit kínálja modern köntösbe bújtatva.
Kapcsolódó Tartalom