x

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztroNomád GasztoNomád kulináris beszámolói
  • Friss

  • 14 órán át füstölődő húsokkal és saját etyeki sörrel csábít Budapest új BBQ étterme

    14 órán át füstölődő húsokkal és saját etyeki sörrel csábít Budapest új BBQ étterme


    Omlós húsok, szaftos hamburgerek, kézműves sörök és szenvedélyes füstölés. A húsimádók fellélegezhetnek, hiszen igazi BBQ forradalom vette kezdetét a budapesti The Selection bistro-ban.   tovább 

  • A húsgolyó lett az év street food-ja

    A húsgolyó lett az év street food-ja


    A Kanálgép húsgolyóit választotta a közönség az év street food-jának az idei V. Food Truck Show-n, a szakmai zsűri és a Magyar Street Food Egyesület díját pedig a Che-Che food truck-ja nyerte el. Mindkét autó egy évvel ezelőtt mutatkozott be a közönségnek azzal a céllal, hogy új és rendhagyó ételekkel emelkedjen ki a hazai street food kínálatból.   tovább 

  • Belvárosi borbár teszt

    Belvárosi borbár teszt


    A tavasz egyik legszelesebb estéjén körbesétáltunk a pesti belvárosban bortesztelés céljából. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kedvelt iddogáló helyeken mi zúdul a poharunkba „A ház bora” varázsigére.   tovább 

  • Közel-keleti hatásokkal újít a népszerű budapesti ételbár

    Közel-keleti hatásokkal újít a népszerű budapesti ételbár

    Az ősi iszlám törvények szerint vágott húsból készül a Meat&Sauce új bárány szendvicse. A mártott szendvicseiről híres magyar ételbár újabb közel-keleti ízekkel bővíti tavaszi kínálatát, a halal bárányból készül, padlizsános, korianderes szendvicset a nyári szezon kezdetéig kóstolhatják meg az ínyencek.

  • Ezek a legkedveltebb street food irányzatok itthon

    Ezek a legkedveltebb street food irányzatok itthon


    Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truck-ok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének. Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.   tovább 

  • Dunaparty Melegedő

    Dunaparty Melegedő


    Soha nem értettem itthon azokat a vendéglátóegységeket, akik annak ellenére is csak néhány hónapig vannak nyitva, hogy a vendégkörük igényelné az állandóságot. Sokaknak nincs türelmük kivárni, míg a népek megszokják a szezonalitáson túli létet, és egy próbálkozás után feladják: “megpróbáltuk, de nem ment” felkiáltással. Valahogy ebben a rapid eredményre kódolt világban leszoktunk az építkezésről.   tovább 

  • Ahány ország, annyi lángos

    Ahány ország, annyi lángos


    A magyarok többségének egy Balaton parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül. De ha körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos specialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.   tovább 

  • Városi legenda, a Leroy

    Városi legenda, a Leroy


    Az ember az elsőt nem felejti, különösen, ha 40 fölött jár, és felnőttként élvezhette az arany 90-es évek termékeny, miénk a világ időszakát. Akkoriban a Leroy maga volt a lipótvárosi Amerika, a menő hely, ahol van steak meg Cézár-saláta, fíling, színvonal, stílus. Kifizethetőek voltak az árak, még a kényszervállalkozó alkalmazottak számára is.   tovább 

  • Rigó pince – Biatorbágy

    Rigó pince – Biatorbágy


    Egyszer volt, most is van az Ürgehegyen innen és a Nyakas-sziklán túl, ahol a fekete és a fehér puli szaladgál, az Öreghegyen, egy szőlőskert pincével. Ott él Zoli bácsi és Margó néni.   tovább 

  • 10 dolog, ami miatt meg kell állnod Gyöngyösön

    10 dolog, ami miatt meg kell állnod Gyöngyösön


    Egyik kedvenc hazai célpontom a Mátra, évente többször is elutazom ide, mert minden évszakban csodás. Így volt ezzel Kodály Zoltán is, aki képes volt egy balatoni villáról lemondani a galyatetői SZOT-üdülő egyetlen lakosztályáért.   tovább 

