x

A füredi Karolina cukrászda

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

A füredi Karolina cukrászda

A Schindele testvérek Karolina nagymámához címzett kávéháza igazi sikertörténet. A felszámolt bodegák, igénytelen, gatyalógatós kereskedők, hasmenéses sütödék és légváras gyerekszemfényvesztők helyén 2006-ban nőtt ki a földből a Hotel Silver Resort Nívó-díjat is megérdemelt épületegyüttese.

2007-től hangulatos üzletek nyitottak sorra belső udvarán. Elsők között volt a Karolina, melynek tulajdonosai ellenállhatatlan kedvességgel invitálják az arra sétálókat házisütemény kóstolóra.

Ha az ember egyszer oda betette a lábát, mindig visszavágyik. Mert lehet csodálatos a krémes, trendi a mousse torta, díjnyertes a formatervezett cukrász remekmű, a nagymamák süteményének szeretettel készült házi íze semmivel nem téveszthető össze. Szökőévente akad még talán olyan vidéken rendezett lakodalom, ahol rálelhetünk méteres kalácsra, vízen kelt kiflire, a helyi, mondjuk sváb asszonyok házi menyasszonyi tortájára. Ez ugyan nem neonpink színű, hiányoznak róla a fogkitörő, kiszáradt cukorrózsák és kökemény cukorgyöngyök, krémes bevonatán látszik a kés pengéjének simítása, de az íze..., egy csoda!

Ezt az élményt élhetjük át minden alkalommal, amikor a balatonfüredi Karolina Kávéház hűtővitrinje előtt állva azon tanakodunk, melyik házisütit válasszuk. Öt éve törzsvendégként én már pontosan tudom, hogy nem lehet mellényúlni. Legyen hát most három teljesen különböző zsáner, hogy mindenkinek meginduljon a nyálelválasztása.

A pite

Ezt az óriás kalóriabombát gyakran választom reggelire a Karolinában, mert ez az igazi ebédig tartó lendület, nem holmi kekszdarabka. A szilvás sem utolsó, de ez a barackos… mennyei! Ahogy az omlós keltpite tésztába beágyazódik a zamatos, leveses barack, fahéjas cukorral megszólaltatva a fejaromát, ropogós morzsával a tetején, langyosan szervírozva, igazi hősköltemény. Azonnal szét is omlik a tányéron, de kit érdekel, hogy merev szempontok szülte morfológiai követelmények korlátozzák alakját, ha íze és illata ellenállhatatlan.

Bögre melletti bigyibogyó

Biztosan van rendes neve a forró italok mellé adott aprósüteménynek, de önálló tételként nem szerepel a sütikínálatban. Citrushéjakkal ízesített, diós, csokidarabos lapos bogyó ez, olyan aromával, hogy a hideg italt fogyasztók lázas reménnyel a szemükben várják, hogy talán a kistányéron maradva az övék lehet. De NEM! Én legalábbis aljas, irígy módon nem mondok le róla a gyerekeim javára sem – miért nem kértek kakaót, ahhoz is jár! De bánatos kutyatekintetük általában eredményre vezet, és kérek elvitelre 10-20 dekát – mert itt ilyet is lehet.

Citromos túró torta

Klasszik nagyi vastag piskótája, szivacsos, fulladásmentes, mindig friss. Ez az alapja, a túrókrém pedig túrókrém. Állományjavítót és gyomorforgató, kristálycukorral habosra kevert, nyomokban túrót is tartlmazó margarint soha nem látott. Érzékelhetően színtiszta túróból készült, kissé lazított krémjét reszelt citromhéj tökéletesíti, ettől még könnyebbnek tűnik. Túlzásoktól mentes, semmi divatos sallang, viszont erősen méretes – mint minden a Karolinában, 50 kg alatti egyének befogadóképességét általában meghaladja, de mindig akad a társaságban olyan, aki szívesen „feláldozza magát“ rápattanva a maradékra. A felszolgáló üres tányérokkal távozik az asztal leszedése után.

Karamellás gesztenyetorta

Kakaós keksztekercs jellegű, sütés nélkül készült, gyúrt alapon vastag, de könnyű szerkezetű karamellás gesztenyekrém pihen, tetején sűrű, gazdag étcsokiöntet. Nem tudom, kell-e ragozni, enélkül is felsőfok, csak superlativusokban lehet említeni. Aki nem szereti a gesztenyét, még az is örömmel beleeszik. Ne nagyon nézegessék fogyókúrázók, böjtölők, önsanyargatók, mert ez a hedonisták desszertje! Aki tud és szeret is élni, az értékeli igazán ezt a kompozíciót, különös kéjjel fogyasztva a meggyel koronázott utolsó falatot.

A Karolinába nem csak a csoda házisütemények miatt húz vissza a szív. Kiválóak a kézzel gyúrt kenyerek és köménymagos kiflik, a különleges, frissen pörkölt kávéból készült latték és kapuccsínók (vigyázat, a közepes méretű is nagybögrényi!), jófajták a borok, tökéletesek a koktélok, idilli a környezet, a felszolgálás és vendégszeretet pedig párját ritkítja.

A Schindele testvérek önmaguk szolgálnak példaként hibátlanra nevelt alkalmazottaik körében. Mindenkit ismerősként üdvözölnek, mosollyal és szeretettel fogadnak, előzékeny, udvarias, mégis közvetlen modoruk baráti, a vendéglátás csúcsa ez. A szakma, az emberi értékek, a minőség és hozzáértés tökéletes elegyét nyújtják máshol nem található kínálattal. Meg is van az eredménye. Itt akkor is teltház van, ha a többi egységben üresek a székek, vagy esik az eső. Még télen is. Így kell 365 napos szezont csinálni a Balatonon. Riszpekt!

Karolina Kávéház és Koktélbár
8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.
Telefon: +36 87 / 583-098
E-mail: info@karolina.hu

Nyári nyitva tartás:
H-V: 08-01
Téli nyitvatartás:
H-P és V: 09-21
Sz: 09-24