  • Dunaparty Megálló

    Dunaparty Megálló


    Ha szeretted régen a Kopaszi-gátat, még a túlflancosodás előtti időkben, akkor lehet, hogy már te is ideszoktál. Ha nem, akkor ide fogsz. Igaz, hogy itt nem bársony a gyep, de akad homok, és ugyanaz a nagy folyó siet Baja felé tova. És van limonádé gyümölcsökkel 240-ért, málnaszörp 190-ért, kiváló csapolt sörök 300 körül, borok decije 180 Ft-ért. Sőt hekk, palacsinta, lángos és sült krumpli, nyugágy, napernyő, szabadság…   tovább 

  • Megéheztem a nyóckerben

    Megéheztem a nyóckerben


    Az áprilisi cseresznyevirágzás kiváló alkalom arra, hogy ellátogassunk a Füvészkertbe. Itt egyébként az év bármely napján érdemes egyet sétálni, mert csodákat látunk. Ezek a csodák annyira el is varázsolnak, hogy néhány óra elteltével azon kapod magad, hogy baromi éhes vagy.   tovább 

  • Kik a legjobb vendéglátósok, szállodák és séfek?

    Kik a legjobb vendéglátósok, szállodák és séfek?


    Erről biztos mindenkinek van véleménye, saját toplistája, kedvencei, elrettentő tapasztalata.   tovább 

  • A legendás Jégbüfé

    A legendás Jégbüfé

    Gyermekálmok, felnőtt szemmel
    A belvárosban nőttem fel. Itt jártam óvodába, iskolába, zongoraórára a szocializmus csípőjén, a hetvenes években. Miközben Andy Warhol művészetet csinált a popkultúrából, mi csendes lemondással álltunk a Felszab téri “dollárbolt” kirakata előtt, és ismételgettük magunkban: nem jár ez nekünk. Fényévekre voltunk egy eredeti Levi’s farmernadrágtól, de nem úgy a néhány házzal odébb álló Jégbüfé süteményeitől!   tovább 

  • Ehetetlen Eszterházy torta Auguszt módra

    Ehetetlen Eszterházy torta Auguszt módra


    Egy kellemes, meleg, nyári napon történt, hogy Fertődről szerkesztettünk egy anyagot. A kastélyról készült mesés fotókat látva felsóhajtott a grafikus: “Úgy ennék egy jó Estreházy tortát!”   tovább 

  • Hamburgerteszt

    Hamburgerteszt


    A hamburger olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Csak egyetlen mondat hangzott el a szerkesztőségben arról, hogy születhetne egy hamburgerteszt, a kedves kollégák azonnal neveket, címeket, étlapokat szállítottak.   tovább 

  • Limonádéteszt

    Limonádéteszt


    Mentás limonádékat kóstoltunk a forróságtól kitikkadt Budapesten. Nem kaptunk mindenütt, ahol inni szerettünk volna, viszont volt, ahol inkább hígított rostos narancslét tettek elénk, máshol lime-os kompozíciót ihattunk, de akadtak szikár, citromos klasszikusok is.   tovább 

  • Korrekt csokik, mesés pirosgyümölcs gombócok

    Korrekt csokik, mesés pirosgyümölcs gombócok


    Gyümölcs- és csokifagyikat kóstoltunk Budapesten, jó helyeken: a Fragolában, az Augusztnál, a Caudeau-ban, a Szamosnál és a Jégbüfében.   tovább 

  • Előítéletekkel terhes gasztronómiai ABC <br>2. rész

    Előítéletekkel terhes gasztronómiai ABC
    2. rész

    Revideálom ellenérzésemet, és fejet hajtok Bicsár Attila séf és az Alabárdos gárdájának szakmai tudása előtt.   tovább 

  • Tavaszi salátateszt

    Tavaszi salátateszt


    Lehet-e valóban tavaszi alapanyagokból készült salátát találni, amikor a legtöbb alapanyag egész évben kapható? Lehet, csak nehéz.   tovább 

  • Gőzölgő levesek pohárból – állva, ülve

    Gőzölgő levesek pohárból – állva, ülve


    A levesbárok a múlt év gasztroszenzációi a fővárosban és vidéken. A pohárban elvihető olcsó, forró, friss ragulevesek, krémlevesek, gyümölcslevesek levesek megkönnyítik a turisták, fogyókúrázók és főként a levesbár környékén dolgozók életét.   tovább 

  • Előítéletekkel terhes gasztronómiai ABC – 1.
A – mint Angelika Kávéház

    Előítéletekkel terhes gasztronómiai ABC – 1. A – mint Angelika Kávéház


    Télen az Angelikában??? – kérdeztem megrökönyödve. Ki a fene akarna bemenni egy ilyen lejárt szavatosságú, fáradt, sötét helyre, hogy találkozzon egy vadidegennel, akivel előtte csak telefonon beszélt…   tovább 

  • Kakaóscsiga-túra hóvihar után

    Kakaóscsiga-túra hóvihar után


    A kakaóscsiga-tesztet egy olyan napon hajtottam végre, amikor a villamos is ingyen járt a rossz idő miatt, és még azt is meggondolta mindenki, átmerészkedjen-e az út túloldalára.   tovább 

  • Szaloncukrok és annak látszó tárgyak

    Szaloncukrok és annak látszó tárgyak


    Aki hozzám hasonlóan háromnál is több évtizede van már ezen a földön, az ismeri a szaloncukor definícióját, fajtáit, célját és értelmét. Az idei szaloncukor teszt elején ezeket most átismételjük, kizárólag az én emlékeim szerint.   tovább 

  • Hogyan kell helyesen sört csapolni?

    Hogyan kell helyesen sört csapolni?


    Azt is megkérdeztem a sörgurutól a II. Budavári Sörfesztiválon, hogy ő milyen magyar sört töltene egy belga korsójába, mire ő azt mondja, a belgák biztosan sopronit vagy borsodit kérnének.   tovább 

  • Retró édességek a szocializmusból

    Retró édességek a szocializmusból


    A szocializmus diszkrét báját megtestesítő édességek sokunk számára a gyermekkort idézik vissza. Kritikán aluli csomagolás, idióta reklámok, szükségből kovácsolt erénnyel égig emelt árucikkek, kiváló áruk fóruma, versenyhelyzetet nélkülöző, stresszmentes termelés, mérsékelt termékfejlesztés.   tovább 

  • Túldicsért bloggerfagyik, ragacsos csokik

    Túldicsért bloggerfagyik, ragacsos csokik


    Maradt még a nyárból néhány hét, igazi kánikula is lesz még, érdemes még fagylaltokat kóstolgatni. Az egyik cukrászdás különben is azt mondta, hogy tavaly az ő teraszán egészen decemberig üldögéltek a fagyizók és forró csokizók.   tovább 

  • Robbanás a gasztroenterológián

    Robbanás a gasztroenterológián


    Nem kell részleteznem, milyen érzés, amikor egy gasztromókusnak emésztőrendszeri megbetegedése támad, és nem elég, hogy kórházba kell vonulnia, de még az étkezése is korlátozott.   tovább 

  • Üzemi fujtós tányér, avagy házias ebédmenük a belvárosban

    Üzemi fujtós tányér, avagy házias ebédmenük a belvárosban


    Jó ideje mély szimpátiával figyelem a Facebookon, ahogy déltájban felvonulnak az üzenőfalamon az éttermek két és háromfogásos ebédmenüi. Kész csoda, hogy nem előbb szántam el magam arra, hogy végigegyem hétköznap délben a pesti belvárost, az öt kiszemelt helyszín közé, tiszteletbeli belvárosiként beemelve az Almárium Bisztrót is.   tovább 

  • Étterem az erdő közepén

    Étterem az erdő közepén


    Kaposvártól nem messze, a Zselic dombságán, erdő ölelésében található a háromcsillagos Hotel Kardosfa, melynek étterme nem csak a szállóvendégek étkeztetését szolgája. Az innen induló csillagtúrák előtti jó vacsora vagy erre vezető kirándulások alkalmával kellemes, vendégbarát helyre lelhetünk itt.   tovább 

  • Hubertus udvara fejedelmi vadakkal

    Hubertus udvara fejedelmi vadakkal


    Szegényes képzeletünk gyakran hegyek erdőihez köti a vadászatot, nagy vízekhez a halászatot, így különösen hangozhat a következő állítás: életem legjobb vadételeivel a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Szálloda éttermében találkoztam.   tovább 

  • Hilton: ICON remix

    Hilton: ICON remix


    „Ikon, felragyog újra a napom“ – minden alkalommal Ákos örökbecsű dala szólal meg a fejemben, amikor megkívánva a Hilton mesterszakácsának ízeit, betérek az egyedülálló panorámájú ICON étterembe.   tovább 

  • Húsvéti csokitojás teszt

    Húsvéti csokitojás teszt


    Mi volt előbb? A nyúl vagy a tojás?   tovább 

  • A folyékony diplomamunka és tökéletes tejhab

    A folyékony diplomamunka és tökéletes tejhab


    A Gödör nevű koncert-és fesztiválhelyszín Akvárium néven születte újjá néhány hete, egy sosem volt fesztivál, a Gőzölgő keretében.   tovább 

  • Elefánt a Teve utcában – Hathi indiai kifőzde

    Elefánt a Teve utcában – Hathi indiai kifőzde


    Indusztriál és trendi falanszter határán bontott egzotikus, sárga virágot egy reanimált garázsépületben a Hathi indiai kifőzde. A Ganxsta Zolee által is megénekelt Angyalföldbe eresztett gyökeret, és a környékbeli irodaházak bérlőinek hála – még mindig létezik.   tovább 

  • Retroebéd a piacon

    Retroebéd a piacon


    Iskolás koromban a piac szemben volt az iskolával. Mindig kaptam két forintot, hogy reggelire egyek egy lángost. Nem volt olyan, hogy sajtos vagy tejfölös, tarjás vagy kecsapos, nem volt mód fokhagymás ecsetelésre sem, viszont friss, forró lángos volt, zörögve tört a közepe, a karimája körben puha és ruganyos.   tovább 

  • Tészták, olaszok, vongole

    Tészták, olaszok, vongole


    Történt egyszer egy budapesti étteremben, hogy olasz társaságba keveredtünk. Annyi információm volt csak, hogy honnan érkezett a csapat. Gondoltam, virágnyelven, magyarul megosztom barátnőmmel, ne is sejtsék, hogy róluk beszélek. „Tudod, ők abból a tésztás városból jöttek“ – mondtam halkan. „A húsosból vagy a gombásból?“ - érkezett a jogos kérdés, ami után nehéz volt megőrizni a közömbösség látszatát. A gombásból – válaszoltam vonyítva a röhögéstől, miközben öt milánói szempár nézett rám kérdőn, magyarázatra várva…   tovább 

  • GasztroNomád torkosságai

  • Az év első torkossága

    Az év első torkossága


    Január 1-én kicsit sem indult szeretnivalóan nap. Nyálkás, szürke látvány nyomasztott az ablakon át, míg a füstölthúsos lencsét főztem a konyhában.   tovább 

  • Gyöngyszemek egy kikötői étteremből

    Gyöngyszemek egy kikötői étteremből


    Az első Borregatta vendégeként kerültem a Balatonkenese üdülőterületén található Balatonfői Yacht Clubba. Kellemes kis kikötő, barátságos környezet. Éhes ugyan nem voltam, de aki olvassa ezt a rovatot, pontosan tudja, hogy megátalkodott hedonista módon imádom az édességeket. Nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget sem.   tovább 

  • A füredi Karolina cukrászda

    A füredi Karolina cukrászda


    A Schindele testvérek Karolina nagymámához címzett kávéháza igazi sikertörténet. A felszámolt bodegák, igénytelen, gatyalógatós kereskedők, hasmenéses sütödék és légváras gyerekszemfényvesztők helyén 2006-ban nőtt ki a földből a Hotel Silver Resort Nívó-díjat is megérdemelt épületegyüttese.   tovább 

  • Desszertek és fagylaltok a javából  Balatonfüreden I. rész

    Desszertek és fagylaltok a javából Balatonfüreden I. rész


    A vastagtésztájú, vizenyős pudingos krémesen innen és a fűrészporos, lekvártalan, fullasztó linzeren túl, éltek egykoron cukrászok és nagymamák, akik – láss csodát – tudtak természetes alapanyagokból finom süteményeket sütni. Nem sejtették, mi az állományjavító – mégsem esett arcra a torta, nem ismerték a térfogatnövelő szereket, mégis megnőtt a kalács, a kanyarban sem volt még az etilvanilin és a sárga ételszínezék, ezért tojást és vaníliarudat használtak.   tovább 

  • A gasztronomád éttermet tesztel

  • Vasárnapi ebéd a Várban

    Vasárnapi ebéd a Várban


    Korlátlan étel és italfogyasztás 6 900 Ft-ért – ezt ígéri a Hilton ICON éttermének Sunday Brunch ajánlata, melyhez a várnegyedben ingyenes behajtás és parkolás is jár. Nem hangzik rosszul, ismerve a panorámás, exkluzív helyszínt, és az igényes konyhát. Megnéztük, mit is kínálnak pontosan a hideg-meleg svédasztalos felhozatalban.   tovább 

  • Vacsora a Hiltonban

    Vacsora a Hiltonban


    Jártam itt bálon, esküvőn, divatbemutatón, koncerten, minden évszakban és napszakban, de soha nem jutott eszembe, hogy idejöjjek vacsorázni. Feltételeztem a magas árszínvonalat, a kicsit poros válsztékot, a sótlan, szállodásan modoros felszolgálókat.   tovább 

  • Ínyenc vacsorák Ausztriában

    Ínyenc vacsorák Ausztriában


    Ha már egyszer is belefutottál félpanziós ellátásnál a gőzölgő savanyúkáposztába cipőtalpkeménységű disznóhússal, küzdöttél hasmenéssel házi kenőmájas miatt, néztél csodálkozva a hüttében kapott, szúrós szagú, kiolvadt sajt zsírjában tocsogó nokedlifélére, akkor tudod igazán értékelni a finom ételeket Ausztriában.   tovább 

  • Zománcos tepsi, bisztróvacsora

    Zománcos tepsi, bisztróvacsora


    Együtt főzni a szakáccsal hétvégenként, Nemesvitán, az Equital Lovasudvar konyháján – főként az őszi szezonban – ilyet is lehet. Én az elmúlt években már annak is örültem, ha válthattam néhány szót azzal, akinek a főztjét ettem, s nem kellett arra gyanakodnom, hogy rosszarcú, titokzatos illetők a konyha mélyén rettentő dolgokat cselekednek a nekem szánt étellel.   tovább 

  • Cserhát étterem – a retro menza dicsérete

    Cserhát étterem – a retro menza dicsérete


    Az iskolai konyhák és zsírostálcás menzák személyiségfejlődésünk jelentős állomásai. Általuk szélesedik gasztronómiai látókörünk, kínálatukon edződik a gyomor, itt tanuljuk meg, hogy olyan dolgokat is képesek legyünk a szánkba venni, amit magunktól talán soha nem választanánk. Felfedezések, kalandozások: mosogatólére emlékeztető levesek, hófehér csirízbe kötött zöldborsó és sárgarépakocka házasságából származó főzelék, a bélszínt soha nem látott bélszínroló – mind olyan ételek, melyeket soha nem kóstoltunk volna a közétkeztetésre szakosodott intézmények nélkül.   tovább 

  • Ős Kaján Restaurant

    Ős Kaján Restaurant


    Magyarnak születve némi szégyenérzettel vallom be, most jártam először a Zemplénben és Tokaj-hegyalján. Barackérésre időzített látogatásom során őszinte lelkesedéssel kellett nyugtáznom: gyönyörű a táj. Barátaim meghívására érkeztem a tolcsvai Ős Kaján étterembe, egész úton hallgattam lelkesedésüket a konyháról, miliőről, francia tulajdonosáról és zenei csemegéiről. Alig vártam, hogy megérkezzünk.   tovább 

  • Impresszionista konyha a Balaton közelében

    Impresszionista konyha a Balaton közelében


    Amikor nem szükségből, hanem élvezetből választok éttermet, olyan helyre megyek, ahol minden lenyűgözően profi, vagy oda, ahol szeretettel teremtették és üzemeltetik a vendéglőt. Akadnak példaértékű, ritka esetek, ahol a profizmus és a szeretet kézenfogva jár – ezekből lesznek a kedvencek.   tovább 

  • Halásztanya: wellness bográcsgulyással

    Halásztanya: wellness bográcsgulyással


    Szeretem a Balatont, évszaktól függetlenül szinte minden hétvégén arra járok. Vannak kedvenc helyeim, ahová rendszeresen betérek és ismerősként köszöntenek, de megannyi ismeretlen étterem cégtáblája kacérkodik velem, újabb és újabb gasztronómiai élmények ígéretével.   tovább 

  • Eszencia étterem és borbár: helyi alapanyagokból nemzetközi konyha

    Eszencia étterem és borbár: helyi alapanyagokból nemzetközi konyha


    A Balaton parti étterem fogalma az elmúlt évtizedek kitartó munkájának következtében finoman szólva is lejáratódott, ezért mostanában sokat kell tennie azért egy balatoni vendéglátónak, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő közönség felkapja a fejét.   tovább 

  • Borvacsora az Arazban

    Borvacsora az Arazban


    Az Araz elmésen a Zara Hotel saját étterme, amely szívesen látja az utcáról betérőket is, viszonylag új hely itt a város szívében. Az étterem magyaros és francia konyhát visz, belelapozunk az étlapba is, de mindhiába, mert jövő héten megújul.   tovább 

  • Tatán a Platánban

    Tatán a Platánban


    Lassan el kell fogadjuk a tényt, hogy véletlenek nincsenek. Miután elhatároztam, hogy a Platán étterembe ellátogatok, háromszor-négyszer került szóba különböző társaságokban a Platán étterem, pedig előtte nem sokat hallottam róla.   tovább 

  • Nyári borozó teszt

  • Papok borozója Balatonszőlősön

    Papok borozója Balatonszőlősön


    Tíz éve tekintek a Balatonüred fölötti szőlőhegyre második otthonomként. A természettel szimbiózisban élve, itt kerülnek fővárosi kusza gondolataim és tapasztalataim a helyükre, itt simul ki az idegrendszer és nyílik meg a szív. Vegyes érzelmekkel fogadtam néhány éve, hogy pár pincével fölöttem borozó nyílik.   tovább 

  • Gasztronomád terméktesztjei

  • Húsvéti anomáliák I.

    Húsvéti anomáliák I.


    Kezdetben vala az csokitojás és az üreges nyúl. De mi nem értük be ennyivel. A húsvéti állatságok piaca évről évre szélesebb. Kecskét és lovat ugyan nem találtam, de az összes többi haszonállat megtalálható az üzletek kínálatában (a malac kivételével, aki kizárólagos szerződést kötött az Újévvel). Belőlük válogattunk.   tovább 

  • A húsvét egyéb csokiállatai

    A húsvét egyéb csokiállatai


    A húsvéti állatságok piaca évről évre szélesebb. Kecskét és lovat ugyan nem találtam, de az összes többi haszonállat megtalálható az üzletek kínálatában (a malac kivételével, aki kizárólagos szerződést kötött az Újévvel). Belőlük válogattunk.   tovább 

  • Éttermek